::Inici >A MÉS DE GORRES... LES ALTRES CREACIONS!

A MÉS DE GORRES... LES ALTRES CREACIONS!

Al segle XIX l'artesania de les Gorres de Cop neix per a oferir la preuada gorra. A mitjans del segle XX s'incorpora tot un reguitzell de peces com son capses per a la llar, cistells i joguines.

Aquesta artesania fou principalment realitzada per mestresses de casa a la cerca d’un ajut per a l’economia familiar. Rebien la palla i elaboraven delicades gorres, escollint la palla més blanca. També bonics recipients i complements, combinant palles naturals amb d’altres tintades de vius colors.

Al llibre NUS a NUS, Treballs de Palla (en català i castellà), trobareu un recull de les peces fetes amb la tècnica amb la que es fan les Gorres de Cop. Alguns d’aquests objectes han estat fotografiats a diferents cases de Bellvei i d’altres s’han fet de nou, gràcies a les explicacions i el bon fer de les nostres Mestres Artesanes, Antònia, Leocàdia, Maria i Teresa.


De 1941. Bossa de 26 cm Ø feta amb 20 fils, de principi a fi i guarnida amb tres gorretes ben menudes. Al 2021 vaig fer la rèplica de la bossa d’aquella imatge, en la que s’intueix un cordill trenat fosc, cosit tot al voltant, amb el que podrien estar fetes també les nanses.

1941 2021 1.jpg1941 2021 2.JPG
1941 2021 3.JPG
No m'he pogut estar de copiar també aquest cistell amb tapa. Potsser el van fer servir de joier, però indubtablement la joia n'és ell.
joier
Petits reixats per començar, quanta feina encara per endavant...
 Joier tapa (1) 354 nusos.JPGLa rèplica en blau que d'ell en vaig fer, amb molta il·lusió, va merèixer el 1r Premi en Modalitat Tradicional al 
“X Certamen Internacional de Cistelleria Roser Albó” (CICRA) 2019 celebrat a la localitat de Salt (Girona).

Varen caldre 3.600 nusos, amb fils ben encerats!!!
capsa joier

Les possibilitats per crear noves peces, combinant altres materials i tècniques, son infinites.
Aprofitant que els llums led son freds, he provat amb aquests llums, de peu i de sostre.
llum tauleta.jpg
El llum de sobretaula s'ha fet fent servir la cibada salvatge que trobem als marges dels camins. Neta i ensofrada, com fem amb el sègol, requereix que es submergeixi uns minuts en aigua, per a poder-la treballar.


Els llums de sostre han estat elaborats amb el preuat sègol.

llums.jpg
El nostre llibre, NUS a NUS, Treballs de Palla, portada i contraportada.
En ell trobareu moltíssims articles que us inspiraran.
 
Enquadernació LLIBRE