::Inici >Dades Interessants >Ermita Mare de Déu de la Roca

Ermita Mare de Déu de la Roca

Situada a les afores de Mont-Roig del Camp

L’ermita és molt antiga. Un testament atorgat a Reus L’any 1299 menciona un llegat de 6 diners, perla Mare de Deu de la Roca.

Durant la guerra de la Independència passaven molts combois per la carretera de Valencia, i un dia alguns homes de Mont-roig van prendre als francesos unes 60 carreges de farina que seguidament van portar a la L’ermita de la Roca, i la van amagar en una de las coves de la muntanya.

Això ho van dir al general Suchet i, aquest, el dia 13 de Juny de 1811, va trametre a Mont-roig algunes companyies de soldats francesos, els quals s’encaminaren a l’ermita, van agafar la farina i desprès de calar foc al Santuari, van retornar al poble, on van cometre moltes barbaritats.

Acabada la guerra, es reconstruir l’ermita que havia quedat en gran part destruïda. La imatge de la Verge fou traslladada aquí, el dia 8 de Setembre de 1816.

A la guerra civil del 36, van cremar totes las imatges de l’ermita i el dia 8 de Setembre de 1940, la nova imatge de la Verge fou entronitzada al seu santuari, però el 9 d’octubre de 1979 van robar la dita imatge i el 8 de Setembre de 1980 va tenir lloc la reposició de la nova i actual imatge de la Verge de la Roca, al seu santuari.

L’any 1965 es va construir la carretera que va a l’ermita.

Llegenda de la relliscada del rei moro

Una vegada hi havia un rei moro, que amb el seu cavall, va anar a l’ermita de la Roca. Va pujar a dalt l’ermita de Sant Ramón i va robar la llàntia d’argent que havia allí. Va baixar, va entrar a l’església allí va robar les joies de la Mare de Deu. Mentre robava, van començar a sortir núvols, es feia fosc, i se sentien trons i llamps. El rei va sortir a la plaça, va pujar a dalt del cavall i va marxar, portant tot allò que havia robat. Però el cavall en sentir l’espetec dels trons i llamps que no paraven, es va desbocar, i quan era a la "baixada del rei moro", va relliscar, i cavall i rei van caure a baix d´ un barranc fondo que hi ha al costat i allí van morir. En la dita baixada encara es veuen les relliscades del cavall.

Hi ha qui diu que encara espot veure la silueta del rei moro i la del cavall, a l’altre costat del barranc, però si no ho tapen les herbes.
sVkIcODDTNqJE9uPVJ88oF2aIgqUy7b4OfMoL...