::Inici >MÓquines

MÓquines

L'alta tecnologia en les millors mans

La pràctica mèdica no s'entendria en l'actualitat sense l'ús dels mitjans d'alta tecnologia que permeten unes exploracions més acurades i, per tant, unes diagnosis més precises.

La ràpida evolució tecnològica ens facilita cada any nous aparells més precisos i fiables. El CDI fa un esforç continuat per disposar dels aparells de darrera generació i mantenir-se així en l'avantguarda tecnològica de la diagnosi per la imatge.

Tom˛graf Axial Computeritzat

Imatge9 - Fes clic aquí per veure la imatge en la seva mida originalUtilitzant els mateixos principis que la tomografia tradicional, la tècnica de la Tomografia Axial Computeritzada (o TAC) aplica a més a més un sistema integrat de detectors i tubs de Raigs X, que roten al voltant del pacient, amb una translació simultània del mateix a través d'aquest sistema.La TAC és una tècnica de diagnòstic per la imatge clínicament disponible des de els anys '70, i actualment forma part de le eines habituals de diagnòstic, pràcticament com una radiografia convencional.

La imatge és el resultat de combinar l'us dels Raigs X, amb tecnologia informàtica. Les dades obtingudes són processades per sofisticats sistemes de computació, aportant-nos un model geomètric del volum de tota la secció estudiada.El densit˛metre

Imatge11 - Fes clic aquí per veure la imatge en la seva mida original

La tècnica de Absorció Fotónica de Raigs X de doble energia permet quantificar el contingut mineral dels ossos. Aquest mètode no comporta riscos donada la ínfima quantitat de radiació utilitzada, pel que permet investigar zones crítiques de fractures como la cadera, la col·lumna lumbar i, de ser necessari, l'esquelet complet.El mam˛graf digital

Image12 - Fes clic aquí per veure la imatge en la seva mida original

La mamografia és un tipus específic d'imatge que utilitza una dosis baixa de Raigs X i un elevat contrast i resolució en el examen de les mames. Aquesta tecnologia digital ofereix la possibilitat d'adquirir imatges en temps quasi real i preocessar-les (variació dels nivells de brillantor i contrast, finestra automàtica i manipulació d'imatges).El mamògraf consta d'un tub de Raigs X i un mencanisme que sosté i comprimeix la mama per obtenir imatges en diverses projeccions. Aquesta unitat s'utilitza únicament per la exploració radiològica de la mama, i té accessoris especials que permeten que només la mama estigui exposada a radiacions.L'ortopantom˛graf

Imatge14 - Fes clic aquí per veure la imatge en la seva mida original

La ortopantomografia és una radiografia panoràmica que ens mostra la totalitat de les estructures orals i que es realitza que en un aparell específic denominat ortopantomògraf. Aquesta tècnica permet l'estudi simultani i comparatiu d'ambdós articulacions, les branques ascendents i la totalitat de las arcades alveolodentals.

Els ortopantomògrafs ens permeten, mitjançant una sola radiografia, obtenir una idea real del estat de la boca del pacient, informació de les estructures dentals, implants, mandíbula i maxilar.L'ec˛graf

Imatge15 - Fes clic aquí per veure la imatge en la seva mida original

L'ecògraf és un equip que permet estudiar els teixits de forma no invasiva mitjançant ones d'ultrasons (sons d'alta freqüència) que són emesos a través de cristalls piezoelèctrics. Aquestes ones que penetren als teixits, són retornades com a "ecos", els quals són captats pel mateix cristall, i transformats a la pantalla en punts de brillantor.

L'ecografia és una tècnica que utilitza ones sonores d'alta freqüència i una computadora per crear imatges dels vasos sanguinis, teixits i òrgans. Les ecografies s'utilitzen per veure el funcionament dels òrgans interns i per avaluar el flux sanguini a través de diveresos vasos.

Aquesta reconstitució s'aconsegueix mitjançant complexes computadors que tradueixen l'energia emesa en forma de l'ultrasò en imatges, sense desfasament temporal.

Gràcies a l'avanç tecnològic en digitalizació d'imatges i a complexos programes gràfics de computació, actualment és possible d'obtenir imatges multiplanars simultànies d'alt, ample i fons i integrar-les per a generar estructures de la superficie fetal. Les millores tecnològiques han fet possible, a més, la incorporació de la quarta dimensió, és a dir, a aquestes imatges tridimensionals se'ls agrega el factor temps, pel que les imatges volumètriques poden observar-se en moviment a la pantalla i gairebé en temps real.
La ultrasonografia ha revolucionat el diagnòstic prenatal. La possibilitat d'observar el fetus en el seu ambient natural ha permés obtenir informació molt precisa sobre el temps de gestació, creixement i desenvolupament de tots els òrgans a partir de la sisena setmana de gestació. També ha permés el diagnòstic prenatal de malformacions fetals i resulta de gran ajuda en el diagnòstic i tractament dels embarassos múltiples.

Gràcies a aquestes noves tecnologies, els pares poden fàcilment identificar cara, mans, peus, abdomen i d'altres òrgans amb una nitidesa que resulta impressionant. Aixó permet conèixer amb precisió detalls de la fisonomia del seu fill abans de nèixer.