::Inici >AUTOR DE L'ESTUDI

AUTOR DE L'ESTUDI

 

 

Manel Martínez i Garcia

Contacte: manelmar@tinet.cat

 

 Manel

Aquest estudi m’ha portat més de cinc anys d’investigació.

El que en principi era només obtenir dades dels principals masos de la comarca per fer-ne una base de dades, s’anà ampliant així que anaven sorgien nous hàbitats que no eren pas ni masos ni masies, però que també foren llocs habitats.

Aviat vaig veure clar que tenia que cenyir la recerca. Primer a l’àmbit geogràfic, tota la Conca de Barberà eren massa municipis i les distàncies pel treball de camp força importants, per tant vaig reduir la recerca als municipis de la Conca històrica. Després al període històric, trobar dades de tots els masos i altres hàbitats més enrere del segle XIX era una feina gairebé impossible, les fonts documentals que es conserven van fer-me optar per cenyir l’estudi al període de cent anys des de 1860 fina a1960.

L’idea preestablerta de que la Conca de Barberà històrica era una comarca de poblament agrupat i amb pocs masos aviat va quedar desmuntada, doncs el nombre final de masos o masies i molins, més tots els altres hàbitats viscuts, donen fe de que la implantació d’hàbitats disseminats fou força important.

El resultat final de tot aquest estudi es el treball que ara podeu veure en aquesta web. Hi apareixen tots aquells hàbitats disseminats de la Conca de Barberà històrica que han estat contrastats amb documentació o informació oral i que foren habitats permanentment en un període de temps concret des de l’any 1860 fins a l’any 1960.