::Inici >Dades Interessants >Congost de Mont Rebei

Congost de Mont Rebei

Situat a les comarques de la Noguera i Ribagorça

En travessar la massa calcària de la Serra del Montsec, el Riu Noguera Ribagorçana hi ha creat un immens tall de parets verticals: el Congost de Mont-rebei, que s’obre de nord a sud en un amfiteatre de penya-segats impressionants, separant el Montsec d’Ares del de l’Estall i formant partió de tres comarques: el Pallars Jussà al nord, la Noguera a migdia i la Ribagorça a ponent.

Al congost, el riu discorre pel fons d’un canó  de fins a 500 metres d’alçària amb llocs on l’amplada no passa dels 25. És l’únic gran congost de Catalunya que es manté més o menys verge sense que el travessi cap carretera, ferrocarril o línia elèctrica. Únicament hi passa un camí de ferradura, parcialment excavat a la roca, que permet gaudir d’una manera molt espectacular d’aquest indret.

Era intransitable fins al 1924 quan, per iniciativa de la Mancomunitat s’hi construí un camí de bast pel marge esquerre. L’any 1977 amb l’augment de la capacitat del pantà de Canelles, quedà sota les aigües. Gràcies a les gestions empeses per una comissió d’entitats excursionistes de Catalunya, l’empresa elèctrica Enher construeix un nou camí, excavat a la roca, 30 metres per sobre de l’antic, que s’inaugura pel novembre de 1982. El 1999 la Fundació Territori i Paisatge (Caixa de Catalunya) adquirí unes 600 hectàrees a la riba esquerra que inclouen tant el mateix congost i les ribes del riu, com els espadats meridionals i la part de la suau vessant obaga del Montsec d’Estall, amb l’objectiu de preservar els seus valors naturals i de paisatge. El 14 d’abril de 2005 el congost fou declarat Refugi de Fauna Salvatge.

Entre d’altres actuacions, Territori i Paisatge ha tingut cura de condicionar el nou camí, instal·lar-hi un passamà i miradors-barana, recuperar altres camins de la zona i adequar un aparcament per a vehicles i zona de lleure a la Masieta.

Redactat en base a notes preses a peu de camí i informacions extretes de Territori i Paisatge, GEC, Servei Educatiu de l’Urgell-Tàrrega, Xavier Romero i Rutes del Palau Robert)
1245682726119.jpg