Sardenya: L’Alguer, Costa del Coral i Costa Esmeralda (29 de setembre a 4 d’octubre de 2009)
Vam arribar a la ciutat “catalana” de l’Alguer el dijous 29 de setembre, al vespre, en vol directe procedents de Girona i ens vam allotjar a l'Hotel Catalunya, a prop del port esportiu.
La ciutat de l’Alguer (S’Alighèra en sard o Alghero en italià) està ubicada en la costa nord-occidental de la illa mediterrànea de Sardenya. L’Alguer té una relació molt estreta amb Catalunya a causa de la forta influència que van deixar els catalans quan van ocupar i repoblar aquella ciutat, l’any 1354, sota el regnat de Pere el Cerimoniòs. Avui l’Alguer no deix de ser un record nostàlgic per molts catalans i una petita ciutat encisadora que val la pena visitar.
L’endemà divendres 30 de setembre vam visitar les ciutats de Ossi i Sassarri, la segona ciutat en importancia de la illa. Després de visitar Sassarri anem a la basílica de la Santíssima Trinitat de Saccargia, abadia d’un gran monastir, que és una important obra d’arte del romànico de Serdenya. Mes tard ens dirigim fins a la preciosa vil-la de Castelsardo, i a la tarda es vam anar a banyar a les platges de Sardenya. Al vespre, de tornada cap a l’Alguer, ens vam assebentar que el Parlament català havia aprovat per àmplia majoria l’esborrany del Text Estutari, que després s’havia de sotmetre a les Corts Espanyoles i a referèndum del poble català.
A la nit vam surtir a celebrar les extraordinàries notícies que provenien de Catalunya anant a passejar pels carrers empedrats del centre històric de la vila, on vam poder apreciar que la majoria de noms d’aquests carrers conserven encara la toponímia catalana. A l’Alguer encara utilitzen l’alguerès (dialecte català) com a llengua habitual un 15% de la seva població, però pel restant 85% la llengua principal és l’italià.
A l’endemà, dissabte 1 d’octubre, de bon matí vam visitar l’Església de Sant Francesc, la catedral de Santa Maria i les muralles del Port Esportiu de l’Alguer. A la tarda ens vam desplaçar fins el Cap de Caccia, a uns 20 km de S’Alighèra. Allà en el tram litoral nordoest de Sardenya, en plena Costa de Coral, hi ha l’entrada a la Gruta de Neptuno, una cova excavada de forma natural en les roques. Per arribar-hi s’han de baixar més de 650 escales per poder gaudir de l’espectacular imatge que conformen la gran quantitat d’estalactites i estalagmites a l’interior de la gruta. Al vespre, una vegada pujades les més de 650 escales, vam tornar cap a la ciutat de l’Alguer.
Diumenge 2 d’octubre, vam decidir anar a la capital de la illa, a Cagliari. Abans d’arribar vam passar per la costa escarpada de Coral, fins arribar a la ciutat de Bosa, des d’allà es vam desplaçar fins a Oristano, on vam dinar, i a primera hora de la tarda vam arribar a la capital de la illa, Cagliari.
Dilluns 3 d’octubre de 2005, vam anar fins a la Costa Esmeralda, la zona más famosa de Serdenya per les seves platges i cales petites. Durant el recorregut vam visitar les ciutats d’Olbia, Arzachena i Santa Teresa Gallura i ens vam banyar a les petites cales de Porto Cervo al Golf d’Aranzi.
Dimarts vam anar al nord de la illa vam pasar per Porto Torres, per posteriorment dirigir-nos fins a Stintino on vam poder gaudir d’unes excel.lents platges amb aigues cristal.lines.
El darrer dia, dimecres 4 d’octubre, ens vam dedicar a visitar el poblat històric de Anghelu Ruju, a 10 km de L'Alguer, amb una antiguetat de més de 1500 anys abans de Crist. Posteriorment vam visitar les bodegues Sella & Mosca, on vam degustar i comprar el Cannonau di Sardegna Reserva. A mitja tarda vam tornar el cotxe de lloguer a l’aeroport i vam agafar el vol de tornada cap a Girona.