::Inici >L'ORGANITZACIË TERRITORIAL DELS MASOS

L'ORGANITZACIË TERRITORIAL DELS MASOS

 

 

ORGANITZACIÓ I CONTROL TERRITORIAL DELS HÀBITATS DISSEMINATS

 

 Figuerola-Les Piles web.JPGMas de l'Onclet web.jpg

Mas dels Torrents - Vimbodí web.JPG Mas Ponet web.jpg

A mitjans del segle XIX sorgiren necessitats, per part de l’Estat, d’establir sistemes de control dels habitants i habitatges a tot el territori.

L’últim recompte de població amb dades fiables era el cens de 1787 dirigit pel Compte de Floridablanca.

Un Decret de 3 de novembre de 1856, constituïa la Comissió Estadística del Regne d’Espanya i el 14 de març de 1857 s’aprovà per Reial Decret la formació del Cens de Població.

Als treballs preliminars a l’elaboració del cens s’hi va afegir el primer Nomenclàtor de la història espanyola publicat l’any 1858.

Amb aquestes eines es va començar a obtenir dades actualitzades de la població i dels poblaments.

Els seus inicis però, tingueren les seves dificultats i per exemple el 30 de setembre de 1858, un segon decret encarregà la formació d’un nou cens per l’any 1860 amb l’objectiu de corregir dels deficiències del recompte anterior i adequar-se a les recomanacions internacionals de realitzar els censos en els anys acabats en cero. El mateix decret diu que juntament amb el cens s’havia de publicar el nomenclàtor.

Els treballs per la redacció del primer nomenclàtor foren força acurats i els resultats del que s’anomena “nomenclàtor de 1860”, han esdevingut amb els anys en el millor nomenclàtor de la història, sent una obra magna que basa tota la seva grandesa en una definició d’entitat extremadament generosa; qualsevol edifici aïllat constitueix entitat.

Els següents nomenclàtors que precedeixen al de 1860 són versions més abreujades.

L’organització territorial de pobles i entitats de població també comptà amb unes directrius, aprovades per Reial Ordre de 24 de febrer de 1860, i que comportà que tots els municipis estiguessin estructurats en places i carrers amb el seu corresponent nom, on tots els edificis (habitats o no) havien d’estar enumerats.

Respecte a les entitats o masies disseminades, es determinà que es formés una numeració separada per a tots els edificis, seguint el criteri de dividir el terme municipal en quatre “quartels” o quadrants, mitjançant les línies dels quatre punts cardinals, prenen com a referència l’edifici de l’ajuntament del municipi.