Costa Rica

Viatge que recordarem durant molt de temps, ja que vam visitar un país magnífic d’una manera molt diferent de les que haviem fet fins al moment. Vam formar part d’una delegació catalana que aplegava quatre colles geganteres dels municipis de La Llacuna, Poboleda, Vallgorguina i Riudoms, per participar en el III Encuentro Nacional de la Mascarada Tradicional costarricense.

Durant el viatge també vam poder veure paisatges naturals increíbles amb visites a diferents platges del pacífic i Parcs Naturals (Volcà Irazú, Manuel Antonio, Braulio Carrillo,…).


Dia 1: BARCELONA-MADRID-SAN JOSE-CARTAGO (DG)
Sortida de Barcelona-El Prat (-), arribada a Madrid-Barajas (-)
Sortida de Madrid-Barajas (-),de arribada a San José-Juan Santamaría (-)
Recepció de membres del CUC (Col.legi Universitari de Cartago) i trasllat de la delegació catalana a Cartago. Allotjament.


Dia 2: CARTAGO (DL)
Muntatge de l'exposició sobre els Gegants del Món al Centro de la Cultura Cartaginesa, a la ciutat de Cartago, la segona capital del país. Cartago va ser capital de Costa Rica fins l’any 1833 i està situada a uns 60kms de San José, envoltada de diferents Parcs Nauturals que fa que tinguin una bellesa natural incomparable.
A la tarda visita a la Biblioteca de Cartago i les ruïnes de l’església parroquial del segle XVI, que és considerada Monument Nacional de Costa Rica.

 

 
exposicio grup.jpg        cartago-ruïnes.jpg                                                                                  
                                                                                                                                            

                                                                                                                                                                                                

Dia 3: CARTAGO (DM)

Muntatge de l'exposició sobre els Gegants del Món al Centro de la Cultura Cartaginesa, a la localitat de Cartago, que contenia més de 70 quadres-fotografies, fons documental del Cercle i de col.leccions privades, 12 gegants (entre ells el riudomenc, Antoni Gaudí) i cinc capgrossos. Els gegants i capgrosos provenien de Catalunya, Guinea, Gabon, Nigèria, Brasil, Nicaragua i Costa Rica.


pr02.jpg                                                                                                                                               


Dia 4: CARTAGO (DX)

Al matí, desplaçament fins a la ciutat de San José, per tal que la Delegació Catalana fós rebuda de manera oficial per la Vice-Ministra de Cultura y Juventud. L'acte va tenir lloc a la seu del Ministeri i ens acompanyaren alguns dels representants de l'organització del CUC.
A la tarda, tornada cap a Cartago visita a la seu del Colegio Universitario de Cartago (CUC) i signatura oficial de l'Acord de Col.laboració entre el CUC i el Cercle.

signatura CIAG-CUC.jpg                                                                                                                                               


Dia 5: CARTAGO-IRAZÚ-CARTAGO (DJ)
Excursió cap al volcà Irazú, el més alt de Costa Rica. La sortida es fa acompanyada pel gegant Gaudí de Riudoms, que aconsegueix pujar fins el cràter Diego de la Haya, d’on es divisa un llag de color verd. El volcà, situat al bell mig del Parc Nacional d’Irazú, desposa d’unes terres que l’envolten molt fèrtils a causa de la gran quantitat de cendra que despren el volcà. Viuen pocs animals, entre ells el colibrí i els petirrojos.
Més tard visita als Jardí Botànic de Lancaster, amb una gran col.leció d’orquideas.Tornada cap a Cartago.
Al vespre acte inagural de l’Exposició sobre els Gegants del Món, amb l’assistència de representants del Ministerio de Cultura y Juventud, el President del Cantón de Cartago, l'Alcalde i altres representants de l'Ajuntament, Diputats a l'Assemblea de Costa Rica, membres del CUC ...
L’exposició va romandre oberta des del mateix dia 24 d'octubre fins al 2 de novembre i va ser visitada per més de 30.000 persones, de les quals més de 2.145 persones van escriure al llibre de signatures, fins completar un total de 142 pàgines.


Gaudi-volca irazu.jpg             volca irazu.jpg              Inaugura02.jpg                                                                                                                                                                                                     
Dia 6: CARTAGO-OROSÍ-VALL D’OROSÍ-CARTAGO (DV)
Visita dels gegants de les colles de Riudoms, Vallgorgina i la Llacuna al municipi d'Orosí per participar en una petita festa gegantera amb mascarades locals.  De tornada realitzem un tour per la vall d’Orosí, en plena cordillera Salamanca, a la Reserva Forestal Rio Macho. Anem al Mirador d’Orosí, des d’on es divisen increíbles vistes dela vall, travessem el riu Agucaliente fins arribar a Rio Macho, continuem fins al llac de Cachi, el bordejem visitant la Casona del Cafeta, la casa del soñador i la localitat d’Ujarras, on es troba les restes de l’església de N.Sra. de la Limpia Concepción.
A la tarda, tornada a Cartago, a la seu del CUC, on el President del CIAG, Jaume Puigbó, va pronunciar una conferència sobre el món dels gegants que va gaudir d'una important presència de públic. Després el mateix Preident es deplaça a San José per realitzar primera intervenció en directe per un canal de Televisió d'abast nacional.                                                                                                                                                                                                  
vall orosi.jpg       ruines vall orosi.jpg  cafe.jpg                                                                                                                                                                                                     


