::Inici >Bitlles

Bitlles

El joc de bitlles, profundament arrelat a tot Catalunya en el passat i avui en fase de recuperació, té els seus orígens en els més allunyats temps i en les civilitzacions més diverses.

Pel que fa a Catalunya els documents més antics que es conserven sobre aquest joc daten dels anys 1376 i 1402, el primer de Torroja (Priorat) i el segon d’Igualada, els quals deixen constància del fet de la seva pràctica. Amb l’adveniment de la dictadura franquista, el joc sofrí una sobtada decadència que en molts llocs suposà la quasi total desaparició. Al caire dels anys vuitanta, aprofitant el canvi de règim, el joc retrobà el seu lloc i es produí un reviscolament general.

El joc, simple i espectacular, té per objectiu tombar cinc de les sis bitlles de què consta. Per fer-ho, el jugador llença fins a tres bitllots des d’una distancia predeterminada. Grans i petits, homes i dones, tothom pot practicar les Bitlles Catalanes. Una colla d’amics, en família, només cal tenir un joc de bitlles i una explanada, preferentment de terra, i ja es pot jugar. Cal combinar força i punteria per tal de superar-se a cada tirada, mantenir ferm el pols i saber-se concentrar. Les Bitlles Catalanes van ser un joc de carrer per a tothom. Avui, ja convertides en un esport federat i reglamentat, les Bitlles Catalanes no perden el seu caire tradicional i popular que fa que formin part de la nostra cultura.

Recollint les bitllesA Bellmunt, aquesta activitat és una de les més esperades de l’estiu. Sempre es fa a finals d’agost, i es divideix en tres categories: homes, dones i infantils. També es planta un joc de bitlles per la canalla, perquè acompanyada dels seus pares, aprenguin el joc i la dinàmica. Tota aquesta canalla (uns 20 mes o menys) sempre tenen premi, ja sigui una bossa amb llaminadures o un refresc. Les tres categories van fent tirades al terreny marcat per l’ocasió al costat de la pista esportiva, seguint les bases del joc tradicional. Al final s’entreguen els trofeus als tres primers classificats de cada categoria.

No ho dubteu, cal conservar i promocionar les Bitlles Catalanes !!!

Tirada local de Bitlles

Dissabte 31 d'agost de 2013

El passat dissabte 31 d'agost, es va organitzar a Bellmunt del Priorat la 18a Tirada Local de Bitlles amb ni més ni menys.... 69 participants. Després de realitzar 6 tirades, la classificació infantil va ser encapçalada per l'Arnau Martínez amb 38 tantos i 2 bitlles. El segon i tercer lloc va ser pel Josep Sedó amb 33 tantos i 3 bitlles i el Miquel Rocamora amb 32 tantos i 2 bitlles. El primer lloc de la classificació femenina va ser per la Mireia Vernet amb 47 tantos i 4 bitlles, seguida de la Victòria Morales amb 46 tantos i 3 bitlles i en tercer lloc l'Encarna Garrido amb 34 tantos i 2 bitlles. El campió va ser en JosepM Torné amb 52 tantos i 4 bitlles, seguit d'un triple empat que es va decidir en una tirada extra aconseguint el segon lloc en Joaquim Torné i el tercer per l'Antoni Aguiló, tots dos amb 50 tantos i 4 bitlles.

Volem destacar la participació d'una vintena de nens i nenes en una pista de petites dimensions, on van poder aprendre i practicar aquest esport tant nostrat.

Agraïr la col.laboració de l'Ajuntament de Bellmunt del Priorat i dels cellers: Casa Gran del Siurana, Gran Clos, Mas d'en Gil, Sedó-Barceló, Solà Classic i Bartolomé-Vernet, i també de tots/es els participants !!

Us podeu descarregar la Classificació General, 
aquí! I també podeu visualitzar algunes fotografies a l'àlbum de jovesbellmunt, penjades al facebook de l'Associació, aquí! 

Com ja sabeu, el club de Bitlles Catalanes de la secció esportiva de l'Associació de Joves, partipica amb dos equips jugant en diferents competicions organitzades per la Federació Catalana i també en tirades amistoses. Així doncs les persones que estigueu interessades en jugar-hi de forma regular, podeu posar-se en contacte amb l'Associació i així us explicarem les intencions de cara a la temporada 2013-14.

I recorda.... Bellmunt participa de les tradicions fent esport !!