::Inici >MEMÒRIA de l'Associació i meva.

MEMÒRIA de l'Associació i meva.

DESCOBRIR l’artesania, PATIR per veure-la extingir-se, REGISTRAR una Associació com a eina, VISIBILITZAR l'ofici mitjançant fires, cursos, gravacions, publicacions... aquest recorregut m'ha dut fins al 1r. Premi en modalitat Tradicional, al X Certamen Internacional de Cistelleria Roser Albó (CICRA) 2019 a la localitat de Salt, per una Capsa puntillada.

Des de 2003   Participació a la Mostra d’oficis artesans dins la Festa Major Petita de Bellvei.

Es fan tallers de participació infantil i juvenil, Taula de dibuix per als més petits on dibuixar boniques Gorres de Cop, demostració de l’ofici per part de les artesanes del poble i venda ocasional dels productes.

Octubre 2005   Participació a la Fira del Cistell de Salt (Girona) que es celebra cada any el primer cap de setmana d’octubre. Es un bonic aparador i punt de trobada de cistelleria d’alta qualitat a nivell internacional.

24/03/2006   Aprovació de l’Acta Fundacional de l’Associació “Amics per a la recuperació i promoció de les gorres de cop” de Bellvei, com a continuació dels 4 anys de formació en l’ofici a l’escola de les Gorres de Cop impulsada per l’Ajuntament de Bellvei de 2001 a 2005- desembre 05: Carta d’Agraïment de l’Ajuntament de Bellvei.

10/04/2006   Participació als actes de celebració dels III Jocs Socioculturals i Esportius de la Mediterrània. Es va rebre rebre carta d’agraïment des de l’Ajuntament de Calafell.

15/08/2006   Estrega de la Gorra de cop amb ala, obsequi per al Ball de Diables de Bellvei, per a la figura de  Diable Major. Ens dediquen l’encesa del campanar, i un versot.

Octubre 2006   Participació a la Fira del Cistell de Salt (Girona) que es celebra cada any el primer cap de setmana d’octubre. Es un bonic aparador i punt de trobada de cistelleria d’alta qualitat a nivell internacional.

05/10/2006   Presentació de l’Associació en un acte al Centre Cívic de Bellvei. DVD de l’ofici i catàleg dels productes. Refrigeri ofert per l’ajuntament.

23/10/2006   Retall de premsa al Diari de Tarragona.

25/10/2006   Filmació de curta durada per a TV Vendrell.

14/11/2006   Visita a Trevijano en Cameros (La Rioja) per donar a conèixer l’ofici a una artesana de l’”escriño”, Besamina.

18/03/2007   Participació a la Mostra d’oficis dins la Festa dels Tres Tombs de Llorenç del Penedès.

14/05/2007   A la IV Mostra d’oficis artesans dins, la Festa Major Petita de Bellvei, es fa acte d’entrega de les noves gorres de cop per als cap-grossos de Bellvei, amb cercavila i paraules de l’alcalde, qui va rebre temps enrera la petició d’aquest obsequi abans que es fes l’Associació i ens va traslladar aquest encàrrec per obsequiar a aquesta entitat.

29/06/2007   Visita a l’IRTA ( Lleida )

La Dra. Conxita Royo ens acompanya a veure com ha crescut el ½ Kg. de sègol que ens va plantar al seu parterre. Collim 3 feixos que corresponen a poc menys d’1/6a.  part del parterre. Es va sembrar clar i les pluges i el vent l’han tombat i per tant ho trobem aixafat. A més encara és una mica verd. També ens dona una mica de triticale, que ella considera que té la palla més elàstica. Provarem i compararem.

TRITICALE: n’obtenim dues palles. La més doble fa uns 23 cm de llargada i la prima uns 40 cm.

La meitat de la palla està coberta per la fulla, que la manté més blanca. Elaboro una gorra de cop amb dificultat dons es tracta d’una palla excessivament dura per poder-la estrènyer amb el cordill.