Dia 7: CARTAGO (DS)
Recepció de l’associació de gegants i mascares "Asociación Folklórica "Viva León Jodido"", de la ciutat de León (Nicaragua) i participació en el Primer Concurs de Ball de Gegants i Mascarades de Cartago.
A la tarda visita a la Basílica de Nuestra Sra. de los Ángeles de Cartago, d’estil bizantí, amb una cripta inferior on els nombrosos peregrins que arriben de totes les zones del país per veure la Negreta o “The Black Virgen” deixen ofrenes i regals. La patrona mulata de la ciutat, amb una imatge d’únicament 20 cms d’alçada, està ubicada sobre l’altar major.

gaudi bal gegants.jpg        cartago ball gegants.jpg           cartago-catedral.jpg             
     
                                                                                                                                                                                                   

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Dia 8: CARTAGO-BARVA DE HEREDIA-CARTAGO (DG)
Visita dels gegants de les colles de Riudoms, Vallgorgina i la Llacuna a la localitat de Barva de Heredia, una de les localitats més geganteres del país per participar en la festa amb la Mascarada "Los Chapetones" dirigits per la mateixa  Alcaldessa de Barva de Heredia. A la festa hi participaren altres cinc "colles geganteres" de Costa Rica. A la tarda, tornada a Cartago per preparar-nos per rebre al cap vespre una representació del Casal Català de San José, que visitaríem dies més tard.

gegants-barva heredia.jpg                                                                                                                                              

Dia 9: CARTAGO-SAN JOSÉ-CARTAGO (DL)
Visita a San José de bon matí per participar en dos programes de televisió, i participació a l'acte Cívic de la Independència Nacional i arribada de l'Acta, convidats com a membres d’honor per la Municipalitat de Cartago. Després de desfilades, dinar les ruïnes de la Catedral i final de festa amb una reunió informal amb l'Alcalde de Cartago al seu despatx
A la tarda al Museu Etnogràfic, amb una gran col.lecció d’objectes colonials i precolombins.
 
desfile acta.jpg  acte acta.jpgajuntament cartago.jpg                                    

                                                                                                                                                                                                                                                                       

Dia 10: CARTAGO-BOSQUE LLUVIOSO-CARTAGO (DM)
Al mati visita de gegants i capgrossos a l'escola més antiga de Cartago.
Després sortida cap al conegudíssim Bosque Lluvioso, situat al Parc Nacional de Braulio Carrillo a 1h30min de Cartago. El Bosque LLiuvioso és un dels més rics i exhuberants del neo-tròpic. El tour per dins del Bosque Lluvioso compren caminades pels senders del bosc i un trajecte en Telefèric de 2,6 km de llarg, que durant 80 min, es pot divisar el dosel de la vegetació costarricense (les parts més altes dels arbres i arbustres), així com de la fauna autòctona (colibrís, osos peresosos,…)
A la tarda, recepció oficial a la Municipalidad de Cartago de les Delegacions estrangeres arribades a Cartago (Panamà, Nicaragua i Catalunya). Amb  un saló de plens engalat i ple de gom a gom, comandats pel President del Cantón de Cartago, l'Alcalde, i tots els membres del Consistori i dels Diputats a l'Assemblea de Costa Rica, la senyera va onejar junt amb les banderes Panamà, Nicaragua i Costa Rica.

teleferic bosque lluvioso.jpg    Ajuntament.jpg                                                                                                                   
                                                                                                                                                                                                    
Dia 11: CARTAGO-PARAISO-CARTAGO (DX)

Al vespre gran desfilada, amb la participació de més de 1.500 persones vinguts d'arreu el país, amb gegants, capgrossos, tarasques, xanquers i "cimarronas" que omplen els carrers de Cartago. Les principals televisions del país retransmetent en directe el III Encuentro Nacional de la Mascarada Tradicional costarricense, que va estar a punt d’impedir la sortida dels gegants catalans a causa de la pluja intensa que va caure abans d’iniciar-se la festa.
En l'acte de cloenda, l'Ajuntament de Cartago i el Colegio Universitario de Cartago van procedir a fer el reconeixement a la tasca desenvolupada per dues organitzacions envers la mascarada, i el 2007 aquests reconeixements van ser per la Municipalitat de Barva de Heredia i l’altre pel Cercle Internacional d'Amics dels Gegants "per la seva tasca de l'amistat amb els pobles del món, en el rescat de les arts i manifestacions tradicionals de la mascarada i els gegantons". Però abans de donar per finalitzar l’Encuentro, Miguel Moreira va regalar un gegant, anomenat "la Chapetona", en honor a la mascarada que ell presideix a Cartago.  

