::Inici >Els nous valors musicals >ORTEGA, MARIBEL

ORTEGA, MARIBEL

MARIBEL ORTEGA, soprano

Neix a Jerez de la Frontera (Cádiz). Des de molt jove mostra la vocació artística, forma part de diverses agrupacions polifòniques de a seva ciutat (Coral Philarmonía, Coral Polifónica de Capuchinos y Octeto Clásico Vocal “Alberto de Galaroza”) i iniciant-se com a solista als 16 anys amb el Miserere de Jerez de Hilarión Eslava. L’any 1998 comença els estudis de cant i repertori amb Maria José Sánchez i Johanna Grosskreutz, obtenint el Grau Mig de Cant per la Guildhall School of Music and Drama de Londres. L’any 2001, decideix traslladar-se a Barcelona al guanyar una borsa d’estudis “a la mejor intérprete jerezana” en la 1ª edició del Concurso Internacional de Canto Otoño Lírico Jerezano (Teatro Villamarta). Ingressa en el Conservatori Superior de Música del Liceu, on obté la beca de cant Rosa Mª Tarruel. Estudia el Grau Superior de Cant amb Enriqueta Tarrés, amb qui segueix perfeccionant-se actualment, i repertori amb Manel Ruiz. També ha rebut consells de Raina Kabaivanska, Viorica Cortez, Mirna Lacambra, Cindee Sanner, Raquel Pierotti, Carmen Bustamante, Jaume Aragall, Enric Serra, Ángel Soler, Kamal Khan, Miguel Zanetti, Marco Evangelisti, Ricardo Estrada, Mark Hastings i Jaume Tribó, entre altres.
Ha participat en l’enregistrament del CD Nadales i Villancicos (Harmonía Mundi) en el 165 aniversari del Conservatori del Liceu, amb arranjaments d’Albert Guinovart i direcció del mestre Manuel Valdivieso. Com a solista ha realitzat recitals a Espanya, Alemanya, França,  Cuba, Ecuador, Colombia i Argentina interpretant obres de M. de Falla, F. García Lorca, J. Turina, X. Montsalvatge, M. Ravel. R. Strauss, R. Schumann, Weber, Puccini, Verdi, Wagner i Beethoven.
En quant al repertori operístic començà l’any 2005, interpretant el rol de Abigaille de Nabucco de G. Verdi en versió concert. Debutà en escena en la temporada 2005-2006 amb Norma de V. Bellini, dirigida pel mestre Elio Orciuolo, dintre del Cicle d’Òpera a Catalunya promoguda pels AAOS. Aquest mateix any guanya el 1er premi, premi del públic i el premi AAOS en el Concurs de Cant Jaume Aragall, amb qui canta l’any 2007 a l’Auditori de Oviedo en un homenatge a Alfredo Kraus. Des d’aquest any ha interpretat Lady Macbeth a Teatro São Pedro de São Paulo (Brasil), Fiume (Croacia) i a Jerez, en el Teatro Villamarta, l’any 2009. Altres papers que ha incorporat al seu repertori son: Amelia (Un ballo in maschera), Leonora (Il Trovatore) i Aida (Aida) de G. Veri, Donna Anna (D. Giovanni) de W.A. Mozart, Angelica (Suor Angelica) i Turandot (Turandot) de G. Pucini.
Durant l’any 2007 ha participat en la Gala Verdi celebrada en el Palau de la Música Catalana amb l’Orquestra Simfònica del Vallés dirigida pel mestre Elio Orciuolo. També ha cantat el cicle 7 Canciones Populares i El Amor Brujo de Manuel Falla dintre del Festival Líric dels Països Catalans (Iglesia de St. Cyprien). Ha interpretat el cicle Frauenliebe und Leben de R. Schumann, amb el pianista Angel Hortas, en la Real Acadèmia de San Dionisio de Ciencias, Artes y Letras de Jerez de la Frontera (Cádiz).  Diversos concerts amb motiu del 150 aniversari del naixement de G. Puccini en el Teatro Municipal de Talavera de la Reina, Hotel Monasterio de El Puerto de Santa María, Auditori Enric Granados de Lleida, L'Oller de Mas de Manresa, Castillo de Santa Florentina de Canet de Mar, l'Auditori del Centre Cultural Caixa de Terrassa i en La Havana, Cuba.
En Oratori ha cantat el Rèquiem de Mozart, el Rèquiem de Verdi, i el Rèquiem en memòria de Salvador Espriu de Xavier Benguerel, a l’Auditori de Barcelona amb l’OBC, el Cor del Palau de la Música Catalana, dirigits pel mestre Miquel Ortega.
Ha estat finalista en diversos concurs internacionals on ha guanyat els primers premis. Durant la seva carrera ha cantat al Gran Teatre del Liceu, Palau de la Música, Teatre Principal de Maó, Teatro Monumental de Madrid, Teatro Colón de Buenos Aires, Teatro Bolivar de Quito i ha estat dirigida pels mestres M.A. Gómez Martínez, M. Ortega, N. Bareza, G. Voronkov, A. Leaper, J. Abra, J. Collado, E. Orcioulo, i D. Gil de Tejada, entre altres.