Estambul

Estambul

Viatge a Estambul (de 8 a 11 de setembre de 2012)


Estambul, és una de les ciutats més visitades i amb més història del món. Ha estat la capital de tres grans imperis, el Romà, el Bizantí i l’Otomà. En l’actualitzat, amb més quinze milions d’habitants, la seva superfície està dividida per l’Estret del Bòsfor en dos parts i dos continents (una part a Europa i l’altra a Àsia) i envoltada per dos mars (el Mar Negre i el Mar de Màrmara). La ciutat destaca pels seus contrastos tradicionals (l’herència dels tres grans imperis) i moderns (les noves zones d’Istanbul).
bosfor-topkapi.jpg  bosfor-familia.jpg                                                                                             
Com gairebé sempre, el viatge va ser preparat per nosaltres, agafant els vols i l’hotel des de casa i fent un itinerari a consciència per aprofitar al màxim l’estada a la capital turca. L’únic però del viatge, va ser que a l’agafar-lo amb molt de temps d’anticipació, ja que es tractava d’un regal d’aniversari, no vam preveure la que s’estava preparant en la celebració de la Diada de Catalunya, i el darrer dia a Estambul tenien el cap i el cor pensant més en la gran manifestació de Barcelona, que en la mateixa Istanbul.


Dissabte 8 de setembre de 2012

Vam arribar a l’aeroport d’Estambul a primera hora de la tarda, després d’agafar el vol a Barcelona i fer escala a Viena. Des de l’aeroport, ens vam dirigir cap a l’hotel per deixar les molestes i refrescar-nos. Després,  aprofitant el que quedava de tarda i de nit ens vam dirigir fins la zona de plaça Taksim.

La Plaça Taksim (vol dir distribució en turc) és el centre neuràlgic de la moderna Estambul, és una zona plena de restaurants i bars i, des d’allà surten les principals avingudes comercials de la ciutat, destacant pel damunt de totes la Istiklal Caddesi. A la plaça Taksim es troben el Monument de la República i el de l’Aiguador, vam baixar pel carrer peatonal i comercial Istiklal Caddesi, fins que a poc més d’un quilòmetre i mig de la Plaça Taksim ens vam trobar amb la Torre Galata, i des d’allà a dormir.

taksim1.jpg  taksim-mon.republica.jpg  cadessi.jpg                                                                                                                 

Diumenge, 9 de setembre de 2012

A l’endemà, a primera hora, després d’esmorçar, vam agafar el tramvia de la línea T1 direcció Sultanahmet, i ens vam desplaçar fins el Palau Topkapi. Amb més de 700.000m2, el Palau Topkapi disposa de quatre gran patis i diversos edificis a l’interior, entre ells el del Tresor, amb algunes de les peces més valioses del món, com el diamant del cullerot o el punyal topkapi.

barri  sultanhamet.jpg  topkapi1.jpg  topkapi2.jpg                                        
El Palau es va construir al segle XV, i va ser residència dels sultans fins a mitjans del segle XIX, quan es van traslladar al Palau Dolmabahçe. L’Harén era la zona del Palau on residia el Sultan amb la seva família.

topkapi3.jpg  topkapi4.jpg  topkapi5.jpg                                  
A migmatí es vam traslladar cap a la Mesquita de Santa Sofia, situada a uns 600 metres del Palau Topkapi. Ayasofya, és el veritable símbol d’Estambul. Construïda en iniciar-se el segle XVI, constitueix una de les obres mestres de l’art bizantí. Al segle XIII, Santa Sofia va ser església del Papa i, l’any 1453, va ser ocupada per l’Imperi Otomà i convertida en mesquita.

 aya sofya-ext2.jpg aya sofya-ext5.jpg aya sofya-ext.jpg                                       
Ayasofya es va edificar en el lloc més alt d’Estambul i amb la seva gran cúpula de més de 30 m de diàmetre i els quatre grans minarets, projecten la seva imatge sobre la metòpoli turca. Però, de Santa Sofia, el que més destaca és el seu interior, de grans dimensions (70x74 metres), la gran varietat de decoració de mosaics, columnes i medallons decoratius, units a la seva il.luminació difusa, conformen un dels temples més bonics del món.

aya sofia-det6.jpg aya sofia-int1.jpg aya sofya-det7.jpg aya sofya-det2.jpg      

aya sofya-det3.jpg aya sofya-det4.jpg  aya sofya-det1.jpg            

aya sofya-int3.jpg  aya sofya-minaret.jpg                                                                                                                                                                   
A menys de 200 m, ens trobem amb la Cisterna Basílica, construïda en època de Justinià (com Santa Sofia), sobre una basílica, aquesta cisterna és una de les múltiples que hi ha per tota la ciutat. Les cisternes eren dipòsits que dotar d’aigua als habitants en cas d’escasetat.