SÈGOL DE L’IRTA: N’obtenim entre dues i tres palles. La canyota fa uns 21 cm, la palla doble uns 40 cm i la palla prima uns 45 cm. Es troba més desprotegida de fulla i encara és verda.

15/07/2007   En Jaume Illa és l’agricultor que l’Albert Domingo Roige, Cap de l’Oficina Comarcal d’Agricultura del Baix Penedès (El Vendrell) ens va triar d’entre una llista que va preparar per nosaltres. Es va avenir molt amablement a facilitar-nos sègol i així ha estat. Desprès de diverses converses amb ell finalment anem a casa seva, La Grossa de Calders, petit poble a tocar de Manresa.

Un matí de feina i ja tenim palla. La família encantadora, el preu a cost de gra i li fem obsequi de cinc gorres, pel tracte rebut tant per telèfon com en persona.

26/07/2007   Presentació del llibre “Mètode d’elaboració de les Gorres de Cop”.

Finalment s’ha fet realitat. Tenim un llibre que recull, amb exactitud i meticulositat, tot el procés de fabricació de les Gorres de Cop. Es una assegurança davant el perill de pèrdua imminent d’aquest ofici. Futurs artesans poden recuperar aquesta artesania en cas que aquest projecte que estem portant a terme no arribi a donar fruit.

Agost 2007   Racó dels Artesans, V Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals a Mas de Barberans. Es celebra cada any el primer cap de setmana d’agost.

Agost 2007  Participació al I Certamen Internacional de les Fibres Vegetals de Mas de Barberans, amb una gorra de cop “ordinària” i un cistell per a centre de taula (s’ha rebut una menció especial pel cistell).

Agost/2007   Onda cero ens fa una entrevista radiofònica d’un quart d’hora de durada.

29/08/2007   Aprofitant la plataforma de Tinet (Diputació de Tarragona, es crea la pàgina web: http://webfacil.tinet.cat/gorres

Octubre 2007   Enguany no fan la Fira del Cistell de Salt (Girona) el primer cap de setmana d’octubre.

8 a l’11 /09/2007  fira Expohogar. L’ajuntament es fa càrrec del pagament i facilita el muntatge i desmuntatge, així com les gorres de cop i les peces elaborades amb aquesta tècnica i que exposen a la vitrina.

L’associació aporta un mínim d’una persona a l’aparador durant deu hores diàries i tres dies i mig.

La manca d’afluència de públic es descoratjadora, però fem algun contacte d’entre els pocs visitants que se’ns apropen.

Setembre 2007   Artesans de la comarca reben el diploma de “Mestre Artesà/na” que concedeix el Departament d’Innovació i Universitats de la Generalitat, al Palau de Pedralbes. Reben el guardó quatre veïnes de Bellvei per la seva llarga dedicació, en la recuperació i la difusió de l’ofici de fer gorres de cop. Es tracta de Maria Suau, Antònia Torrens, Leocàdia Castellví i M. Teresa Clavé, les meves mestres.

7 i 8 de juny de 2008   Fira Pinell de Brai. En ella, espontàniament, es va improvisar un taller per a la canalla.

El públic, coneixedor en la gran majoria d’aquesta artesania, es va engrescar a la parada.

Varem aprofitar per conèixer els companys i fer contactes per aconseguir matèria primera (fil, palla).

25/06/2008   Jardí botànic. A l’exposició de fibres vegetals han inclòs una gorra de cop que han adquirit a la cistelleria “Germanes Garcia” del carrer Banys Nous de Barcelona.

31/07/2008   Participació al II Certamen Internacional de les Fibres Vegetals de Mas de Barberans, amb una gorra reixada i una panera amb tapa.

Agost 2008   Racó dels Artesans, VI Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals a Mas de Barberans. Es celebra cada any el primer cap de setmana d’agost. A la fira, a més d’exposar les gorres i llibre sota un tendal, també s’ha realitzat durant les dues jornades un taller continu amb quatre màquines a disposició de nens i grans on han practicat aquesta artesania confeccionant un petit penjoll o un sotagot.

