Enllaços d'interès
Colla Gegantera Riudoms
::Inici >Colla Gegantera de Riudoms

Colla Gegantera de Riudoms

Antecedents dels gegants al nostre poble

L’origen dels gegants, segons Joan Amades, sembla ser que es remunta a la processó del Corpus Christi, al començament del segle XIV, on es va desenvolupar un ampli repertori de formes parateatrals que destacaven pel seu to festiu.

 En un primer moment, els gegants i capgrossos pertanyien al barri o carrer que els comprava per utilitzar-los en les seves festes, o bé llogar-los a d’altres barris o poblacions. Amb el pas del temps, els gegants i capgrossos van passar a mans dels ajuntaments, que els guardaven, encarregant-se del seu manteniment.

 A partir dels anys vuitanta, i motivat pel Primer Congrès de Cultura Tradicional i Popular (1981-82), s’han anat creant colles de geganters que, en la majoria de casos, s’han fet càrrec dels gegants, cedits pels ajuntaments, i els porten als diferents actes: festes majors, i, sobretot, a trobades.

Aquest procés històric reflexa perfectament l’evolució que han seguit els gegants en la nostra vila. Fins els anys cinquanta cada barri que volia tenir la participació de gegants es dirigia a Reus i els llogava. Amb motiu de la celebració de les Festes del Barri de l’any 1954, el Barri de la Plaça, es va dirigir al Barri Santa Teresa de Reus amb la clara intenció de comprar una parella de gegants batejats amb el noms de Ton i Cisca.

Des de l’any 1954 , els responsables del Gegants Ton i Cisca són els majorals de la Plaça de l’Església, els qui tenien cura d’ells i els guardaven en l’interior de les seves vivendes. A partir de l’any 1962, la situació es va complicar. Les festes de barri es deixen de celebrar, i no es recuperaran fins el 1974. Els majorals encarregats de la custòdia dels gegants parlen diverses vegades sobre la cessió dels gegants a l’Ajuntament, però aquesta no s’arribà a plantejar directament.

L’any de recuperació de les festes del barri es produeix la cessió definitiva dels gegants al consistori riudomenc. Esteve Fontgivell Cruset és el nou encarregat de la custòdia, guardant-los en l’edifici de titularitat municipal de Verge Maria.

L’artista local Jobacasén va ser un dels col.laboradors en l’espectacle d’inauguració del Mundial de Futbol on, en un dels actes del programa, sortien representats vint-i-dues parelles de gegants catalans.

Jobacasén va mantenir una estreta relació amb les diverses colles participants, sobretot amb els geganters de Montbrió del Camp i de Matadepera. A l’agost de 1982 va col.laborar en els preparatoris per la I Trobada Internacional de Gegants de Matadepera que es celebrà el 29 d’agost de 1982. Jobacasén inicia els tràmits perquè els gegants de Riudoms participin en la trobada.

El seu germà, Francesc X. Cabré Sendrós i l’Andreu Torres Ferrant es van dirigir al consistori, cm a màxim responsable dels gegants, perquè els hi deixessin per assistir a la Trobada de Matadepera. Abans del desplaçament, es van mantenir diverses reunions amb representants de l’ajuntament, que van cristal.litzar en la creació de la Colla Gegantera de Riudoms.

Fou a partir del mes d’agost de 1982, quan la custòdia dels gegants riudomencs, el Ton i la Cisca, va recaure en les mans de la Colla, que poc a poc, s’anirà consolidant i creixent en número de col.laboradors.Història de la Colla Gegantera de Riudoms

El 9 d’octubre de 1983, amb motiu de la Pujada de Gegants a Montserrat, els gegants van estrenar nous vestits i, el Grup de Joves de Riudoms, va formar un Grup de Grallers que acompanyava la Colla Gegantera en diverses ocasions. A causa de la difusió que s’estava donant al món geganter català, es va plantejar la celebració d’una Primera Trobada de Gegants.

La forta empenta que havia agafat la Colla a nivell local, va facilitar els preparatius per l’organització, el dia 29 de juliol de 1984, de la Primera Trobada de Gegants a la vila. En la Trobada van participar catorze parelles de gegants i no va assolir el nivell de participació local que s’esperava.

Durant el transcurs de l’any 1984, la Colla participarà en altres actes, com les Primeres Jornades Culturals i Geganteres celebrades a Sallent, els dies 6, 7 i 8 de setembre. D’aquestes reunions va sortir la idea de crear una Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, que va contar amb la Colla Gegantera com a membre fundador.

