::Inici >Biosensor detecta bacteries en segons

Biosensor detecta bacteries en segons

 

 

Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona han desenvolupat un biosensor basat en nanotecnologia que detecta de forma immediata concentracions molt baixes de Salmonella Typhi, el bacteri que causa la febre tifoidea a través d'aigua o aliments contaminats. La nova tècnica utilitza nanotubs de carboni i fragments sintètics de ADN, que a l'unir-se al patogen activen un senyal elèctric.

 

Els processos de detecció de malalties bacterianes solen necessitar un mínim de dos dies per a elaborar mostres, separar, identificar i recontar els bacteris. El desenvolupament de procediments més ràpids i efectius per a la detecció de patògens de tot tipus és una important línia d'investigació.

 

Un grup d'investigació en Quimiometria, Cualimetria i Nanosensors de la URV, liderat per Jordi Riu i F.Xavier Rius, han desenvolupat un biosensor amb el qual han aconseguit detectar concentracions extremadament baixes de Salmonella typhi de forma immediata, fàcil i fiable.

bakterien

El nou biosensor permet descobrir una sola cèl·lula de Salmonella en cinc mil·lilitres de mostra, i assoleix realitzar mesuraments quantitatius de fins a 1.000 bacteris per mil·lilitre.

 

El funcionament del nou biosensor es basa en mesuraments electroquímics per mitjà de nanotubs de carboni equipats amb aptàmers.

 

Els aptàmers són petits fragments de ADN o ARN artificials que es fabriquen per a adherir-se específicament a una determinada molècula, cèl·lula o microorganisme en particular, com la Salmonella en aquest cas.

 

Els aptàmers es fixen a nanotubs de carboni, que són dipositats en un elèctrode en una superfície ultrafina. Si el bacteri no està present, els heptàmeres romanen en les parets dels nanotubs de carboni però si el biosensor es col·loca en una mostra que conté Salmonella, els aptàmers s'uneixen al bacteri, amb la qual cosa els nanotubs de carboni generen un senyal elèctric que és detectat en tan sols uns segons mitjançant un potenciòmetre connectat al biosensor. Amb aquesta tècnica es poden detectar petites quantitats de microorganismes d'una forma simple i pràcticament en temps real, tal com s'amida el pH de l'aigua.