::Inici >Nanotecnologia molecular

Nanotecnologia molecular

La nanotecnologia molecular (MNT) és el concepte de sistemes funcionals mitjançant la enginyeria mecànica en la escala molecular, treballant amb molècules. Es distint als materials moleculars, ja que es treballa directament àtom per àtom, en la nanotecnologia molecular. Una de les possibles funcions d’aquesta, és la de construir nanofàbriques, les quals serien capaces de crear nanomàquines (nanobots, altres nanofàbriques, etc) àtom per àtom, lo que facilitaria la feina, ja que serien capaces de fer-ho per si mateixes.

 

Una aplicació de la nanotecnologia molecular, és la de construir nanomaterials intel·ligents. Aquests són tots els materials que han estat dissenyats i desenvolupats a una escala nanomètrica, que estan destinats a realitzar una tasca determinada. Com per exemple, la de neutralitzar virus específics, o fer estructures d’auto-sanació, les quals permetrien una cura d’estrips a la pell, de forma immediata.

 

Moltes vegades la MNT, és relacionada amb eixams de robots a nanoescala, coordinats entre si i capaços de treballar junts. Drexler, en el seu debat al 1986 sobre MNT, va dir que els nanobots serien capaços de construir altres nanobots, mitjançant els elements moleculars.  Al poc temps de fer el debat, ja surten els pros de la autorreplicació, un d’ells és el fet de poder controlar aquesta autorreplicació, ja que si es descontrolés, e els nanobots podrien reproduir-se sense control.

 

Una de les aplicacions més importants de la MNT és la de la nanomedicina. Té una gran importància ja que, amb la possibilitat d’enviar milers de nanorrobots dins el pacient, es pot assegurar la recuperació d’aquest, sense que sofreixi cap efecte secundari, sense dolor... La introducció de nanobots al cos, també podria fer possible la correcció de defectes genètics, el que podria fer allargar i millorar la vida d’una persona. S’ha arribat a parlar de augmentar les capacitats humanes, o sigui, al introduir nanobots dins el cos, fer que aquests, millorin les condicions físiques del cos. Els nanobots destinats a introduir-se dins d’un cos, no tindrien la capacitat           d’auto-replicar-se, ja que es fabricarien exclusivament en nanofactories totalment regulades.

 

A pesar de la situació actual del desenvolupament de la nanotecnologia i la nanotecnologia molecular, preocupen molt els efectes previstos de la MNT en l'economia i en la llei. Alguns conjeturen que la MNT provocaria una forta reacció d’opinió pública, com ha ocorregut recentment entorn de les plantes modificades genèticament i la perspectiva de la clonació humana. Qualsevol siguin els efectes exactes, d'aconseguir-se, tendeixen a pertorbar les estructures econòmiques existents al reduir l'escassesa de béns manufacturats i fer molts més béns manofacturables.

 

Es considera generalment que els futurs ciutadans d'una societat basada en la nanotecnologia molecular, encara necessita diners. Es podria utilitzar aquests diners per a comprar béns i serveis que són únics, o limitats en el sistema solar. Aquestes podrien incloure: la matèria, energia, informació, serveis de disseny, serveis d'entreteniment, serveis jurídics, el poder polític... Per altra banda, futuristes han considerat la guerra, fins i tot entre els Estats pròspers, i no per objectius econòmics.

 

La nanotecnologia molecular també planteja la possibilitat de reparar les cèl·lules que han estat vitrificats a través de la conservació criogènica, així com la supressió de les malalties que no són curables avui en dia, per quest motiu una persona entraria en estat criogènic.

 

La nanotecnologia molecular és una de les tecnologies que alguns analistes creuen que podria dur a una singularitat tecnològica. Alguns pensen que la nanotecnologia molecular podria tenir riscos d'enormes proporcions. És concebible que podria permetre la fabricació d’armes més barates i destructives, que les armes convencionals. A més, la nanotecnologia molecular podria permetre que les armes de destrucció massiva es poguessin auto-replicar-se, com els virus i les cèl·lules de càncer quan ataca el cos humà. Els comentaristes solen coincidir que, en el cas del desenvolupament de la nanotecnologia molecular, la humanitat hauria de permetre l'auto-replicació només en condicions molt controlades o segures.

 

Un temor que existeix que els robots nanomecànics, si s'assoleix, i si dissenyat per a auto-replicar-se utilitzant materials naturals (una tasca difícil), podria consumir tot el planeta en la seva fam de matèries primeres, o, simplement, desplaçar a la vida natural, que competeixen per a l'energia. Alguns comentaristes s'han referit a aquesta situació com la plaga gris.

 

A la llum d'aquesta percepció de perill potencial, el Foresight Institute (fundat per K. Eric Drexler per a preparar-se per a l'arribada de les tecnologies del futur) ha elaborat un conjunt de directrius per al desenvolupament ètic de la nanotecnologia. Aquests inclouen la prohibició de la lliure recerca d'aliment, d’auto-replicar-se en la superfície de la Terra, almenys, i possiblement en altres llocs.