Des d’un bon inici, l’organigrama de la Colla Gegantera depenia exclusivament de la veu dels simpatitzants i socis, que en assemblees obertes, decidien sobre qualsevol tema referent a sortides, projectes o activitats. Fou a mitjan de 1985, concretament l’11 de maig de 1985, quan es va constituir la primera Junta Directiva.

El 1985, participen en la trobada de Sallent, Primera Ciutat Gegantera de Catalunya.

L’11 de maig de 1986, un any després de la formació de la Junta, es celebra a Riudoms la Segona Trobada de Gegants, amb la participació de vint-i-dos parelles de gegants i onze grups de grallers. El mateix any va col.laborar en diferents actes efectuats a la població de Riudoms, com la participació em la festa de l’Homenatge a la vellesa o en les festes del Beat, on per primera vegada va tocar el grup propi de la Colla Gegantera. També van fer sortida, a Tona la Segona Ciutat Gegantera de Catalunya.

 El 22 d’agost de 1987, amb motiu de la celebració del Vè. Aniversari de la Colla, s’organitzà la Primera Nit de Grallers amb la participació de sis grups de grallers entre els quals es trobaven els Grallers del Grup de Joves de Riudoms. Aquell mateix any van fer sortida, entre altres llocs, a Vilassar de Dalt, Tercera Ciutat Gegantera de Catalunya.

El diumenge 8 de maig de 1988, es va celebrar la Tercera Trobada de Gegants, amb la presència de vint-i-una colles i de vuit grups de grallers. El 1988, els actes més importants que participà la Colla foren: a Riudoms, en la festa de Sant Jordi i la sortida a Molins de Rei, Quarta Ciutat Gegantera de Catalunya. Mesos més tard, el 21 de juliol de 1988, després d’haver iniciat els tràmits davant la Generalitat per elaborar uns Estatuts, aquests foren aprovats per l’ens català; i el 17 de desembre, foren aprovats per unanimitat entre tots els membres de la Colla.

El 14 de maig de 1989, la Colla organitzà les Primeres Matinades a Riudoms, que contaren amb la participació de vuit grups de grallers, entre els quals es trobaven els dos representants riudomencs: el Grup de Grallers de Riudoms (anterior Grallers del Grup de Joves de Riudoms) i els Grallers de la Colla Gegantera de Riudoms. La sortida més destacada que realitzà la Colla fou a Sant Celoni, Cinquena Ciutat Gegantera de Catalunya.

El cap de setmana del 12 i 13 de maig de 1990, la Colla organitza la Quarta Trobada de Gegants, amb una nombrosa presència de fins a vint-i-vuit colles i de cinc grups de grallers. Durant el 1990 es van fer un total de vint-i-nou sortides, una de les quals, i per primera vegada en l’esdevenir de la Colla fou Internacional, a la població belga de Bree. També es participa en la Trobada de Manresa, Sisena Ciutat Gegantera de Catalunya.

Durant el setembre de 1991, la Colla Gegantera participa en la trobada efectuada a la localitat andorrana de Sant Julià de Lòria, Setena Ciutat Gegantera de Catalunya. El 13 d’octubre de 1991, la Colla Gegantera de Riudoms decideix nomenar al riudomenc Joan Guinjoan Gispert “ Gegant de la Música “ i, el dissabte 16 de novembre de 1991, es va presentar la Música dels Capgrossos de Riudoms, a càrrec del Grup “ Ganxets “ Grallers del Baix Camp de Reus.

El 1992, la Colla Gegantera va celebrar el seu 10è Aniversari, realitzant tot un seguit d’actes, que s’inicien el diumenge 26 d’abril de 1992, quan es va presentar la Música dels Gegants de Riudoms, encarregat al Grup de Grallers de Riudoms.

Un mes més tard, proclamà a Joan Fortuny Antequera “Gegant de l’Esport “, com a participant en els Jocs Paralímpics de Barcelona. Amb motiu, precisament de la cerimònia d’inauguració dels IX Jocs Paralimpics, feta el 3 de setembre de 1992, a l’Estadi Olímpic de Montjuic. Van participar els quatre Capgrossos de Riudoms, i com a cloenda dels actes commemoratius, el diumenge 29 de novembre de 1992, es va realitzar un homenatge a tots els majorals grans del Barri de la Plaça de l’Església, als majorals del Barri d’Avall i a una sèrie de persones que d’una manera o una altra havien participat en la custòdia dels gegants o en la posterior consolidació de la Colla Gegantera com a entitat. A més, del 17 al 19 de juliol es va celebrar a la localitat de Matadepera la Vuitena Ciutat Gegantera de Catalunya i la Segona Trobada Internacional de Gegants, on participaren més de 600 gegants provinents d’arreu de Catalunya, de l’Estat Espanyol, de la resta de països europeus i, fins i tot, del Japó.

