::Inici >Les ind˙stries, b˛viles, mines ...

Les ind˙stries, b˛viles, mines ...

 

 

Descripció del tipus d’hàbitat:

indústries, bòviles, mines...

 

 casetes miners.JPG

Vista d’un grup de casetes de miners. Bosc de Poblet. Vimbodí i Poblet

Alguns tipus d’indústries com ara bòviles, teuleries o “alfareries”, així com alguns forns per obtenir calç, requerien una ubicació propera al lloc on hi havia la matèria prima i la proximitat a zones boscoses per obtenir la llenya pels seus forns. En alguns padrons municipals hi trobem inscrites famílies habitant en aquests tipus d’indústries.

També trobem famílies empadronades en alguna  fàbrica d’aiguardent, de sulfuro i tèxtils que es trobaven situades en indrets disseminats o als afores dels nuclis urbans.

Una altra activitat industrial foren les prospeccions mineres que van ser competència exclusiva de l’Estat fins a finals del segle XIX, quan l’economia espanyola, molt debilitada aleshores, va proporcionar l’alliberament d’aquesta activitat foren les empreses privades les que portaren a terme noves iniciatives de recerca i explotacions.

L’explotació minera, especialment a les Muntanyes de Prades de la nostra comarca, van tenir la seva incidència en un tipus d’hàbitat concret. Es tractava de grups petits de casetes construïdes com habitacle pels miners i les seves famílies.