La Cisterna Basílica té 9 metres d’alçada i 336 columnes, entre les quals n’hi han dos que tenes com a base el cap d’una medusa. L’aigua de la basílica s’omplia a través dels aquaductes d’Adrià i de Valente. La visita es fa per unes pasarel.les que van ser col.locades fa dues dècades, pel damunt de l’aigua.

cbasilica.jpg cbasilica2.jpg cbasilica3.jpg                                                                                                                         
Després de dinar, ens desplacem uns 350 metres fins a la Mesquita Blava (Sultanahmed Camii), construïda en iniciar-se el segle XVII, és la mesquita més important de la ciutat. Amb una cúpula central de 23 m de diàmetre i 43 d’alçada, té sis minaretes i unes dimensions interiors inferiors a la de Santa Sofia.
 mblava-exterior pati2.jpg  mblava-exterior1.jpg  mblava-exterior4.jpg                                                              
El nom el rep de les 20.000 rajoles blaves, provinents d’Iznik, que adornen la cúpula i la part superior de la mesquita. Amb més de 200 vitralls, la il.luminació interior és espectacular.
mblava-detall ext.jpg mblava-detall5.jpg mblava-detall3.jpg mblava-interior1.jpg                                                   
A la sortida ens vam dirigir fins el Pont de Galata a realitzar un Creuer pel Bòsfor. El Bòsfor és l’estret que divideix Estambul en dos parts, l’europea i l’asiàtica, d’una allargada de 30 quilòmetres i una amplada màxima de 4 quilòmetres i mínima de 700 metres i una profunditat que oscil.la entre els 50 i els 120 metres.

dolmabahçe-ext-bosf2.jpg dolmabahçe-ext4.jpg torre leandro.jpg                                         
 

Hi ha diferents tipus de Creuers però els més recomanables són els que tenen una durada mínima de 90 minuts, ja que permeten veure el Skyline d’Estambul i diferents mesquites i palaus al llarg del recorregut.
Després del creuer ens dirigim al port d’Eminönü, on vam sopar amb unes vistes explendides al Bòsfor


Dilluns, 10 de setembre de 2012

Al matí vam visitar el Gran Basar d’Estambul, un dels mercats més grans i antics del món. Amb una superfície de 45.000 m2 tota coberta, pot albergar entre 300.000 i 500.000 visitants diaris. Al Gran Basar treballen unes 20.000 persones i disposa de més de 3.500 botigues distribuïdes en 64 carrers.

gran basar3.jpg  gran basar2.jpg                                                                                                                                                                  
A la tarda vam anar cap a la Torre Galata una de les torres més antigues del món, ja que en el seu origen, de fusta, es va fer servir de far. A mitjans del segle XIV, els genovesos la van reconstruir, deixant-la com l’aspecte actual. De tant sols, 61 m d’alçada, té uns murs de 3,7 mt d’amplada a la base fins els 20 cm a la part més alta. Des de la part superior de la Torre Galata es pot veure una de les millors vistes de la ciutat.
torre galata-nit1.jpg torre galata-nit3.jpg torre galata-nit2.jpg                                                                                                                         
A la Torre Galata es pot arribar des de la Plaça Taksim, però el més recomanable és arribar-hi amb funicular des del Pont de Galata. El Pont s’ubica sobre el Bòsfor a poc menys de 700 metres, i des dels qual es té una vista privilegiada del casc antic de la ciutat i de la desembocadura del Corn d’Or al Mar del Bòsfor.

Allà al Pont Galata també es pot veure la Mesquita Nova o Yeni Cami, una de les més rellevants d'Istanbul. La construcció iniciada el 1597 amb el mandat del soldà Safiye, la muller del soldà Murat III, es va allargar durant 66 anys. Destaca el seu interior, amb rajoles florals de color blaum blanc i turquesa, provinents d'Iznik.

mesquita nova-ext-cr.jpg                                                                                                                                                                             

Dimarts, 11 de setembre de 2012

A primera hora del matí vam tornar a agafar el tramvia de la línea T1 direcció Kabatas, fins arribar al Palau Dolmabahçe, que va substituir la residència dels sultans des de 1856 fins l’any 1924, quan es va abolir el califat. El Palau és l’edifici més gran del país, amb més de 600 m de façana, té uns 15.000 m2 de superfície que alberguen 285 habitacions, 68 lavabos, 43 sales i 6 banys turcs.
dolmabahç-ext-bosf.jpg dolmabahçe-4.jpg dolmabahçe-5.jpg                                                           
La visita es divideix en quatre parts: Pavelló de Vidre, Museu del Rellotge, Selamlik i Harén. L’Harén són les dependències privades del Sultan i la seva família i el Selamlik, són les dependències administratives i els salons oficials. La part més destacable del Selamlik és el Saló del Tron, de 2000 m2, 36 m d’alçada i 56 columnes. Malauradament, com la visita té una durada de dues hores i ha de ser obligatòriament guiada i els primers a entrar són el que han reservat prèviament, com que al migdia havien d’agafar el vol, amb tot el que significa el transbord des de la capital turca fins l’aeroport, no ens vam voler arriscar i no vam entrar dins a visitar-lo.
dolmabahçe-terrassa.jpg dolmabahçe-6.jpg