El 1993, fruit de la bona harmonia entre les colles de Matadepera i de Riudoms, es plantegen la possibilitat de participar en la Segona Ronda Europea de Gegants Portats celebrada a la població de Steenvoorde al nord de França els dies 23, 24, 25 i 26 d’abril. En aquesta Ronda hi participaren més de 1.500 geganters europeus, entre els quals hi havien 35 riudomencs.

Durant la temporada de 1994, s’efectua la Sortida Internacional dels Gegants de Riudoms a la població holandesa de Maastricht els dies 2, 3, 4, 5, i 6 de juny de 1994. Mesos més tard, el 24 de setembre, la Colla participa en la Festa Major de la Mercè de Barcelona i, el 9 d’octubre, participa en l’Expocultura-94 de Barcelona. Una de les tradicionals sortides fou la que realitzà a la població gironina de Palamós, Desena Ciutat Gegantera de Catalunya.

 L’any 1995, Lleida es converteix en el centre geganter i cultural de Catalunya. La Colla Gegantera acudeix a la capital lleidetana com a participant en l’Onzena Ciutat Gegantera de Catalunya i com a membre del Segon Congrés de Cultura Popular i Tradicional Catalana. També es desplaça fins la localitat alacantina d’Alcoi per participar a la III Trobada de Nans d’aquella localitat.

El 1996, la Colla Gegantera de Riudoms participà en el Primer Parc Infantil de Riudoms, obrint-se una nova etapa de col.laboració amb l’ens municipal.

El diumenge 4 de maig de 1997, després de més de set anys de no realitzar-se cap trobada de gegants de Riudoms, a causa del poc suport institucional de l’Ajuntament, es celebra la V Trobada de Gegants de Riudoms. En acabar la festa, en el parlament de cloenda, el President de l’entitat comunica als assistents la futura incorporació d’un nou gegant a l’entitat, el Gegant Antoni Gaudí.

El diumenge 22 de novembre de 1998, es procedeix a la inauguració de la Plaça dels Gegants. Riudoms es converteix en la primera localitat catalana que té una plaça dedicada als Gegants.

 El diumenge dia 25 d’abril de 1999, s’organitzen les II Matinades de Grallers a Riudoms. Dies més tard, el 7, 8 i 9 de maig de 1999, es realitzà una sortida a Valladolid i el diumenge 27 de juny, es produeix un fet destacat, s’incorpora un nou gegant amb el bateig del Gegant Antoni Gaudí.

Els dies 27, 28, 29 i 30 d’abril i 1 de maig de 2000, la Colla Gegantera de Riudoms visita per segona vegada la població francesa de Steenvoorde, on té l’estrena internacional el Gegant Antoni Gaudí. El diumenge 14 de maig de 2000, la Colla organitza la VI Trobada de Gegants a Riudoms i les III Matinades de Grallers a Riudoms, Els dies 2, 3, 4 i 5 de juny de 2000, s’assisteix per segona vegada la Trobada de Gegants de Maastrich (Holanda).

 

En l’actualitat la Colla té al seu càrrec 3 gegants: el Ton ( de 36,6 kg i 3,40 m d’alçada), la Cisca ( de 36,6 kg i 3,36 m d’alçada) i l’Antoni Gaudí ( de 32 kg i 3,40 m d’alçada).Capgrossos de Riudoms

L’any 1929, els majorals del Barri d’Avall van adquirir en una botiga de la veïna ciutat de Reus els quatre capgrossos.

Des de l’any 1929 al 1975, es fan responsables dels Capgrossos de Riudoms els majorals del Barri d’Avall de Riudoms. Igual com els Gegants, de l’any 1975 al 1982, el responsable de la custòdia dels gegants serà l’Ajuntament de Riudoms. L’any 1982 es cedeix la custòdia dels Capgrossos a la Colla Gegantera de Riudoms.

Un any més tard, els quatre capgrossos fan una ruta europea pels països d’Itàlia, Austria, Mònaco i França.

Han acompanyat en diversos actes al gegants de la Colla entre els quals destaquen: la sortida produïda a la població belga de Bree, del 14 al 19 d’agost de 1990; la participació en la inauguració dels IX Jocs Paralímpics de Barcelona, el 3 de setembre de 1992; la trobada a la població francesa de Steenvoorde, els dies 23, 24, 25 i 26 d’abril de 1993 o en els actes d’inauguració de la Plaça dels Gegants el diumenge 22 de novembre de 1998.

Darrerament, el dissabte i diumenge dia 1 i 2 de juliol de 2000, els Capgrossos van participar en la I Trobada de Capgrossos i Nans a Catalunya, celebrada la localitat de Capellades.