::Inici >Llogarets o ve´nats

Llogarets o ve´nats

 

 

Descripció del tipus d’hàbitat:

llogarets o veïnats

 

 IMG_0167.JPG

 

El llogaret de Rojalons. Montblanc

La nomenclatura que trobem d’aquests espais on coexisteixen diferents edificis habitats és força diversa: aldea, lugar, vecindad ...

Normalment es tracta de petits nuclis que depenen d’un municipi més gran. A l’espai geogràfic estudiat de la Conca històrica, hi trobem com a llogarets clàssics: Prenafeta, la Barceloneta i Rojalons al terme de Montblanc; la Batra, el Pinetell i els Cogullons a l’antic terme de Rojals. També en tenim d’altres catalogats com a tal en els nomenclàtors oficials de l’època: Poblet, Riudabella i els Torrents, al terme municipal de Vimbodí i Poblet i les Masies al terme d’Espluga de Francolí. Fins hi tot en la nomenclatura oficial de 1860 apareix el moli de Figuerola com “aldea”.

Hi ha, però, altres nuclis que no eren municipi durant el període d’anys que contempla l’estudi, com Lilla, la Guàrdia dels Prats, Ollers i Vallverd que no els he contemplat com hàbitats dispersos per ser nuclis de certa entitat amb un nombre d’habitatges nombrós i que de fet actualment segueixen sent nuclis amb habitants permanents.