::Portada >Núm. 28: Octubre - Desembre >Crònica gegantera

Crònica gegantera

La nostra avellana: la Ribeta

A mesura que s'anava apropant la Festa Major, el neguit de la colla anava creixent. Estàvem preparant la trobada gegantera com cada any però aquest cop alguna cosa seria diferent, teníem un petit secret que no volíem desvetllar abans d'hora.

Però anem a pams i anem al principi d'aquesta història. Ja fa temps que ens havíem proposat fer créixer la família gegantera, algú que acompanyés a l'Almira i la Saurina arreu del país. Volíem afegir un nou membre a la colla però havia de tenir dues premisses molt importants: l'havíem de fer nosaltres (dins del possible) i que fos un bon representant d'Alforja. I la veritat es que no va costar gaire trobar el que buscàvem. Què teníem al poble que ens identifiqués? Què millor que una avellana, un fruit de la nostra terra? I quin era el millor nom per posar-li? Una decisió ben fàcil: Ribeta.

A partir d'aquesta idea ens vam posar a treballar. Vam dibuixar esbossos, vam parlar i decidir com havia de ser: un gegant manotes per a divertir grans i petits.

Vam encarregar el cap al constructor Pere Estadella de Ditada Produccions, la part més delicada que nosaltres no podíem realitzar, i el resultat va ser excel·lent. En Pere ens va fer una gran obra i a la colla ens va agradar molt. Amb el cap fet vam dissenyar l'estructura per poder fer moure el gegantó, vam cosir la roba... Entre tota la colla, cadascú en la seva especialitat, vam tenir llest el projecte que durant tant de temps havíem tingut en ment. Ja només quedava esperar la presentació pública que teníem reservada per a la Trobada de Gegants que faríem dins de la Festa Major sense que ningú ens delatés.

Enguany vam fer la plantada a la plaça del Mercadal. Un cop vam tenir les colles preparades i la plaça plena de gent vam fer la presentació oficial i al so d'una traca la Ribeta sortia del seu amagatall (estava esperant dins de l'ajuntament) i va trepitjar el carrer per primera vegada. Aquest va ser el punt d'inici de la XIV Trobada de Gegants i Grallers d'Alforja.

la Ribeta

El Manotes” Avellana Ribeta (foto Roser Marquès)

El 30 de Setembre de 2007 quedarà com el dia de partida de la Ribeta. Un gegantó fruit del treball de tota una colla i que volem dedicar a tot el poble i donar-vos les gràcies pel vostre constant recolzament, als nostres pagesos i a la nostra terra. Portarem la Ribeta per tots els racons per donar a conèixer la nostra avellana. Per molts anys Ribeta!!!

COLLA DE GEGANTS I GRALLERS D'ALFORJA