Casal d'Avis

Casal d'Avis


A finals dels vuitanta i va haver un grup de persones del poble que van tenir la bona pensada de que a Alforja i feia falta un Casal d’Avis per atendre a persones de la tercera edat o aquelles altres que sense ser-ho es trobessin desvalgudes o soles.

D’aquest grup de persones cal destacar als membres fundadors de la Fundació Casal dels Avis: Josep Mariné, Miquel Porqueras, Joan Simó, Josep Vinyes, Anton Aragonès i Anton Àvila., encara que n’hi havia una colla, els esmentats van ser els que es van posar al davant d’aquest projecte i amb dificultats, esforços i amb pocs diners, però amb l’ajuda d’institucions del poble com l’Ajuntament i l’Associació d’Amics dels Avis d’Alforja, van crear el Patronat inicial de la Fundació Privada dels Avis d’Alforja. Fundació que en aquell moment va rebre l’ajut d’altres institucions com la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, la Caixa de Pensions i la Caixa de Tarragona.

Aquest grup d’entusiastes van endegar la construcció d’una residència d’avis amb pocs recursos i moltes il·lusions.

L’any 1991 va rebre l’autorització de l’Administració per a posar-se en marxa i posar-la a treballar i les seves habitacions es van començar a omplir de persones preferentment del poble que o bé ho desitjaven o bé ho necessitaven.

Va començar amb pocs residents, però ha anat passant el temps i s’ha fet petita.

En aquests moments s’està a punt de posar en marxa l’ala nova que permetrà augmentar el nombre de persones que hi viuen, i a més a més millorar molt la qualitat de l’assistència i del benestar dels residents actuals.

Amb la inversió de prop de 600.000 euros s’haurà conseguit dotar a la Residència dels equipaments més moderns i útils per facilitar la vida de les persones que hi viuen, així com augmentar l’espai per a cadascun dels residents.

Algunes de les habitacions de l’ala en funcionament actualment de dues places, passaran a ser individuals, es faran despatxos nous per atendre les necessitats dels professionals que hi treballen, es farà una sala de rehabilitació, un menjador nou, sales d’estar i una cuina que doblarà la seva capacitat i que disposarà del millor equipament que hi ha en l’actualitat.

Totes aquestes millores es fan a la vegada que una posta al dia dels sistemes d’avís i emergència, sistema anti-incendis, ascensors, instal·lació elèctrica, gas i calefacció.

Tot el que he esmentat fins ara és la part que es podia construir amb maons i amb diners, però, n’hi ha una altra, l’equip humà que es basa en la il·lusió i la qualitat de les persones que la formen.

En aquest moment a la Residència hi ha 27 avis, i una llista d’espera de 25 més, i d’aquí uns mesos seran quaranta residents; hores d’ara i treballen 23 persones; en un futur proper s’incorporaran tres o quatre persones més que completaran l’equip necessari per atendre les necessitats de la Residència, aquest equip humà s’ha anat fent de mica en mica per tal de trobar les persones que s’ajusten més al perfil que cal per ajudar a persones grans i sovint malaltes.

El nostre equip està format per: un director i DUI, un adjunt a direcció i educador-animador, un metge i responsable higiènico-sanitari, una psicòloga, un fisioterapeuta, una assistent social, un cap de cuina, tres cuineres, nou auxiliars en geriatria, una persona de manteniment i dues de bugaderia. Tots aquests col·laboradors estan expresa i sobradament preparats per a la tasca que realitzen i recolzats per tots els membres del Patronat.

El Patronat que dirigeix la Fundació està compost per : tres membres de l’Ajuntament, tres membres de l’Agrupació Amics dels Avis, el Metge del poble, l’Assistent Social del poble i tres persones més. Aquest Patronat es basa en els mateixos estatuts de quan es va fundar, amb la mateixa denominació, la mateixa finalitat i el mateix règim jurídic, amb els pertinents canvis per adaptar-se a la normativa vigent, tots els comptes, com tota la documentació generada és enviada i fiscalitzada per la Generalitat de Catalunya com així ha de ser, i és, des del primer dia de funcionament de la Fundació allà a finals dels anys vuitanta.

Estatus del Casal d'Avis

Pàgina 1 dels Estatuts originals de la Fundació Privada “Casal dels Avis” d’Alforja

Com a Director de la Residència agraeixo a l’ Informatiu aquest espai per a poder explicar que som i que fem i de passada aclarir alguns dubtes que potser algú per desconeixement creia.

A la Residència hi estem un grup de professionals que pretenem fer la feina ben feta i de pas guanyar-nos la vida, i el que necessitem és el suport del Patronat, i de les altres entitats del poble així com de la resta de la població. A la Residència cuidem persones que així ho volen o que ho necessiten, no fem res més que això ni ho pretenem, i això sovint pagat amb un salari molt ajustat que compensem amb il·lusió i ganes de fer aquesta feina.

Josep Mª Duran Visiedo

Director de la Residència d’Alforja