::Inici >Vestuari i armament

Vestuari i armament


El vestuari del Ball és basa en els vestits que duia el poble pla al segle XVII. Es compon de calces fins a mitja cama, camisa, armilla, mitges, espardenyes de pagès, jarapa i barretina o mocador al cap. Actualment i des de fa molt poc temps, tots els bandolers tenen un vestit diferent i personalitzat d’acord amb el personatge que representen, fruit de la recerca històrica. El Serrallonga i la Joana porten vestits diferents i mésbandoleres rics. El Serrallonga du calces fins a mitja cama, mitges, camisa i armilla, així com una capa i un barret. La Joana per la seva banda du una faldilla, camisa, armilla, mitges, una mitja capa i també du un barret. El diable per part seva du un vestit similar al dels diables de Tarragona i una maça per la qual pot disparar pirotècnia durant la representació dels parlaments.

 Pel que fa a les armes, el Ball d’en Serrallonga utilitza trabucs, que són armes d’avantcarga, que disparen salves de pólvora. Aquestes armes tenen un funcionament molt senzill, el seu mecanisme és gairebé idèntic al que ja s’utilitzava al segle XVII, l’únic canvi és la font d’ignició de la pólvora. Antigament la pólvora s’encenia mitjançant l’ús de pedra foguera. Antigament també es duia la pólvora en corns o bosses, mentre que actualment la duem en petites càrregues individuals on ja va hi va la quantitat justa. Cal dir també que la figura de la Joana no utilitza trabuc sinó una pistola.

 Per poder tenir les armes, cada bandoler necessita el corresponent permís d’armes, així com totes les armes tenen la seva pertinent guia. En ocasió de cada sortida es requereix un permís de la Subdelegació del Govern pertinent, on hem de fer constar el motiu de la sortida i el nom de tots els membres de l’entitat que hi prendran part. Tota aquesta regulació és per mantenir la seguretat durant les sortides que realitzem.