::Portada >Núm. 65: Abril - Juny >Col·laboracions

Col·laboracions

Distraient

Voldria continuar a la línea del meu escrit del trimestre passat, en el qual parlava de l’esquizofrènia que es dona en la nostra societat, en què tothom diu i fa el que toca, més que el que pensa en el fons, però la manipulació, no sempre és la intenció d’aquest comportament, voldria amb l’escrit d’avui incidír en el cassos que sí, que aquest intent de manipulació es fa més evident.

Estem immersos en la crisi econòmica més important dels últims vuitanta anys, i de mica en mica anem coneixent els culpables últims del nyap en que es van anar convertint les finances mundials. La manipulació dels grans enginyers de les finances dels derivats, ha estat possible perquè el màrqueting ha perdut tota ètica i l’únic important era el negoci a curt termini, han enganyat conscientment als inversors, que si primer eren gent experta que entraven en el joc conscients dels riscos que corrien, però que pensaven que podrien sortir-ne a temps, al final la gran massa d’inversors han estat petits estalviadors que es van deixar enredar amb les promeses de grans guanys,que és un altre mite d’aquests temps, en que tothom sembla que s’ha de fer ric sense treballar.

Evidentment els estats que no van fer res per aturar la gran mentida, i tots els que eren rabiosament partidaris del mercat, estant plorant la intervenció pública per salvar els bancs i demés institucions financeres i grans multinacionals mal gestionades.

Aquests estats s’estan endeutant i comptant que ja pagaran les properes generacions, però això, que saben perfectament que portarà greus problemes pel futur, no tant sols no ho diuen, sinó que ho presenten com la millor de les polítiques. Mentrestant estant creant llocs de treball a l’administració, pel seus amics, i no millorant la eficiència i la productivitat, engreixant més i més el dèficit. I les mesures importants, com la licitació d’obra pública ha caigut el primer trimestre més del setanta per cent, i l’administració és la primera morosa del país.

Al nostre país, els poders politics ens diuen que tenim un sector bancari fort, però ja ens comencen a dir que les caixes segurament hauran de fer fusions. Qualsevol que escolti i llegeixi els mitjans, sap que la morositat de les caixes està per sobre del cinc per cent, i tothom sap, que els criteris que es feien servir fa poc temps, era donar diners a tothom confiant amb què els preus de l’habitatge seguiria pujant fins l’infinit. Que es construïssin mes pisos aquí que a Alemanya, França i Anglaterra junts, es veu que no preocupava gens els caps pensants del país, i fins i tot el govern considerava que havíem trobat la pedra filosofal del creixement, ja havíem atrapat Itàlia i aviat atraparíem França, això es deia, quan ja estàvem en creixement negatiu, això es clarament una greu manipulació informativa.

Totes aquestes manipulacions i falsedats, no són només una qüestió purament ètica, això te conseqüències, empreses tancades, crisi generalitzada, i molta gent a l’atur i cada dia mes gent sense atur, i sense esperança.

Per distreure el personal, tant els poders polítics i econòmics amb l’ajuda dels mitjans de comunicació, ens venen que sortirem ràpidament de la crisi, primer havia de ser el 2009 després el 2010 després ja en parlarem quan arribi.

Aquí a Catalunya hem tingut aquest any l’ajuda inestimable del Barça amb les tres copes la gent està feliç, amb motiu, es clar, però una distracció més.

A tot el mon s’han apuntat massivament a la grip porcina, que per fer-ho més bonic ara en diem grip nova. S’han decretat a tot el mon quarantenes, inspeccions als aeroports als col·legis i alguns països com Xina va confinar turistes mexicans, tot amb el millor esperit de vodevil i amb gran representació i parafernàlia. Segons s’ha publicat recentment la xifra de morts atribuïbles a la grip nova no arriben a les 400, en canvi la grip normal va matar a França l’any 2008 més de set mil persones, no em direu que no s’hi amaga una certa intenció.

Un últim comentari, sobre la campanya electoral de les eleccions al Parlament Europeu,

La campanya estat pobra, reiterativa, sense programes i alguns partits jugant només a la contra, sembla que realment el que volen fomentar és l’abstenció. Potser és el que realment volen, en el fons els grans partits espanyols PP i PSOE no els interessa massa que cada vegada hi hagi mes Europa, el dia que Europa fos semblant a EE UU els seus privilegis només es conservarien per una part poc significativa de l’aparell i els partits ja tenen un clientelisme molt important, però han de fer veure que són europeistes no fos que tot i el que fan per evitar-ho al final Europa tirés endavant i es quedessin fora de joc.

Quan hi ha problemes és summament còmode poder dir que la culpa és d’Europa ja que el setanta per cent de les lleis es fan al parlament d’Estrasburg, però amaguen sempre que poden que una infraestructura s’ha fet amb fons europeu,i per descomptat mai expliquen les milionades que han representat per Espanya els fons de cohesió.

El que deia manipular per distreure.

Benet Sadurní