::Inici >Dades generals

Dades generals

Al sud oest de la comarca del Priorat, al cim d'un turó situat en una plana entre muntanyes, a la vora esquerra del riu Siurana, a la seva confluència amb el riu Montsant, hi trobem Bellmunt del Priorat. S’hi arriba per carretera des de Falset, per la TP-7101, i per camins de primer ordre des del Lloar, El Molar i El Masroig.
Vista Bellmunt

 

Un cop allí podeu gaudir de piscina, pista poliesportiva, cooperativa agrícola i hostal - restaurant. De ben segur us fascinarà la seva gastronomia: orelletes. olla barrejada i vins de la DOQ Priorat. A més, el darrer dia de la Festa Major dels Innocents (30 de desembre) té lloc “la Badejada”, àpat cuinat al carrer pels homes del poble. Es tracta d'un guisat de fesols amb badejo (bacallà). És festa també per Santa Llúcia, el 13 de desembre.


Encara se celebra la festa de Santa Bàrbara, patrona dels minaires. No és d’estranyar, ja que el passat miner d’aquesta població és evident. Les seves mines són un paradís pels geòlegs i aficionats als minerals. L'extracció de plom era especialment important tot i que la zona també és rica en galena, baritina i mil·lerita. La Mina Eugènia, oberta a l’actualitat al públic, igualment coneguda com "Mina Gran", era la més valuosa per les seves dimensions, profunditat i rendiment extractiu. Aquesta mina es pot visitar:


Del 16 de setembre al 30 de juny:
Laborables: visites concertades
Dissabtes tarde:visites a les 16.30h
Tancat del 24 de desembre al 15 de gener

De l'1 de juliol al 15 de setembre:
Dilluns tancat (excepte mes d'agost)
De dimarts a dissabte: d'11 a 13h i de 17h a 19h
Diumenges i festius:d'11h a 13.30h

Museu Mines de BellmuntLa segona en excel·lència era la Mina Règia. També és molt interessant la Casa de les Mines, un edifici modernista de començaments del segle XX, de planta quadrada i tres pisos. En aquest espai estaven ubicades les oficines de les mines, la direcció, el laboratori i l’habitatge dels alts càrrecs.

En el mateix municipi hi ha l’Església de Santa Llúcia, construïda al segle XVIII. D’estil neoclàssic, té una planta de creu llatina amb cimbori i un campanar adossat de color blanc, l’únic d’aquest color en tota la comarca.

Podeu veure el reportatge emès per TV3, dins el programa Valor Afegit on es parla de les mines de Bellmunt. Aquí.

I també podeu veure una fitxa audiovisual del Departament d'Educació sobre les Mines de Bellmunt.