Roma (I i II)
Roma i Ciutat del Vaticà (de 30 de desembre de 2003 a 2 de gener de 2004).
Final de Champions (de 26 a 28 de maig de 2009)
L’any 753 AC es va fundar a la ribera del Tíber la ciutat més important i capital del que centenars d’anys més tard seria l’Imperi Romà. La ciutat va tenir una llarga època d’esplendor que li va permetre ser la ciutat més important del món durant diverses centúries, creixent en tots els aspectes: demogràfics, religiosos, culturals, deixant-nos edificis meravellosos que han perdurat durant gairebé dos mil anys, com poden ser el el Coliseu o el Panteó. També, al bell mig de la ciutat, la religió católica va crear llur seu, fundant un estat propi: Ciutat del Vaticà i amb la instauració d’aquest petit regne, artistes italians del cuattrocento i cinquecento van deixar una empremta fantástica tant a l’Església del Vaticà com per tota la ciutat.
Ens vam decidir a passar el cap d’any de l’any 2003 a Roma encuriosits pel seu enorme bagatge cultural.
Una vegada arribats a Roma i allotjats a l’hotel vam sortir al vespre per anar a sopar i passejar per un dels carrers amb més encant de Roma, la Via Venetto. Després vam retornar a l’hotel ja que l’endemà voliem matinar.
Primer dia de visita: Vaticà, Panteó, Coliseu, Foro Romà i Fontana di Trevi
El dia 31 de desembre, de bon matí ens vam aixecar d’hora i vam visitar la Ciutat del Vaticà, un estat independient dins de la ciutat de Roma. Ens vam desplaçar cap a la Plaça de San Pere on vam poder apreciar la columnata que dóna la benvinguda al visitant i que fou obra de Bernini. Cap a a 2/4 de 8 del matí, quan gairebé no hi havia ningú encara, vam entrar a la Basílica de San Pere per poder gaudir amb la màxima tranquil.litat de tots els tresors que conté, en especial: La Pietà de Miquel Ángel, el Baldaquino de Bernini, l’estàtua de San Peer d’Arnolfo di Cambio o la impressionant cúpula circular que corona la basílica.
Al sortir, com encara no hi havia massa cua, vam visitar els Museus Vaticans, on vam gaudir de la major i, al meu gust, millor colecció del món d’art grec i romà de l’antiguetat i sobretot de les excel.lents pintures que decoren la Capella Sextina, obres de diferents artistes, de les quals hem de destacar les pintures de El juicio final, La creació d’Adam, ambdues de Miquel Àngel o La tentació de Crist de Sandro Botticelli.
Encara meravellats de les obres mestres que acabavem de veure, vam tornar cap a la Plaça de Sant Pere, vam baixar per la Via della Conciliazione fins arribar a Castel Sant’Angelo, una fortalesa d’època romana construïda entre el 135 y el 139 DC. El castell és residència-refugi dels Papas i hi ha un passadís subterrani que uneix l’edificació del castell amb el Vaticà. Una vegada creuem el pont Aeliano, sobre el riu Tiber, tornem a entrar a la ciutat de Roma, per dirigir-nos cap a una de les places més emblemàtiques de la ciutat: la Piazza Navona (anterior estadi en l’època imperial) conté tres fonts arxifamoses: fontana del moro, fontana di Nettuno i, sobretot, la fontana dei Quattri Fiumi de Bernini. A un costat de la plaça hi ha l’Esglèsia de Sant'Agnese in Agone.
Des d’allà vam anar a veure el Panteó d’Agripa construït cap a l’any 30, restaurat er Adriano cap a l’any 125, destaca per la seva planta circular i per l’enorme òcul de 8,9 m de diàmetre en la cupúla, totalment circular (mateixa alçada que diàmetre; 43,44 m) i en l’actualitat després de posteriors restauracions, reposen les tombes reials deVictor Manuel II i de Humberto I.
A la mateixa plaça vam dinar, abans de marxar en autobús cap al Coliseu Romà, probablement el monument més famòs, amb l’Acròpolis d’Atenes de l’antiguetat clàssica. El Coliseu construït cap als anys 70 d.C. ha estat el més gran del món, tenia una capacitat de fins a 50.000 persones que acudien per veure baralles de gladiadors, execucions, caça d’animals, recreacions de batalles o obres de teatre de la mitologia clàsica.
Entre el Coliseo i el Palatí s’alça l’Arc de Constantí, de l’any 312, erigit en honor a l’Emperador César Flavio Constantí. Al costat de l’Arc es troven els Foros Imperials, sobre la Via dei Fori Imperiali. En aquests foros es conserven restes de monuments arquitectònics de l’Antiga Roma: la Columna Trajana, el temple de Mart, el el templo de Venus, el Temple de Saturno, la Casa de les Verges vestals i els Arcs de Tito i de Septimio Severo
Després d’una llarga caminada, sortim dels foros imperials pel darrera de la Piazza Venezia, una enorme construcció amb marbre blanc, on hi ha el Vittoriano, el monument dedicat a Vittorio Emanuele II di Savoia, primer rei de la Itàlia unificada. El Vittoriano es va inaugurar l’any 1911, avui en dia també hi ha la tomba al soldat desconegut.
Al vespre vam sortir a celebrar la nit de Cap d'Any, vam baixar per Via Venetto fins arribar als voltants de la Fontana di Trevi on vam sopar (una degustació d'antipasto, pasta, carn, peix, postres,... un total de10 plats) i després vam anar a veure les dotze campanades a la mateixa Fontana di Trevi. Després vam recòrrer les principals places de la ciutat (Campo di Marte, Spagna i Popolo) per seguir de festa a un pub de Vila Borghese.
