::Inici >Sortides realitzades >La ruta dels Miquelets

La ruta dels Miquelets

.Aquesta ruta, entre Valls i Tarragona,  va ser utilitzada per els regiments de Miquelets (amb quarter a Tarragona) en els seus desplaçaments a l'Alt Camp i la Conca. Els Miquelts, també anomenats regiment de Fusellers Voluntaris, o Fusellers de Muntanya, batejats després com Regiment de Fusellers Voluntaris "Sant Raimon de Penyafort", eren els membres de la milícia paramilitar de caràcter mercenari o voluntari, reclutada per les diputacions i juntes de la Corona d'Aragó, per a accions especials o com a reforç de les forces regulars. El miquelet, com a tal, és el nom que rebé un mercenari català durant la Guerra dels Segadors, en el conflicte armat que enfrontà la Generalitat de Catalunya amb el rei Felip IV durant el conflictiu programa centralitzador encetat pel comte-duc d'Olivares (la Unió d'Armes). D'aquí en deriva la denominació de miquelets per referir-se a un cos armat que, paradoxalment, sobrevisqué a aquesta guerra i es popularitzà al Principat de Catalunya entre els segles XVII-XIX. Cal tenir en compte que aquest cos armat català no té cap relació amb els migueletes forals navarresos, guipuscoans i biscaïns (suprimits l'any 1846).

En les rutes que realitzarem, BTT La Pera intentarà que no tan sols gaudiu de la bicicleta sinó que també pugueu gaudir de la riquesa històrica i cultural del trajecte.

DSC00776.JPGEl primer punt d'interès del dia serà evidentment a Valls on no heu de dubtar en introduir-vos al Barri Antic on trobareu diferents punts d'interès arquitectònic,cultural  i històric  (el campanar més alt de Catalunya amb 74 metres d'alçada, el barri jueu, les rajoles vidriades de l'església del Roser). És imprescindible documentar-se més profundament en les diferents webs de la ciutat.

El següent punt d’interès que trobarem serà el poble de La Masó on hi trobarem l’Església de Santa Magdalena, d’estil neo-romànic del finals del segle XIX. El campanar està separat de l’església ja que és d’una edificació anterior. També trobarem Casa Benet d’interès històric nacional i a uns 500 metres del poble hi ha l’antic Molí de la Selva pertanyent als templers. Les escoles públiques de La Masó foren les primeres construïdes per la Mancomunitat a les comarques de Tarragona.

Tot seguint la ruta arribarem a Tarragona on, si alguna cosa s’ha de destacar, són les restes de l’antic imperi romà. (Podreu trobar més informació a les diferents pàgines web dedicades a Tarragona).

Aquesta ruta també la voldria dedicar al gran amic i defensor del país Marcel Banús, del poble de la Masó, amb qui sempre és molt gratificant compartir diferents aspectes de la història de Catalunya.
Per veure tant l'altimetria con la ruta cliqueu aquí.