Octubre 2008   Participació a la Fira del Cistell de Salt (Girona) que es celebra cada any el primer cap de setmana d’octubre. Es un bonic aparador i punt de trobada de cistelleria d’alta qualitat a nivell internacional.

28/03/2009   Taller de demostració amb participació del públic assistent, a la fira d’Artesania de Riudecanyes.

Han pogut observar l’elaboració de la nostra artesania i els més petits han fet un penjoll.

 Juliol 2009   Curs d’estiu: Fruit de la participació al taller infantil de la fira de maig,7 joves participants han assistit al curs gratuït d’estiu impartit per Ana Isabel Sánchez-Marín, en el taller de l’Associació, amb aprofitament.

11 setembre 2009   Taller de 40h (8h. diàries, de dl a dv) impartit a Rio Rato (Lugo) per a CENTRAD-INLUDES, fent una Gorra de Cop. En Carlos Fontales ha realitzat una filmació de l’execució de l’ofici durant els cinc dies.

Gener 2010   S’encarrega pressupost i Memòria Tècnica per a realitzar un estudi exhaustiu en el que inicialment s’analitzi en profunditat la situació actual que està vivint aquesta artesania per a, posteriorment, investigar la manera idònia de donar a conèixer i comercialitzar aquest producte. Finalmet no es va dur a terme.

03/03/10   Fet per De Tot Arreu Produccions.- Canal: xip/tv (Cataluña) Programa: Fet a mà Títol: Les gorres de la memòria. Filmació de tot el procés d’elaboració d’una Gorra de Cop.

Primavera 2010   Durant els mesos de març i abril, tots els dimecres a la tarda, de 2/4 de 7 fins a les 8, L’Ana treballa amb cinc noies de Bellvei entre 8 i 13 anys per tal de preparar el taller infantil de la fira de maig.

16/05/10   Participació a la VII Mostra d’oficis artesans dins la Festa Major Petita de Bellvei ens acompanya com a convidada Isabel Ruiz amb les seves set gorres de porcellana i fent un taller de fang blanc, refractari, per a la canalla.

A més, les cinc alumnes del taller d’aquesta primavera han realitzat un Taller de participació infantil i juvenil ensenyat el mètode d’elaboració d’aquesta artesania de les Gorres de Cop.

Simultàniament hi ha una taula de dibuix per als més petits on van dibuixar boniques Gorres de Cop.

Juliol 2010   Curs d’estiu: 5 joves participants han assistit al curs gratuït impartit per Ana Isabel Sánchez-Marín, en el taller de l’Associació. Han practicat l’elaboració del casc de la Gorra de Cop.

31 de juliol i 1 d’Agost 2010   Racó dels Artesans a Mas de Barberans. Tot i no haver estat possible la participació en aquesta esplèndida fira, per motius familiars, hem participat al IV Certamen Internacional de les Fibres Vegetals de Mas de Barberans, amb dues gorres en la modalitat tradicional i dues paneres (“ouera” i “safata tricolor”), totes quatre peces de l’Ana Isabel.

La gorra de cop de casc de plenall va tenir una molt bona puntuació: 17, 5 (la peça guanyadora  a la modalitat tradicional va tenir una puntuació de 22).

Setembre 2010   Taller de 40h (8h. diàries, de dl a dv) impartit a Rio Rato (Lugo), per a CENTRAD-INLUDES, fent un cistell amb la tècnica de les Gorres de Cop.

Octubre 2010   Participació a la Fira del Cistell de Salt (Girona) que es celebra cada any el primer cap de setmana d’octubre. Es un bonic aparador i punt de trobada de cistelleria d’alta qualitat a nivell internacional.

25 oct. 2010   Publicació a Youtube d’1’14” del Taller infantil, artesania de les gorres de cop, a Bellvei.

