::Inici >Viatges de llarga durada i recorregut >Cròacia i païssos balcans

Cròacia i païssos balcans

VIATGE A CRÒACIA I PAÏSOS BALCANS (26 de juny a 8 de juliol de 2014)

Croàcia i, especialment, la costa dàlmata està conformada per una successió de ciutats emmurallades i de cales rocoses amb vistes al mar Adriàtic. El viatge de sud a nord, a través del mar, constitueix un dels espectacles naturals més sensorials mai vistos, amb unes aigües que fusionen els colors blaus i verds i unes ciutats on encara perduren restes romanes, palaus imperials i ciutats venecianes.

Com gairebé sempre, el viatge ens ho vam preparar nosaltres, agafant vols, cotxe de lloguer, hotels i apartaments des de casa. No teníem un itinerari tancat, ja que estàvem pendent de les combinacions de ferris i de les entrades als Parcs Nacionals, amb la qual cosa hi havia tres o quatre dies que podíem canviar el rumb previst.

Primer dia: dijous, 26 de juny de 2014: RIUDOMS-BARCELONA-DUVRONICK

El punt de partida del viatge, no podia ser un altre que la ciutat de Duvronik, capital de la comtat de Neretva, amb 55.000 habitants, va ser fundada pels romans al segle VII i que va ser bizantina, veneciana, magiar i ciutat independent, sota el nom de Ragusa, a partir de 1384, que la va fer rica i pròspera. Cal dir que Duvronik ha viscut dos amargues experiències, una l’any 1667 quan un terratrèmol la va deixar en ruïnes i l’altre, amb els bombardejos dels serbis, els anys 1991 i 1992, amb la Guerra dels Balcans, que la van destrossar i que va obligar a Europa a participar en la seva reconstrucció. Nomenada Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO, l’any 1979, l’escriptor irlandès Bernard Shaw, la va batejar el 1929 com la Perla de l’Adriàtic.

duvronik-vistes.jpg  duvronik-platges.jpg 











Després de poc més de dues hores de viatge des de l’aeroport de El Prat fins l’aeroport de Duvronik, es vam dirigir a agafar el cotxe de lloguer contractat anteriorment. Després 20 km des de l’aeroport fins a l’apartament al casc antic de Duvronik. Visita a l’oficina de turisme de que es localitza al carrer Brsalje 5), vam dinar i vam marxar a una cala a pocs km de Duvronik. Al vespre sopar i passeig pel carrer Stradun, l’arteria principal de la ciutat, on s’ubiquen els principals comerços i pel port vell.


duvronik-stradun-placa.jpg
duvronik-cala platja.jpg 











 

Segon dia: divendres, 27 de juny de 2014: DUVRONICK

A primera hora del matí, comprem la Duvronik Card i es dirigim a veure les enormes muralles de la ciutat, d’una llargada de poc més de dos quilòmetres, amb trams de fins 12 metres d’amplada i desnivells de 25 metres, envolten tota la ciutat vella. Cal destaca la vista de les teulades i la Torre Minceta, les Portes de Pile i Ploce i la Fortalesa de Sant Joan. Després ens apropem al Monestir Franciscà  amb la farmàcia del segle XIVè (de 9 a 14h) i la Font d’Onofre i continuem pel carrer Stradun (també conegut com Placa) fins a la plaça de la Lògia, amb la columna d’Orlando, allà visitem el el Palau Sponza, la Torre del Rellotge, el Palau del Governador (L-S 9 a 14h), l’Església de Sant Blas, patró de Duvrovnik (8 a 12 i 17 a 19h), i la Catedral de l’Assumpció de Nostra Senyora (9 a 12h i 15 a 19h). Al voltants del migdia ens apropem a l’Aquarium i, després de dinar,  visitem al Museu Etnogràfic i al Monestir dels Dominics (9 a 18h). Al vespre sopem a la zona del Port Vell.   

