::Inici >Recuperació del Ball d'en Serrallonga

Recuperació del Ball d'en Serrallonga

Els orígens del Ball a la ciutat de Tarragona els trobem al segle XIX en la descripció que fa de les Festes de Sta. Tecla la família dels Garrigas, o la petició que realitza el 1854 l’alcalde de la ciutat al Govern Militar demanant armes per a poder representar-lo. Els primers anys de la dècada dels 60 del segle XIX hi ha una forta pressió per a que desaparelogogui, ja que se’l considera poc adequat per una capital de província. Després de deixar de sortir al carrer el 1863, va tornar a sortir el 1876 i 1878, per tornar a desaparèixer fins a la seva refundació l’any 1985.

 L’any 1987 va tornar a sortir al carrer el Ball d’en Serrallonga de Tarragona després de més d’un segle de no fer-ho, fruit de la il·lusió de diversos col·lectius de joves de la ciutat. El Ball es recuperà per ser representat durant les festes de Santa Tecla, patrona de Tarragona, i que en aquells anys estava vivint un recuperació sense precedents de les figures tradicionals del bestiari, així com dels entremesos i balls parlats.

La recuperació del Ball d’en Serrallonga de Tarragona tenia també la intenció de promoure i difondre la figura d’en Serrallonga i d’aquest Ball, arreu del territori català i de retruc, difondre aquesta part bastant desconeguda de la nostra cultura popular i tradicional. Els hereus d’aquells que van recuperar l’entitat seguim amb la mateixa voluntat, i una mostra d’això són les sortides a diverses poblacions com Banyoles, Elx, Reus, Balaguer, Barcelona, Sant Hilari Sacalm, Salou, i altres que realitzem cada temporada per mostrar el nostre Ball.