Desembre 2010   Es prepara un concurs de narrativa basat en les gorres de cop i en propers anys pugui tenir continuïtat amb altres temàtiques. S’adjunta tota la documentació (bases, carta de difusió, fitxa d’inscripció). Les narracions presentades hi son publicades al web.

Hivern 2010   Tots els Dimarts i dijous, d’1/4 de 5 fins 2/4 de 7  tinc una alumna aprenent a fer gorres de cop. Durarà 6 mesos.

3 de març 2010   Distribució de cartells informatius del concurs de Narrativa. Es fa una difusió mitjançant Bellvei Ràdio a les notícies dels matins. També faig arribar una cinquantena de correus-e a les amistats. En parlem amb el director de l’escola CEIP “La Muntanyeta” per que hi participin els alumnes.

Primavera 2011   Tots els dimarts a la tarda, de 2/4 de 7 fins a les 8, treballo amb cinc noies de Bellvei entre 8 i 13 anys per tal de preparar els tallers infantils de la fira de maig. Es farà una taula de dibuix, una taula per fer fang i quatre màquines per fer un cistellet o un sotagot per part dels visitants a la fira.

30/04/2011   Finalitza el termini d’inscripció al concurs de narrativa. es presenten dues participants.

Es declara desert doncs calia un mínim de tres inscripcions a cada una de les tres categories, Infantil, juvenil i sènior.

23 i 24 abril 2011   Participació a la I Fira del Terròs de Calafell amb demostració dissabte matí i tarda i diumenge tarda. Aprofitem per anunciar amb cartells la nostra fira del 15 de maig. Hem anat la Jèssica i jo.

13/05/2011   Les alumnes del taller van ser entrevistades per la Sònia, de Bellvei Ràdio.

13/05/2011   Donació de dos vencills de palla a l’Associació de Cistellaires per a l’aparador que fan a Tàrraco viva.

31 maig 2011   Visita d’alumnes del CEIP La Muntanyeta de Bellvei, al taller de les Gorres de Cop.

Les nenes i els nens de tercer curs de primària han estat de visita al taller. Dividits en dos grups i amb una hora de durada per a cada grup, han vist com es fa la preparació dels materials i es teixeix la palla per fer les Gorres. Per comiat s’han fet fotos amb gorra de cop.

Agost 2011   Participació al V Certamen Internacional de les Fibres Vegetals de Mas de Barberans, amb una cistella gran amb nansa alta i una capsa amb tapa evocant una “palloza”.

Agost 2011   Racó dels Artesans, IX Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals a Mas de Barberans. Es celebra cada any el primer cap de setmana d’agost.

Octubre 2011   Participació a la Fira del Cistell de Salt (Girona) que es celebra cada any el primer cap de setmana d’octubre. Es un bonic aparador i punt de trobada de cistelleria d’alta qualitat a nivell internacional.

2012   Col·laboració amb la casa rural de Bellvei “Ca la Florinda”. Rebem els clients de la casa rural, interessats a conèixer l’artesania i els hi expliquem tot allò que sabem de la història de les Gorres tot fent mostra de l’elaboració.

3 feb. 2012   Publicado a Youtube: 1’13” clipmetraje per a “Mans Unides” .

Març 2012   Xerrada a St. Marçal (Alt Penedès) a Vinseum, Museu de les Cultures del Vi a Catalunya, acompanyant a Carles Alcoy.

Abril 2012   Fira del Terrós a Calafell.

Maig 2012   Fira d’Artesania d’Ascó.

Agost 2012   Participació al VI Certamen Internacional de les Fibres Vegetals de Mas de Barberans, amb un parell de bomboneretes i una bombonera “molí”.

Agost 2012   Racó dels Artesans, X Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals a Mas de Barberans. Es celebra cada any el primer cap de setmana d’agost.

Maig 2013   Fira d’Artesania d’Ascó.

Agost 2013   Participació al VII Certamen Internacional de les Fibres Vegetals de Mas de Barberans, amb la “corona”.

Agost 2013   Racó dels Artesans, XI Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals a Mas de Barberans. Es celebra cada any el primer cap de setmana d’agost.

