::Inici >Sortides realitzades >Valls, ciutat d'acollida

Valls, ciutat d'acollida

Proposar-vos una visita a la ciutat de Valls és quelcom complex, malgrat tot us fem algunes propostes i indicacions que creiem del tot convenients si ens voleu conèixer.

Cal dir que estem parlant de la capital de la comarca de l’Alt Camp i que conjuntament amb Tarragona i Reus configuren un triangle econòmic, comercial, de conexió viària i ferroviària, etc de primer orde.

Fent referència a la ciutat pròpiament ens centrarem en el barri antic que actualment s’està dinamitzant i transformant de nou. Els monuments més emblemàtics ens mouen als voltants de l’església arxiprestal de Sant Joan, model arquitectònic del s. XVI i que cada deu anys viu la festivitat votiva més emblemàtica de la ciutat en les festes de la Candela iniciades l’any 1.791 gràcies al nostre compatrici i vallenc il.lustre Pau Baldrich i Martí i que l’any 2.011 ens condueix a una nova edició a la que us volem emplaçar fervorosament.

El nostre campanar mereix una mirada i record especial en la seva esveltesa i meravella. El call jueu, podreu trobar-lo ben a la vora. Malgrat no ser tan espectacular com d’altres, de ben segur que us en farà recordar un barri on es recollia i concentrava la vida d’una comunitat social que mai ho va tenir fàcil per a la seva integració, paraula de la que ara tots plegats ens en omplim la boca a tot hora i en tota ocasió.
 
La cruïlla del famós bandoler Joan Serra –La Pera- a qui Lluís Llach va dedicar una cançó la tonada de la qual estem convençuts que recordareu fent una mica de memòria us situarà històricament en un moment de la nostra trajectòria tradicional que darrerament s’ha fet servir fins i tot per a proposar visites a diferents comarques del principat.

La "Plaça del Blat", plaça més castellera i important del món casteller us farà reviure amb tota intensitat aquelles diades on les colles vallenques esmarcen tots els seus esforços per a fer l’actuació més reeixida en front de la colla rival. El Pati del castell, les diferents places, els racons més identitàris de la vila vallenca i també la seva personal col.lecció d’edificis modernistes, fruit del treball, l’esforç i la constància que suposaria una recompensa econòmica molt important i que donaria un enorme impuls en un moment esplèndit viscut en la nostra ciutat a finals del s. XIX i principis del XX. No parlar ni de la Capella del Roser, monument més emblemàtic de la ciutat, ni recordar el seu valor gastronòmic més rellevant conegut i reconegut a tota Catalunya i fora del nostre país com és la Calçotada, seria quelcom imperdonable. En memòria de la primera val a dir que en la Capella hi podem trobar un conjunt de rajoles vidriades del s. XVII commemoratives de la Batalla de Lepant, en la cual les tropes cristianes comanades pel princep Joan d’Austria obtingueren una victòria que passaria a l’història i que en els dos plafons narratius de la nostra petita i acollidora capelleta podreu recordar en les escenes que us proposem de visitar.

La Calçotada, és sens dubte la menja i el plat més representatiu de la gastronomia catalana que ens identifica i prestigia a casa nostra i arreu del món. Un àpat per a compartir i gaudir amb familiars, amics, companys, etc que cal recordar que va nàixer d’una forma quasi bé fortuïta en la ciutat de Valls i gràcies al vell pagés Xat de Benaiges. No us volem entretenir més perqué cal afanyar-se a venir a la nostra ciutat que com sempre ha fet us acollirà amb els braços ben oberts i amb tota la sinceritat i amistat que ens ha donat a conèixer arreu. Casa meva és casa vostra si és que hi han ... Us esperem a la capital de l’Alt Camp per a donar-vos la més cordial benvinguda i sumar-vos a la gran colla d’amics -que ja som ara- de la nostra vila. Fins aviat.