Dinamarca

 Visita a Copenhague

kovenhavn.png Capital de Dinamarca, està emplaçada en la illa més gran del país, Sealandia. Amb el port més important d’Escandinàvia, Copenhague constitueix un centre turístic, económic i cultural molt atractiu. La ciudad combina perfectament la tradició de la monarquia amb una riquíssima història. Copenhague és una ciutat relativament petita, d’únicament 510.000 habitants, la qual cosa significa que es simplifiquen els deplaçamants, oferint als viatjers àmplies possibilitats d’indrets a visitar. Parcs, castells, museus, nombroses activitats culturals i un gran ambient nocturn fan que els turistes gaudeixin d’aquesta ciutat. Per cert, Copenhague -a l’igual que tot Dinamarca- té una orografia totalment plana, per la qual cosa, la ciutat es pot visitar en bicicleta, el principal mitjà de locomoció dels danesos.

tarjeta metro.jpg Vaig visitar Dinamarca durant la segona quinzena del mes de maig i els primers dies de juny de 1993, dins d’un programa d’intercanvi d’un curs transnacional de comerç exterior. Durant aquests dies vaig alternar el poder fer turisme per tot el país amb el fet de realitzar una tasca de coordinador de desenvolupament d’un programa informàtic en el prestigiòs Niels Broks Collage de Copenhague. Com vaig estar coordinat el projecte, vaig disposar de molts dies lliures entre setmana, a banda evidentment, dels caps de setmana
Vaig estar hospedat a la població de Glostrup, molt a prop de Brondy i a uns quinze quilòmetres de Copenhague. La majoria de dies laborables vaig fer turisme per la capital danesa i els caps de setmana aprofitava per realitzar excursions per la illa o fins i tot alguna escapada a poblacions sueques.


sirenita.jpg   A Copenhague vaig visitar la famosa estatua de La Sirenita -Den Lille Havfrue- el  símbol que millor identifica la ciutat. Construïda l’any 1913 en memòria del personatge de conte escrit pel famòs Hans Christian Andersen.                                           


 


programa tivoli 1993.jpg  Un altre punt d’innombrable interès és El Tívoli, el Parc d’Atraccions més antic del món, on s’integren bells paratges en els diferents jardins com els diversos espectacles musicals, atraccions o museus que estan en l’interior de llurs palaus. Està obert tot l’any i cada nit de la primavera i l’estiu quan tanca les portes acaba la cesio amb un espectacle pirotècnic. El Tívoli està obert des de l’any 1843, està ubicat al barri de Vesterbro entre l’estació de trens de Copenhague i la plaça de l’Ajuntament.            
 

copenhague1.jpg Radhuspladsen, és una de les zones més animades de Copenhague. A una banda de la gran explanada s’erigeix l’Ajuntament. Un gran edifici de planta rectangular inaugurat el 1903. Es una mescla d’etil nòrdic mediaval i renaixement llombard, amb una façana plena d’escultures de la mitologia nòrdica: serps, dracs… La torre de l’Ajuntament medeix 105 mt d’alçada. Al voltant de la plaça es troben grans efificis, un dels quals és el gran Hotel Palace. També destaca 
l’edifici del termòmetre, un punt molt visitat de la ciutat , ja que si fa bon temps surt uns escultura d’un ciclista i si fa mal temps una sona amb un paraigues.

Un altre punt d’interès dins de la ciutat de Copenhague és el Palau d’Amalienborg, on resideix la família real danesa. El palau conté a més un museu on estan dipositats diferents tresors reals. 

També és recomanable la visita al Museu Nacional, un dels museus més complets d’Europa ja que acull peces provinents de restes arqueològiques egipcies, gregues  i romanes, a banda de coleccions permanents que repasen la història de Dinamarca

 

planol copenhague.jpg Altres recomanacions són les visites al barri de Nørrebro, la zona més pintoresca de la ciutat que constitueix una gran àrea multicultural. Nørrebrogade és el principal carrer comercial i centre d’atracción turística. Un altre zona destacada és el carrer Strøget i colindants, forman l’àrea comercial més important de Dinamarca. Es un gran carrer peatonal, el més llarg del món, amb una gran ambient (nombrosos cafés, restaurants i bars musicals) que s’inicia a la plaça Radhuspladsen i finalitza a la plaça del Teatre Real.
nyhavn-port copenhague.jpg Destaquen també el Port de Nyhavn, amb les seves famoses casetes antigues de colorsa banda i banda del petit canal. En l’actualitat les casetes estan ocupades per la petita burguesía danesa i per cafés, hotels,.. Antigament Nyhavn era una zona on vivien mariners sense treball. Hans Cristian Andersen va viiure més de vint anys a les cases número 18 i número 67.

 


També es interessant la visita a la ciutat llliure de Christiania, ciudad nascuda  sota la forma de vida hippie i moviment okupa. Viuen més de mil personas dins d’un projecte social, cultural i polític vigilat per les autoritats ja que dins es permesa la venda de drogues toves.

 El tour del Centre de Visitants de la cerveseria Calsberg, és una visita que et detalla la història de la cervecería, així com del modern procès de fabricació i producció que finalitza amb una degustació dels que ells anomenen que probablememt és la millor cervesa del món, Aquesta visita a Calsberg, va ser la primera d’altres famoses cervesseries que he visitat posteriorment: Pilsner a Praga, Guiness a Dublín, Heineken a Amsterdam,…

 

 

 Excursions per Dinamarca 1-Denmark_svg.png img096.jpg Roskilde, va ser la capital del país fins el 1400. Roskilde s’articula en torn d’un carrer peatonal, on estan ubicats centres comercials, botines, bancs i la catedral. La catedral de Roskilde, d’estil gótic danès, es va iniciar la construcció al segle XI i va ser de les primers en fer-se amb totxos vermells. L’església conté el panteó de 39 monarques danesos. La catedral conté un gran retaule renacentista i amb un gran cor. La catedral és Patrimoni de la Humanitat, des de l’any 1995.

 

castell.jpg A Hillerød es troba el castell de Frederiksborg , construït entre 1560 i 1630, sobre tres llacs que envolten les seves muralles, es considera la millor obra arquitectònica del renaixement danès. Es va construir en hornor de Frederic II i és el palau més gran d’Escandinàvia i va ser residència real d’estiu durant centenars d’anys. L’any 1839 es va incendiar i va tenir que ser reconstruït en la seva totalitat.

 

museu modern-lusiana.jpg A Oresund Sound, al nord-est de la illa Sealandia  hi ha el Museu d’Arte Modern de Lousiana, ser creat l’any 1958, és un dels més visitats de Dinamarca, amb una important colecció d’art modern i contemporani des d’inicis de la II Guerra Mundial fins els nostres dies. Als seus jardins hi ha destacades obres escultòriques a l’aire lliure d’artistes com Jean Arp, Alexander Cader, Henri Laurens, Joan Miró i Henry Moore.

castell (hamlet).jpg Més al nord d’Oresund ens trobem la ciutat de Helsingør, important ciutat portuària danesa. En aquesta ciutat es troba localitzat el Castell de Kronborg, escenari principal de l’obra mestra de la literatura universal Hamlet de Shakespeare.           

 


Excursions a Suècia

A l’altre costat de l’estret de Sund, davant de Helsingør hi ha la ciutat sueca de Helsingborg, unides per un ferry, a tant sol vint-i-cinc minuts. No vam desaprofitar de visitar Helsingborg, una petitat ciutat de la comarca d’Escania, de poc menys de 140.000 habitants que té com a ciutadà il.lustre Henrik Larsson, exjugador del F.C. Barcelona.