Abril 2014   Cambrils Park Resort. Mostra d’Artesania.

Maig 2014   Anna Sánchez em demana deu gorres en préstec per a guarnir una capella amb ninos vestits amb bata de col·legi, per a “Girona, Temps de Flors”.

Maig 2014   Fira d’Artesania d’Ascó.

Agost 2014   Participació al VIII Certamen Internacional de les Fibres Vegetals de Mas de Barberans, amb una pamela reixada en vermell i natural i una gorreta de casc reixat amb botó i llaçada vermells.

Agost 2014   Racó dels Artesans, XII Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals a Mas de Barberans. Es celebra cada any el primer cap de setmana d’agost.

al 2015   Obsequi d’una gorra de cop, per al Ball de Bastons de Bellvei, guarnida amb llaç i beta de color lila.

Maig 2015   Fira d’Artesania d’Ascó.

Agost 2015   Participació al IX Certamen Internacional de les Fibres Vegetals de Mas de Barberans, amb una parella de gorretes guarnides amb cordó blau, rèplica de les franceses de Jean Herment.

Agost 2015   Racó dels Artesans, XIII Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals a Mas de Barberans. Es celebra cada any el primer cap de setmana d’agost.

Setembre 2015   The Straw Shop dedica un apartat dins la seva web a explicar l’ofici de les Gorres de Cop, traduint a l’anglès les meves explicacions, https://thestrawshop.com/gorres-de-cop/

Octubre 2015   Participació a la Fira del Cistell de Salt (Girona) que es celebra cada any el primer cap de setmana d’octubre. Es un bonic aparador i punt de trobada de cistelleria d’alta qualitat a nivell internacional.

17/03/2016   Amb l’ajut d’en Xavier Dengra es completa l’edició de la definició, a Viquipèdia, de “Gorra de Cop” iniciada al 2006. Ens facilita també un codi QR.

Març 2016   Fira a La Fresneda (Matarranya).

Maig 2016   Fira d’Artesania d’Ascó.

Octubre 2016   Participació a la Fira del Cistell de Salt (Girona) que es celebra cada any el primer cap de setmana d’octubre. Es un bonic aparador i punt de trobada de cistelleria d’alta qualitat a nivell internacional.

Octubre 2016   Taller al Jardí Botànic, d’un dia de durada, fent una capsa amb tapa.

Març 2017   Publicat a Youtube: video d’1’5”  de durada, elaborant gorres a la Fira d’Ascó 2016.

Març 2017   Taller d’un dia a Mas de Barberans.

Maig 2017   Fira d’Artesania d’Ascó.

Juny 2017   Taller d’un dia per a Emma Illa, neboda d’en Jaume Illa, agronom.

Juliol 2017   Festa de la sega d’Albelda, el primer diumenge de juliol. Coincidim amb Eugenio Monesma qui ens demana de fer una petita filmació de l’ofici, que ha estat emesa als set darrers minuts del video: Cap. 33 “Juegos tradicionales, las chichoneras”, del programa Raices Vivas del canal Aragón TV a la Carta.

Maig 2018   Fira d’Artesania d’Ascó.

Juny 2018   Imma Illa presenta els seus dissenys de final de curs, tocats per 3 Gorres de Cop i diu que “han triomfat” agradant també al barretaire Stephen Jones, qui, diu, fa barrets per a la reina d’Anglaterra i Chanel, entre d’altres.

Agost 2018   Racó dels Artesans, XVI Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals a Mas de Barberans. Es celebra cada any el primer cap de setmana d’agost.

Octubre 2018   Participació a la Fira del Cistell de Salt (Girona) que es celebra cada any el primer cap de setmana d’octubre. Es un bonic aparador i punt de trobada de cistelleria d’alta qualitat a nivell internacional.

Novembre 2018  Taller al Jardí Botànic, d’un dia de durada, fent un ventall.

Maig 2019   Fira d’Artesania d’Ascó.