 

duvronik-teulades.jpg duvronik-font onofre.jpg duvronik-columna...
duvronik-palau sponza.jpg duvronik-palau rector.jpg duvronik-catedral.jpg























Tercer dia: dissabte, 28 de juny de 2014: DUVRONICK-KOTOR-DUVRONIK

Agafem el cotxe i marxem cap a Kotor, a Montenegro, per la qual agafem els passaports per passar la duana. Durant el trajecte, de 90 minuts i 92 quilòmetres, vam poder gaudir d’una excel·lent panoràmica amb vistes a la Badia de Kotor. La ciutat destaca pel seu Castell-Fortalesa i pel seu casc antic, és recomanable entrar per la Porta del Mar (on hi ha una oficina de turisme). El dia que la vam estar a Kotor de hi havia una mostra d’Art.

kotor-badia.jpg kotor-porta mar.jpg kotor-art cadira.jpg












La visita la vam iniciar en creuar la Porta del Mar on hi ha la Plaça Oruzia i la Torre del Rellotge. Si caminem cap a l’esquerra arribarem fins a les portes de la Presó i de l’Església de Sant Josep, i més endavant, en una gran plaça, hi ha les esglésies de Sant Nicolau i de Sant Lucas. Continuant pels seus estrets carrers arribem al Palau Pima i, més tard a la plaça de la Catedral de Sant Trifó, amb les seves torres desiguals. A la mateixa plaça dinem, sortim de la ciutat emmurallada per la Porta de Gurdich i enfilem el viatge de tornada, i una vegada creuada la duana croata, ens aturem a Cavtat (a 17 km de Duvronik) per visitar la ciutat medieval i gaudir de les seves platges. Després de sopar, retorn cap a Duvronik, per fer la darrera passejada per la zona de Placa.   

kotor-esgl. nicolau.jpg
  kotor-catedral.jpg













 


Quart dia: Diumenge, 29 de juny de 2014: DUVRONIK-MOSTAR-HVAR

Abandonem la ciutat de Duvronik, direcció a Ston, a uns 50 km al nord de Dubrovnik, ciutat que és famosa per les seves ostres i la petita muralla xina. Creuem la duana i continuem fins a Mostar, a Bòsnia-Herzegovina  a uns 145 km de Duvronik.

Mostar és la capital de la regió d’Herzegovina i va ser molt maltractada durant la Guerra dels Balcans, on a banda i banda del riu Neretva hi ha el barri catòlic i el barri musulmà, que van provocar diversos conflictes. Tot hi haver passat més de 20 anys de la guerra, el record està permanentment present: hi han molts cementiris al centre de la ciutat, diverses plaques amb la inscripció “don’t forguet” i la gran creu de 30 metres d’alçada al turó dels costat de la ciutat. Mostar, va passar a la història de la guerra dels Balcans quan el 9 de novembre de 1993, els croats van destruir Stari Most, el seu famós pont de pedra del segle XVI.

mostar-stari most vistes.jpg mostar-neretva.jpg mostar-stari most.jpg 













La UNESCO i altres institucions internacionals van formar una coalició per reconstruir el pont de la manera més similar a la del seu predecessor, molts bussos de l’exèrcit hongarès es van recuperar les pedres del pont original i el 23 de juliol de 2004, es va tornar a inaugurar. Té 29 metres de llargada, 4 d’amplada i disposa de dos torres fortificades en cada costat, i avui en dia, s’ha convertit en el símbol de la pau entre catòlics i musulmans. Després de travessar el Pont, en els carrers empedrats hi ha gran quantitat de botigues de records i llocs per menjar, fins arribar ala mesquita de Koshi Mehmed Pasha (des d’on es poden treure bones fotos del Stari Most).

mostar-stari most-v.jpg mostar-pont interior.jpg mostar-mesquita.jpg















Després marxem cap a Drvenik (88km), on dinarem abans de carregar el cotxe al ferri que ens durà fins a la ciutat de Sucuraj, a la Illa de Hvar. La durada del viatge és de 35 min i el preu de 32 kn/persona, 16 kn/nens de 3 a 12 anys i 108 Kn/cotxe
. De Sucuraj, enfilem la carretera on s’aprecien els camps de lavanda que tant distingeixen la illa, fins arribar a la ciutat de Stari Grad, on ens aturem per fer una visita pel nucli antic, on destaca el l’edifici fortificat Tvrdalj, la plaça Trg Skor, que està rodejada de palaus barrocs i una església del segle XVIII i la zona del port.

stari grad-església.jpg stari grad-torre.jpg















Posteriorment, continuem 20 quilometres, fins arribar a Hvar, capital de la illa del mateix nom. Ens dirigim a una de les seves platges a refrescar-nos.

