::Inici >Orígens del ball i la figura de Joan Sala

Orígens del ball i la figura de Joan Sala

Joan Sala i Ferrer, més conegut com Serrallonga, és el bandoler llegendari català per excel·lència. Nascut a Viladrau el 1594 va morir executat a Barcelona el 1634. Joan Sala fou un fill fadristern del mas Sala de Viladrau, d’on sortí per casar-se amb la pubilla del mas de Serrallonga a Querós, d’on prengué el nom. No fou fins després de casat que Serrallonga va esdevenir bandoler per fugir de la justícia i per necessitat, doncs un veí del poble l’havia denunciat per una mula robada i ell li havia donat mort. És a partir d’aquest punt d’inflexió que comença la vida delictiva d’en Serrallonga. Finalment la seva vida, després d’una delació, acabà a Barcelona el 1634, esquarterat i amb el seu cap penjat a la muralla per escarmentar la població. Morí així l’últim gran bandoler del barroc català.

Poc temps després dantigae la seva mort, la seva figura es convertí ja en llegenda, mitificada per la literatura barroca i romàntica com un defensor dels pobres en contra de l’opressió dels rics. Aquest pas es realitzà en la figura de Serrallonga i no d’altres bandolers barrocs com Perot Rocaguinarda o els germans Tallaferro o Margarit, per diverses causes, com el fet que fos molt conegut ja en la seva època i pels seus contemporanis, el fet que fos víctima d’una duríssima persecució per part dels successius virreis i que morís executat a Barcelona.

El Ball d’en Serrallonga beu d’aquesta visió romàntica d’en Serrallonga i sorgeixen en l’àmbit del teatre de plaça. Un teatre de plaça farcit de danses i poesies molt populars als segles XVIII i XIX i que es representaven per Carnaval o la Festa Major. Aquest teatre de plaça s’anomenava també danses dramàtiques o simplement ball. Entre tots aquests balls que es representaven sobresurt especialment el que explicava els fets i la vida d’en Joan de Serrallonga.

 El ball d’en Serrallonga s’originà en una època relativament pròxima a Serrallonga, i els personatges conserven els noms dels companys d’en Serrallonga. A partir dels seus orígens, a les Guilleries i la Plana de Vic aquest ball es va anar estenent per tot el Principat de manera oral i adaptant-se a cada indret. Tenim  referència de l’existència d’aquest ball, a part de les poblacions on es representa actualment, que són Vilafranca del Penedés, Vilanova i la Geltrú, Tarragona, Torredembarra i Terrassa, en llocs tant distants i diversos de Catalunya com Barcelona, Elna, Manlleu, Mataró, Olot, Vic.

 L’estructura i funcionament del Ball ha continuat en aquestes ciutats on encara es representa actualment i continua essent la mateixa que en el segle XVIII.