Cartell.jpgcloenda mascarades.jpg  chapetona.jpg                      
                                                                                                                                                                                                                                                                                        


Dia 12: CARTAGO-SAN JOSÉ-CARTAGO (DJ)

Al matí visita a San José, a la Plaça de la Cultura visitem el Teatre Nacional i el Museu de l’Or Precolobí i de la Numismàtica. Observem els edificis del Banc Central, del Banc de Costa Rica, la Catedral Metopolitana , el Palau de l’Arquebisbe i el Gran Hotel. Després de dinar ens endinsem al Mercat Central, un complex laberint de pasadissos on hi ha nombroses parades d’artesans, sabaters i  de regals, que conviuen amb les de peix, carn i fruita.
Al vespre, visita a la seu del Casal Català a San José, on varem ser rebuts per Junta Directiva i una notable representació de catalans i descendents, que es van preparar panellets per cel.lebrar el dia de Tots Sants. La trobada va finalitzar amb balls de gegants, i entonant "Els segadors".
    

casal catala3.jpg        casal catala.jpg                                                                                                               
                                                                                                                                                                                                   Dia 13: CARTAGO-PUNTARENAS (Parc Nacional de Manuel Antonio)-CARTAGO (DV)
Visita al Parc Nacional de Manuel Antonio, situat en la província de Puntarenas, la més gran del país. La capital, anomenada també Puntarenas, està a 120kms de San José i és una ciutat molt animada, amb platges que donen al Pacífic, amb un gran Passeig dels Turistes, ple de Ticos i nombroses restaurants per degustar llagosta, llagostins, gambons, …També anem a les localitats de Jaco i de Playa Hermosa per banyar-nos en les aigües de les platjes de l’Herradura i Estirilles. Tornada cap a Cartago. 

platja pacific.jpg               colibri.jpg                                                                                       

                                                                                                                                                                                                    

Dia 14: CARTAGO (DS)
Desmuntatge de l'exposició sobre els Gegants del Món al Centro de la Cultura Cartaginesa, a la localitat de Cartago, preparació dels contenidors amb tot el materal de l’exposició que viatjaran en vaixell fins al port de Barcelona.
Dinar amb el personal del CUC que fa un regal al CIAG (Cercle Internacional d’Amics dels Gegants), un diable  de 4,5 metres. Preparar les maletes per tornar cap a casa.

Diable CUC.jpg            pr05.jpg                                                                                              Dia 15: CARTAGO-MADRID (DG)

Al matí darrera visita a la ciutat de Cartago.
Dinar de comiat a "la Casa" amb els del CUC que ens lliurava records i diplomes.
Sortida de San José-Juan Santamaría, direcció Madrid-Barajas (-). Nit a bord.

                                                                                                                          
                                                                            
                                                                                                                                                      
                                                                                                       
                                                                                                      
                                                  

Dia 16: MADRID-BARCELONA (DL)
Arribada a Madrid-Barajas (-)
Sortida de Madrid-Barajas (-), arribada Barcelona-El Prat (-) (-)

 

 

 

CRONOLOGIA DESTACADA DEL VIATGE

24 d'octubre de 2007: Recepció a la Junta del Cercle per part de la Vice-Ministra de Cultura de Costa Rica, a San José i Acte de ratificació de l'Acord de Col.laboració entre el Cercle i el Colegio Universitario de Cartago a Costa Rica.
25 d'octubre de 2007: Acte inaugural de l'exposició sobre el món dels gegants presentada pel Cercle a la ciutat de Cartago.
26 d'octubre de 2007: Participació en la festa de gegants a la localitat d'Orosí i Conferència sobre la presència de gegants arreu del món en el Colegio Universitario de Cartago (CUC).

27 d'octubre de 2007: Participació en els actes del primer Concurs de Ball de Gegants, a Cartago.
28 d'octubre de 2007: Participació en la festa de les "mascaradas costarricenses" feta a Barva de Heredia.
29 d'octubre de 2007: Participació Institucional a l'Acte Cívic de la Independència Nacional i Arribada de l'Acta, a Cartago.
30 d'octubre de 2007: Recepció oficial a la Municipalidad de Cartago.
31 d'octubre de 2007: Participació en els actes del "VIII Encuentro de la Mascarada Tradicional Costarricense" a Cartago i reconeixement oficial a la tasca desenvolupada pel Cercle, per part de les autoritats de Cartago i el CUC.

 

 

 

1 de novembre de 2007: Festa gegantera al Casal Català de San José (Costa Rica).