::Inici >Els llocs d'Antoni Gaudí >Parc Güell (1900-1914)

Parc Güell (1900-1914)

Parc Güell (Barcelona)

El 29 de juliol de 1899, Eusebi Güell va adquirir un terreny de més de quinze hectàrees d’extensió en la part nord-oest de la ciutat de Barcelona. Güell va encomanar a Gaudí un projecte de ciutat-jardí, on ens construirien una seixantena de cases, constituïnt una petita colònia elitista i de classe alta, a diferència de la Colònia Güell que era per treballadors.

Aquest barri residencial, estaria envoltant d’amples avingudes per passejar, vials per a vehicles i zones enjardinades. Antoni Gaudí va aprofitar la topografia del terreny, per realitzar els murs i porxos de contenció dels camins i vials. En la construcció dels  porxos, de tres fileres, va tornar a utilitzar les columnes inclinades en les dues exteriors, mentre que les centrals eren verticals.

L’arquitecte riudomenc en el disseny d’aquest vials va optar per preservar la vegetació existent, i va combinar una temàtica entre la religió i el nacionalisme. El Parc Güell es va projectar amb la metodologia de l’art tradicional català, i decorada amb motius diversos com l’escut de Guifré el Pilós, el drac de les escales,....

El parc està estructurat en tres seccions: l’entrada, amb la porta de ferro amb una parella de gaseles mecàniques; les escales -on hi ha el famós drac- i la sala hipóstila, on aniria situat el mercat i el fòrum i la plaça, situada damunt la sala hipóstila, sustentada per un bosc de columnes, on estava situat l’original banc serpentejant del Parc.

Gaudí i Jujol, van crear una magnífica obra a base de ciment prefabricat recobert de rajoles ceràmiques i de porcellana amb la tècnica del trencadís. La construcció d’aquest, es va iniciar l’any 1909 i conté tota una simbologia cristiana mitjançant símbols i misatges encoberts. Pel que fa als colors del collage, va emprar tot l’aspectre cromàtic.

Amb la mort d’Eusebi Güell es van aturar les obres del Parc, i els descendents del comte Güell van poder vendre i edificar uns quants solars. Posteriorment, el Parc es va convertir en una gran zona verda depenent de la corporació municipal.