croacia-platges illa hvar.jpg hvar-platja.jpg












En tota la illa i sobretot a la capital, tot està enfocat a un tipus de turisme d’ elit, iots, hotels d’alt estanding, però justifica la seva visita l’excel·lent patrimoni que disposa, entre ell la gran Plaça Principal, que concentra diferents edificis històrics, l’Arsenal, el Teatre, la Lògia i la Catedral de Sant Esteve, amb la seva torre-campanar. Sopem a la Plaça Principal i fem un tomb pel port vell, pel port esportiu i per la zona d’oci nocturn.  

hvar-plaça st esteve.jpg hvar-catedral.jpg









 

 

Cinquè dia: Dilluns 30 de juny de 2014: HVAR-STERI GRAD-SPLIT

Al matí fem un tomb pel casc antic de Hvar i visitem la catedral de Sant Esteve. Després ens dirigim cap a la ciutat de Steri Grad on agafarem el ferri fins a Split. La durada del viatge és de120 min i el preu de 47 kn/persona, 23’5 kn/nens de 3 a 12 anys i 588 Kn/cotxe.

A l’arribar a Split, descarreguem el cotxe, ens dirigim a l’apartament i marxem cap al centre urbà de Split, per realitzar les visites turístiques oportunes. Ens dirigim al Palau de Dioclecià, monument declarat Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO, conjunt rectangular de gran dimensions (215 metres de llarg per 180 d’ample), amb quatre portes d’entrada (Porta d’Or (N), Porta Bronze (S), Porta Plata (E) i Porta d’Acer (O).

split-vistes.jpg split-porta de plata.jpg split-palau dioclecia detall ext.jpg







Dinem al costat de la Porta de Plata i després de comprar l’entrada combinada, visitem la catedral de Sant Dominic, pugem al campanar per contemplar les vistes de la ciutat,  la cripta, el panteó i el peristil.  Contemplem els mosaics romans i baixem per les galeries fins la Porta de Bronze, que dona al Port Esportiu, on hi ha una gran zona de restauració i oci. Si seguim per la “Riva” ens trobarem amb la Plaça Vocnie, continuem pel carrer Manuliceva (extramurs del Palau Dioclecià) fins arribar a la gran Plaça Narodni, al costat de la Porta d’Acer i des d’allà, anem al Mercat de Peix i a la Plaça de la República. Després de sopar per la zona, retornem cap al Palau Dioclecià i ho fem per la Porta d’Or, on hi ha el Parc Strossmayer i el Bastió de Split.

split-campanar.jpg sibenik-catedral interior.jpg split-panteó.jpg

 













 

Sisè dia: Dimarts, 1 de juliol de 2014. SPLIT-TROGIR-SPLIT

Al matí marxem cap a la ciutat de Trogir a uns 28 km al nord de Split, una ciutat declarada Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO, des de l’any 1997. Trogir està ubicada en una petita illa unida al continent per un pont, és una de les ciutats més boniques de la costa dàlmata. Destaca pel seu esplendorós casc antic, amb la catedral de Sant Llorenç i la torre-campanar, l’Ajuntament, la Lògia amb la Torre del Rellotge, el Palau Cipiko i l’Església de Santa Bàrbara al voltant de la Plaça de St. John. A l’altra extrem de l’illa, després de travessar la Porta Sud de les Muralles, hi ha el Port i un passeig magnífic on s’ubiquen la Fortalesa de Sant Nicolau, el Palau Luci i el Monestir de Sant Dominic. Més endavant, a la mateixa cantonada de la illa hi ha el Castell del Kamerleng.

trogir-camapanar.jpg trogir-torre rellotge-palau1.jpg trogir-castell kamerleng.jpg













Després d’un bon dinar amb abundant peix i marisc fresc, de retorn cap la Porta Nord, passarem per la Torre de Sant Marc i l’Església de Sant Pere, i marxem a una platja de la mateixa ciutat. Al vespre retorn a Split, on sopem i gaudim d’un petit concert al Peristil

trogir-vistes.jpg croacia-platges.jpg split-peristil-n.jpg












Setè dia: Dimecres, 2 de juliol de 2014. SPLIT-SIBENIK-PN KRKA-ZADAR:

