::Inici >Les cases forestals

Les cases forestals

 

 

Descripció del tipus d’hàbitat:

cases forestals

 

 Casa de la Pena. Antiga.jpg

Casa forestal de la Pena als anys vint del segle XX. Bosc de Poblet (Vimbodí i Poblet)

A la Conca històrica hi trobem la gran massa forestal del que fou el bosc del monestir de Poblet, dins de l’antic terme de Poblet i que passà a ser de titularitat de l’Estat amb la desamortització dels bens eclesiàstics de 1835.

Aquest bosc de Poblet ha estat gestionat des de l’any 1872 pels diferents organismes forestals de cada època. A principis del segle XX amb els treballs de reforestació d’aquesta gran forest es construïren tres cases forestals per albergar els guardes i les seves famílies.

Dues de les cases forestals, la de la Pena i la del Tillar foren construïdes aprofitant les restes de les antigues granges que el monestir posseïa al bosc. La tercera, la de Castellfollit, s’alça en un indret nou anomenat font Negra, a la capçalera del mateix barranc de Castellfollit.

Als padrons municipals de Vimbodí i Poblet hi trobem famílies inscrites en aquests hàbitats.

Els guardes forestals tenim l’obligació de viure a la casa forestal juntament amb la seva família, aquest obligació deixa de ser-ho després de la Guerra Civil, a partir de llavors només era obligatòria la residencia eventual en algunes èpoques de l’any.