::Inici >Els llocs d'Antoni Gaudí >Bellesguard (1900-1909)

Bellesguard (1900-1909)

Bellesguard (Barcelona)

La casa de Bellesguard està construïda al costat de les ruïnes de la residència de caça del rei Martí l’Humà, per aquest motiu, quan Gaudí va signar la compra del terreny en representació de la senyora Maria Sagués Molins, i li va encarregar la realització de la vivenda senyorial, l’arquitecte va projectar la casa com un homenatge a l’últim monarca de la dinastia del Casal de Barcelona i per extensió a la pàtria catalana.

L’any 1900 va iniciar la construcció en el solar ubicat en la serralada de Collserola. L’arquitecte va treballar de forma exclussiva, sense l’ajuda dels seus col.laboradors,  d’aquí la llarga durada dels treballs que es van perllongar fins el 1909.

Gaudí va voler preservar les ruïnes de la residència del monarca català  i va fer construir un mur de contenció, amb 10 arcades de columnes inclinades que conformaven el viaducte d’accès a l’edifici. Per la construcció d’aquest, va recuperar trets característics dels castells medievals catalans. De planta quadrada, l’edifici s’aixeca com un gran cos prismàtic amb una gran torre-mirador adossada, aconseguint el pretès efecte gòtic. Les parets d’aquest castell-palau estan realitzades de mamposteria amb una combinació cromàtica de les pedres de la façana. També destaca de l’aspecte exterior el vitrall tridimensional, la piràmide del sostre i la torre-mirador, rematada amb una senyera catalana en espiral, la corona reial i la típica creu de quatre braços gaudinianà.

De disseny arcaic, l’arquitecte com en altres edificis també guardava per l’interior diverses innovacions arquitectòniques, tant en els pisos de l’habitage, com en les dobles golfes. Al ser de planta quadrada facilitava la distribució interior, en les cavallerises, la plata baixa i planta noble, va utilitzar voltes de maó de recobertes de guix blanc i en les dobles golfes, va utilitzar arcs de maó vistos sense lluir. La primera de les dues golfes de Bellesguard, constitueix un assaig de les posteriors golfes de la Casa Milà, tot i que en aquestes va emprar fins a tres elements estructurals per sostenir la planta de la segona golfa. Va utilitzar columnes i una base en forma de capitell on es sustenten els arcs. La segona golfa és coneguda com l’ombrel.la i és una petita habitació de planta quadrada que es va aixecant en forma de piràmide i que en cadascuna de les parets laterals hi figura un finestral tridimensional.