Marxem de Split, direcció a Sibenik (61km), on visitarem la magniífica Catedral de Santiago, d’estil gòtic-venecià, que destaca a l’interior pel Baptisteri obra de Juraj Dalmatinac i l’Altar Major de Nta. Sra. De les Làgrimas i a l’exterior, per la Porta Occidental Principal, els dos Puttis renaixentistes, la Sagristia i la Porta dels Lleons. També aprofitem a Sibenik per veure diferents monuments històrics protegits per l’UNESCO.

sibenik-catedral interior.jpg sibenik-ajuntament.jpg












Molt a prop de Sibenik hi ha el Parc Nacional de Krka, que està format per un fenomen càrstic similar al del Parc Nacional de Plitvice (que també visitarem). Amb 142 km2 d’extensió, dels quals 25 km2 són d’aigua, el parc s’estén al llarg del riu Krka. Té set cascades, destacant la de Roski Slap i la de Stradinski Buk (amb 46 metres de caiguda d’aigua). Nosaltres vam entrar per Skradin i vam agafar una vaixell fins a Lozovac, on vam veure la Stradinski Buk, durant un divertit trajecte educatiu a peu, de poc més de 2 quilòmetres, pels ponts de fusta construïts. Preu de l’entrada 110 kn/adults, nens gratis.

PN Krka-1.jpg PN Krka-2.jpg PN Krka-3.jpg 












Després de visitar el P.N. Krka, i de relaxar-nos a una de les platges de Skradin, tornem a agafar el cotxe i després d’uns 70 km arribem a Zadar, l’antiga capital de Dalmàcia. Zadar té en l’actualitat, 80.000 habitants, és una ciutat totalment oberta al turisme. Després d’ubicar-nos, vam sortir a passejar per la zona del Forum, amb les restes romanes, agafant el carrer Jurja Dalmantica ens dirigim a la Plaça Norodni on hi ha l’Ajuntament i la Lògia. Més endavant, després de travessar el carrer Kotromanic, s’arriba a la plaça Petra Zoranica on al seu voltant hi ha el Palau del Rector, el Palau Deputy’s, l’Església de Simeó, la Columna Bodinica i la Torre del Capità. Al costat, hi ha una de les famoses portes de la ciutat, la Land Gate, baixant pel carrer Boskovica, ens trobem amb la Universitat de Zadar i la Ciutadella, i després amb el gran passeig marítim (Riva) que ens condueix fins l’Organ de la Mar”, una obra arquitectònica-musical singular que produeix un concert continuat dirigit por les onades i pel joc de llums del “Salutacions al Sol” obra del mateix autor.

zadar-torre rellotge.jpg zadar-porta terra.JPG zadar-port.jpg











 

Vuitè dia: dijous, 3 de juliol de 2014: ZADAR-PN PLITVICE-NOVI VINDOLSKI

Després d’esmorzar realitzem les visites a la Catedral de Zadar i a l’Església de Sant Donat, d’arquitectura bizantina i símbol de la ciutat. Posteriorment ens dirigim al cotxe per agafar l’autopista per arribar al PN de Plitvika (133km).

zadar-catedral i st donat.jpg

















El Parc Nacional de Plitvice, declarat Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO, és el parc més conegut de Croàcia. El Parc té dues entrades separades per 2 km per carreter. Els recorreguts, per veure els 16 llacs units a través de cascades, són diversos i els pots combinar al teu gust, des de 3 hores fins a 8 hores, depenent del que vulguis veure. Nosaltres vam fer el de cinc hores, que combinava trams a peu per camins i pasarel·les de fusta, viatge amb vaixell i vehicle elèctric especial. Preu de l’entrada 180 kn/adults, nens gratis.

PN Plitvice1.jpg PN Plitvice2.jpg PN Plitvice3.jpg














Després de sortir del Parc, vam agafar el cotxe en direcció Novi Vinodolski, una població molt turística de la part nord de Cròacia.