Segon dia de visita: Fontana di Trevi, Piazza Espagna, Piazza del Popolo i Campo di Marte
Al matí ens vam aixecar tard i vam tornar a dirigir-nos primer a la Piazza Colonna on està ubicada la columna Marc Aurelia i després a la Fontana di Trevi. Inaugurada l’any 1762, és la font barroca més important i coneguda de Roma, construïda en marbre blanc, la tradición diu que si llencès una moneda d’esquena a l’aigua segur que tornès a aquesta ciutat (en el meu cas s’ha complert i una d’elles per veure el Barça campió d’Europa)
Des de la Fontana di Trevi en una breu passejada arribem a la Piazza di Spagna, amb la famosa escalinata que duu a l’església Trinita dei Monti, i al davant de les escales ens trobem amb la Fontana della Barcaccia, construïda por Bernini.
Seguint el carrer que ens ha portat a Piazza di Spagna arribem a una de les places que per mi té més encant, la Piazza del Popolo, ja que en un costat d’aquesta plaça trobem l’encantadora Església de Santa Maria del Popolo, al costat d’una de les antigues portes de la ciutat. L’interior destaca per la Capella Chigi, reformada per Rafael i amb escultures del Habacuc i l’àngel de Bernini. Però també conté frescos d’importància com dos cuadres de Caravaggio, Breno o Carracci
A la tarda, anem a Piazza Barberini on gaudim de dues obres més de Bernini: la Fontana dei Tritone i la Fontana delle Api i, més tard, a la Piazza di Campo dei Fiore, coneguda pel seu mercat d’alimentació a l’aire lliure i per trobar-se en una zona allunyada dels circuits convencionals, però amb un encant especial i molt animada, amb un bon grapat de pubs i trattories.
Des d’allà cap a l’hotel i a l’endemà, dia 2 de gener, cap a l’aeroport a agafar l’avió que ens havia de portar una altra vegada a Riudoms. Va ser el primer cap d’any que vam passar fora de casa, però ens va agradar tant que com a mínim hem anat repetint en indrets diferents (Dublín, València, Logronyo, Granada, Sevilla, Berlín i Madrid) fins el cap d’Any de 2010.
Final de la Champions a Roma (de 26 a 28 de maig de 2009)
Després de la sort que vam tenir al sorteig d'entrades de socis del F.C. Barcelona, en la qual ens van tocar a cinc persones de Riudoms, les entrades que van sortejar a la Penya Barcelonista L'Avellana Balugrana van elevar l'expedició riudomenca a vuit persones: Txema Mas, Pitu Melis, Miki Diaz, Eloi Torres, "Maño" Mas, Oscar Solsona, Vicenç Solsona i el que escriu.
Vam decidir llogar una furgoneta, ja que no vam trobar vols directes cap a Roma, vam carregar d'aliments i begudes i el dimarts 26 de maig, sortiem a les 15 hores des de la Plaça de l'Església de Riudoms en direcció cap a la ciutat eterna.
Després de gairebé 12 hores de viatge, i d'haver travessat tot Catalunya, tota la costa sud francesa, haver entrat a Itàlia i haver recorregut bona part del seu territori, a uns 150 km de Roma vam decidir fer nit en un hotel. Eren gairebé les tres de la matinada. Allà ens vam trobar amb el Gerard Auqué, un amic i company de Reus que es va afegir amb nosaltres.
El dimecres 27 de maig, el dia del partit, ens vam aixecar d'hora i ens vam desplaçar fins a Roma i en les immediacions de l'Estadi Olímpic vam aparcar la furgoneta i el cotxe del Gerard i ens vam dirigir cap al Vaticà, des d'allà vam baixar fins el Castell de Sant'Angelo i travessant pel pont que banya el Tiber vam entrar al casc antic de Roma, visitant per aquest ordre: Piazza Navona i les famoses escultures de Bernini, el Panteó i la Fontana di Trevi.
Vam anar a dinar per la zona i a primera hora de la tarda, vam retornar a la Fontana di Trevi on hi havia un ambient increïble, amb la gent del Barça molt animada, vam agafar un autobus que ens va portar fins el Col.liseu on hi havia la Fun Zone de la UEFA i després vam desplaçar-nos fins la Piazza Spagna i la Piazza dei Popolo.
Quan faltaven unes dues hores per l'inici del partit vam agafar un tramvia que ens va dur fins l'Estadi Olímpic, vam gaudir de la Fun Zone del Barça ubicada en un lateral de l'estadi i després de passar els controls pertinents vam entrar al camp, per veure un espectacle del Barça davant d'un equipàs com el Manchester United, que no va saber contrarrestar en cap moment el domini de la pilota i l'eficàcia i eficiència de Xavi, Iniesta, Busquets, Mesi,... Un dos a zero, clar i contundent i la tercera copa d'Europa, després dels gols d'Etoo i de Messi, cap a casa.
Després de veure les celebracions i la famosa rutllana, vam dirigir-nos a la Piazza dei Popola i des d'allà vam agafar la furgoneta per anar una altra vegada a l'hotel on havíem fet nit anteriorment.
L'endemà, dijous 28 de maig ens vam aixecar d'hora i vam agafar la furgoneta i onze hores més de viatge i 1200 km a l'esquena (en total vam fer gairebé 3000 en menys de tres dies), però amb la immensa satisfacció d'haver ajudat, ni que sigui amb els nostres crits d'ànims, a conquerir una altre Champions que significava entre en el selecte grup dels equip que havien aconseguit en una mateixa temporada el Triplet (Copa, Lliga i Champions) i que fins al moment solament quatre equips ho havia fet (Celtic Glasgow, Ajax Amsterdam, PSV Eindhoven i Manchester United). I és que aquest equip començava a escriure la seva llegenda...