::Inici >Les casetes i estacions del ferrocarril

Les casetes i estacions del ferrocarril

 

 

Descripció del tipus d’hàbitat:

casetes i estacions del ferrocarril

 011.JPG

Caseta de ferroviaris amb edifici de dos pisos i magatzem situats al costat de l’estació de la Riba (Alt Camp). A la Conca de Barberà només es conserven les casetes de Vilaverd i la propera al molí del Guasch (Espluga de Francolí)

Amb la construcció de la via del ferrocarril, l’any 1863 arribà a Montblanc i el 1865 a Vimbodí i Poblet, aparegueren uns nous tipus d’hàbitats: les casetes dels guardaagulles, dels guardabarreres, dels peons de manteniment i les estacions dels ferrocarrils.

Aquests hàbitats es trobaven al llarg de tot el recorregut del ferrocarril pels quatre termes municipals per on transcorre: Vilaverd, Montblanc, L’Espluga de Francolí i Vimbodí i Poblet, especialment en els indrets on hi havia un pas de barreres.

El nom de les casetes de ferroviaris que trobem als llibres d’empadronament solen fer referència a la partida del terme on estan situades, o algun mas o construcció propera.

Es tractava de construccions senzilles d’una o dues plantes on habitaven l’empleat del ferrocarril amb tota la seva família. En alguns casos es fa difícil d’imaginar com famílies de 10 membres podien habitar en unes casetes tant petites.

El primer padró municipal on trobem inscrites famílies de ferroviaris és al padró de 1889 de Montblanc, concretament a l’estació del ferrocarril. Posteriorment en altres padrons i censos apareixeran altres famílies als quatre termes municipals per on transcorre la via del ferrocarril, fins comptabilitzar dotze casetes de ferroviaris i les quatre corresponents estacions.

Actualment es mantenen les quatre estacions originals, si bé la de Montblanc canvià la seva estructura en una remodelació realitzada a la dècada dels anys setanta. La major part de les casetes han desaparegut, tant sols es conserven la caseta propera al molí del Guasch, al terme de l’Espluga de Francolí i la caseta del costat de l’estació de Vilaverd que encara està habilitada com habitatge.