Novè dia: divendres, 4 de juliol de 2014: NOVI VIDOLSKI-RIJEKA-OPATIJA-ROVINJ

Després d’esmorzar a l’hotel, marxem direcció Bahia de Kvarner, que és el centre d’estiueig per excel·lència a Croàcia. Primer visitem Rijeka (65km), té el port més gran de Croàcia i destaca pel Castell Trsat, la Torre del Rellotge i el Teatre. Després a uns 16 quilòmetres, ens trobem la localitat d’Opatija, lloc predilecte d’estiueig per l’alta noblesa de l’antic Imperio Austro-húngar.

rijeka-torre rellotge.jpg rijeka-teatre.jpg













Des d’Optatija marxem direcció Rovijn (77km), entrant de ple a la península d’Istria ( 242 km de longitud de costa amb espectaculars paisatges, pobles medievals I vinya I olivers de gran qualitat a l’interior. Rovijn és una població eminentment pesquera i una de les poblacions més pintoresques de la costa croata, escollida ja al segle XIX per obrir el primer centre d’aigües curatives. Rovijn és una població amb carrers estrets i on destaquen la Catedral de Sant Eufemià, la Plaça de Tito, la zona de l’Hotel Adriàtic i de la Piazza Valdibora. Allà vam poder veure, a banda de l’anteriorment esmentat, una Exposició sobre dibuixos de Dalí. També destaca per la seva excel.lent gastronomia i per les seves platges, de les quals vam poder gaudir.


rovijn-vistes.jpg rovijn-catedral.jpg rovijn-relax platja.jpg
rovijn-dali.jpg rovijn-exposicio dali.jpg rovinj-sopar.jpg








 


Desè dia: Dissabte, 5 de juliol de 2014: ROVIJN-PULA-POREC-ROVIJN:
Agafem l’autopista, direcció Pula (36km), considerada la capital de la Península d’Istria, (tot i que és Pazin). Pula disposa de múltiples ruïnes romanes que complementen la visita de l’edifici més destacable , l’Amfiteatre Romà, el sisè més gran del món, en un bon estat de conservació i on encara és representen en l’actualitat teatre i espectacles musicals. Altres edificis destacats i que vam poder veure vam ser la Catedral i la Torre-Campanar, el Temple d’August, l’Arc dels Sergians, la Porta d’Hèrcules, el petit teatre romà, el Convent Franciscà, l’Església de Sant Nicolau. Després de dinar, ens vam dirigir a la magnifica platja de Verudella.

pula-amfiteatre.jpg pula-amiteatre2.JPG pula-catedral-campanar.jpg
pula-arc triomf.jpg pula-temple august.jpg pula-platja.jpg





















A uns 60 km al nord de Pula, hi ha Porec,  famosa per la Basílica Eufrasiana d’estil bizantí, declarada Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO, que és una veritable obra mestre. A Porec també hi destaquen les Torres Pentagona i Rotonda, la Casa Romànica de la Piazza Marafort, el Palau de la Dieta Istriana i la Plaça Slobode, on aquell dia feien un espectacle de folklore internacional, acollint diferents agrupacions d’arreu del món. Després de veure una petita mostra de folklore vam tornar cap a l’apart-hotel de Rovijn.

porec-basilica interior.jpg porec-restes basilica.jpg porec-vistes.jpg porec-festival1.jpg       
porec-festival2.jpg porec-festival3.jpg porec-festival4.jpg porec-festival5.jpg    























 

Onzè dia: Diumenge, 6 de jujiol de 2014: ROVIJN-LJUBLJANA-ZAGREB

Al matí, després d’esmorzar deixem Rovijn direcció Ljubljana (94 km). En arribar a la capital eslovena, ens dirigim a l’oficina d’informació i iniciem la visita per la Plaça de Vodnik, on hi ha el Mercat Central, continuem per la Catedral barroca de Sant Nicolau, amb una excel·lent decoració interior amb pintures de Giulio Quaglio i unes magnifiques portes exteriors on es representen els retrats del bisbes de Ljubljana i la història del cristianisme a Eslovènia. Més endavant, trobem la Plaça Municipal on hi ha l’Ajuntament i la Font Barroca dels Tres Rius. Des d’allà agafem el tren turístic per pujar al Castell de Ljubljana, que és l’atracció turística més destacada de la ciutat. El castell, i en concret des de la Torre, ofereix magnifiques vistes a la ciutat el tren turístic i acull diverses exposicions permanents i temporals. També disposa d’un restaurant on vam dinar.

ljubljana-catedral.jpg ljubljana-ajuntament.jpg ljubljana-carrers.jpg ljubljana-escut.jpg   

