::Inici >Sortides realitzades >Pedals d'Occitània

Pedals d'Occitània

(Crònica de la sortida al menú de l'esquerra)

.Occitània es un territori de 202.000 km2, de 16 milions d'habitants, dividit entre l'estat francès (LLenguadoc - Rossello, Provença - Alps - Costa Blava, Alvèrnia, LLemosí, Migdia - Pirineus, Aquitània, Roine-Alps), Itàlia (Valls Occitanes), la Val d'Aran i Mònaco, territoris, en els que entre d'altres, es parla  la llengua d'oc.  

L'Occitâ va ser una de les primeres llengües que va subtituir l' ús del LLatí, però malgrat la seva importància històrica, nomes el 20% de la poblacio del territoris abans esmentats ho parlen, alhora tampoc és una llengua unitària; es reconeixen tres grans grups dialectals : El gascó, l'occità meridional i l'occità del nord.

Els segles XI, XII i XIII foren l'època de maxim esplendor de la cultura i la politíca occitanes. La seva cultura refinada i brillant  situá l'Occità com a llengua vehicular a  practicament  tot Europa mitjançant els trobadors. L'aliança de l'esglesia amb els Francs per lluitar contra els Catars i el catarisme, amb molta presència a Occitania, va culminar a la Batalla de Muret (13/09/1213)  amb la mort del rei català, amb el final de l'edat d'or de la cultura occitàna, amb la desfeta de les tropes occitano-catalanes i la fi del que hagues pogut ser actualment, un gran pais d'Europa. 
DSC01405.JPG 
Pedals d'Occitània es un recorregut amb bicicleta de muntanya per l'actual cor d'Occitània i per l'antic comtat de Comminges, a través de 225 quilòmetres i 13.000 metres de desnivell acumulat. Gran part del recorregut transcorre per senders i camins, entre paisatges grandiosos presidits pel cims mès alts dels Pirineus.  


  Perfils Pedals d'Occitània