::Inici >Els llocs d'Antoni Gaudí >El Mas de la Calderera (1852)

El Mas de la Calderera (1852)

El Mas de la Calderera (Riudoms)

A uns tres quilòmetres de Riudoms,  aproximadament a mig hora apeu del nucli urbà, Francesc Gaudí havia heretat de la seva família el conegut Mas de la Calderera, ubicat a la partida de la Clota, al costat de la riera de Maspujols. Aquest mas va ser, el 25 de juny de 1952, el lloc de naixença del genial arquitecte Antoni Gaudí Cornet.

La finca de reduïdes dimensions, no arribava als 12.000 metres quadrats, disposava d’una petita edificació, on la família Guadí-Cornet, passava llargues temporades, sobretot en la temporada estival. La construcció del Mas de la Calderera consta de dos plantes. La distribució actual, no és la mateixa de quan hi va néixer en Gaudí, ja que a la planta de dalt hi havia dues sales i ara disposa de tres habitacions. Davant hi ha uns plataners gegants, i a banda i banda de l’edificació, ens trobem amb un pou adossat al maset i un corral tancat amb pedra i una porta de fusta vella. També hi ha una bassa i tot està exactament igual com ho tenia en Gaudí, malgrat que la bassa l’han fet més gran per atendre les necessitats de reg i magatzem d’aigua. Cal dir que aquests elements ja hi eren quan hi va néixer l’Antoni Gaudí.

La finca ha tingut diferents propietaris: Francesc Gaudí Serra, l’heretà del seu pare,  Francesc Gaudí Salvany, al segle passat. A la mort de Francesc Gaudí Serra, el 29 d’octubre de 1906, aquesta passà a mans d’Antoni Gaudí i Cornet i de Rosa Egea Gaudí. A la mort de l’arquitecte el 1926, aquest deixà tots els seus béns de Riudoms a la parròquia de Sant Jaume d’aquesta localitat, i l’església la va conservar uns anys, fins que la va vendre al matrimoni format per Joan Torres Fontboté i Rosa Mestre Gavaldà. A la mort de Rosa Mestre, el 24 de desembre de 1974, la propietat passà a mans del seu nebot Sebastià Cros Torres, que n’és l’actual propietari.

A mesura  que la fama de l’arquitecte riudomenc ha anat en augment hi ha autocars plens de turistes estrangers, que vénen expressament a visitar el mas. També cal dir, que l’actual propietari ha rebut en diferents ocasions ofertes de compra, sobretot fetes per  japonesos.