Agafem novament el trenet, per retornar a la Plaça Municipal i en el recorregut passem per la Plaça de la República on hi ha el Parlament.  Una vegada baixem del trenet, ens dirigim cap als Tres Ponts (Tromostovje), construïts entre 1929 i 1932, quan Joze Plecnik va afegir al Pont Central dos ponts més destinats a peatons. Travessats els ponts arribem a la Plaça de France Preseren, amb un monument en honor del poeta eslovè al mig de la plaça. També destaca l’Església franciscana de l’Anunciació de Maria i dues cases modernistes: Casa d’Urbanc i Casa de Homan.  

ljubljana-castell.jpg ljubljana-castell-restaurant.jpg ljubljana-castell-exposició.jpg ljublana-tres ponts.jpg









Continuem caminant pel passeig del costat del canal on veurem el pont dels carnissers i el Pont dels Dragons, que el creuarem per arribar una altra vegada a la Plaça del Mercat, ja a mitja tarda, tornem a agafar el cotxe, l’autopista i fem ruta fins a Zagreb (142 km). A la capital croata  busquem l’hotel i sortim a fer un tomb pels voltants de l’hotel a la Plaça de Nikola Subic Zrinski.

 

Dotzè dia: Dilluns, 7 de juliol de 2014: ZAGREB:

La visita a Zagreb la iniciem per la Part Alta, després d’arribar a la Plaça Ban Josip Jelacic i de comprar la Zagreb Card, continuem per l’Avinguda Ileca fins Tomiceva on hi ha el funicular més curt del món (66 metres de llargada i 30,5 metres de desnivell) que ens condueix a la Ciutat Alta. En baixar del funicular a l’esquerra, hi ha el Passeig de J.J. Strossmayer i al davant la Torre Lotrscak.

zagreb-tramvia.jpg zagreb-strossmartre.jpg















Pujant pel carrer Cirilomedotska, ens dirigim a la Plaça Sant Marcos, on hi ha una mostra dels edificis civils més representatius de la ciutat de Zagreb. Al bell mig, l’Església Parroquial de Sant Marcos, que destaca per la seva teulada amb els escuts de la ciutat i religiosos de Zagreb i del Regne format per Croàcia, Dalmàcia i Eslovènia. A pocs metres la seu de l’Antic Ajuntament, a la seva dreta el Banski Dvori (seu del govern croata) i a l’esquerra, l’edifici del Parlament, baixant pel carrer de Kamenita, on hi la farmàcia més antiga i la Porta de Pedra, que acull la Dora Krupiceva i les cadenes del vaixell Victory. Es continua baixant pel carrer Radiceva, on hi ha un monument a Sant Jordi, després s’enllaça amb el carrer del Pont Sagnant, el carrer Tkalciceva, el Dolac (Mercat Central) fins arribar a la gran Plaça Kaptol, on hi ha la Catedral de l’Assumpció de la Verge Maria i les muralles renaixentistes de la ciutat.

zagreb-església st marcos.jpg zagreb-parlament.jpg zagreb-catedral interior.jpg zagreb-muralles.jpg  






Després de dinar per la zona de Petar Predradovic i de Masarykova, anem cap a la Plaça del Mariscal Tito on iniciarem la visita a la Ciutat Baixa. A la mateixa Plaça, hi ha el Teatre Nacional de Croàcia, la Font de la Vida, la Universitat de Zagreb i el Museu d’Art i Artesania. D’allà tramvia fins la Plaça de Marulic i després cap a la gran Plaça del Rei Tomislav, on trobem l’Estació General del Ferrocarril, l’estàtua del mateix rei Tomislav, el Pavelló d’Art i l’Hotel Esplanade. Finalment tornem a agafar el tramvia per dirigir-nos a carrer Jurisiceva, on veurem l’edifici de la Borsa i el de Correus, abans d’arribar una altra vegada a la Plaça Ban Josip Jelacic i retornar cap a l’hotel.

zagreg-teatre nacional.jpg zagreg-estacio.jpg 

  









 

Tretzè dia: Dimarts, 8 de juliol de 2014: ZAGREB-BARCELONA-RIUDOMS

 A darrera hora de la nit ens dirigim cap a l’aeroport  de Zagreb situat a uns 17 km del centre i abans de deixar el cotxe de lloguer, es produeix una tempesta que descarrega una forta pedrega i forts vents que fan caure arbres del mateix aeroport. A les dues de la matinada, surt l’avió direcció Barcelona, i després d’agafar el cotxe que havíem deixat a l’aeroport del Prat, arribem a casa.