Octubre 2019   Participació a la Fira del Cistell de Salt (Girona) que es celebra cada any el primer cap de setmana d’octubre. Es un bonic aparador i punt de trobada de cistelleria d’alta qualitat a nivell internacional.

A més de participar a la Fira de Salt també he presentat, al X Certamen Internacional de Cistelleria Roser Albó (CICRA), una Capsa puntillada, reproducció fidel de la capsa d’Alexia i Ariadna, aquesta en color blau combinat amb el cru, que ha obtingut el 1r. Premi en modalitat Tradicional, per la qual cosa ha entrat a formar part del fons de peces guanyadores de l’Ajuntament de Salt.

Abril 2020  Gran avenç del treball de recerca, en català i castellà, amb desenvolupament de dades del 1963.

Juliol 2021  Deixem lliure la sala Taller/Museu. El fons del Museu retorna als propietaris per tal sigui cedit a voluntat a l'Ajuntament per a un possible Museu Municipal. Les peces meves continuaran mostrant-se en Fires, Certàmens o Exposicions. Han estat 20 anys fent difusió des d'aquest taller pel que agraïm a l'Ajuntament aquesta col·laboració.

Agost 2021   Racó dels Artesans, XVI Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals a Mas de Barberans. Es celebra cada any el primer cap de setmana d’agost.

Octubre 2021   Participació a la Fira del Cistell de Salt (Girona) que es celebra cada any el primer cap de setmana d’octubre. Es un bonic aparador i punt de trobada de cistelleria d’alta qualitat a nivell internacional. En aquesta ocasió ens conviden a presentar l'ofici en una sala on hem projectat filmacions, un aparador recollia els estris i materials originals, s'exposaven els diferents tipus de Gorres de Cop així com les rèpliques d'objectes fets el passat segle amb la mateixa tècnica i 6 llums de sostre que ensenyen l'adaptació a dissenys moderns.
A més de participar a la Fira de Salt també he presentat, al X Certamen Internacional de Cistelleria Roser Albó (CICRA), una bossa, reproducció de la que es veu a la fotografia de les artesanes de 1941.

Novembre 2021 fins a novembre 2022 Exposició "Elogi a la Cistelleria" al CDR de Mas de Barberans on s'exposen: una Gorra de Cop de Casc Reixat antiga, una Gorra de Cop nova i la Pamela, reproducció de la que està exposada al 
Strohmuseum im Park, Wohlen, a Suissa.

Desembre 2021 Finalitzat el treball de recerca  
"Nus a Nus. Treballs de Palla" , amb 160 pàgines. 

Gener 2022 S'encarrega la impressió 
català "Nus a Nus. Treballs de Palla" i en castellà "Nudo a Nudo. Trabajos de Paja"
Març 2022 Finalitzada la traducció del primer llibre, s'encarrega la impressió en castellà "Método de elaboración, Chichoneras o Gorres de Cop".

Agost 2022   Racó dels Artesans, XVI Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals a Mas de Barberans. Es celebra cada any el primer cap de setmana d’agost.
Octubre 2022   Participació a la Fira del Cistell de Salt (Girona) que es celebra cada any el primer cap de setmana d’octubre. Es un bonic aparador i punt de trobada de cistelleria d’alta qualitat a nivell internacional.

Abril 2023   Fira de Sant Jordi a Constantí.
Maig 2023   Fira d’Artesania d’Ascó.
Octubre 2023   Fira d’Artesania de Salt.

Febrer 2024  immaterialpenedes.cat  Àngels Travé ens comunica que ja s’ha publicat la fitxa “Les gorres de cop i la tècnica de la cistelleria”, aquest és l’enllaç: https://immaterialpenedes.cat/inventari/21/2469

Març 2024  
Contactem amb en Roger Costa, tècnic del Servei de Recerca i Protecció, de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, per a que ens orienti amb els tràmits per tal d'incloure la tècnica cistellera de fer Gorres de Cop dins l'inventari de Patrimoni Etnològic de Catalunya.

Ana Isabel Sánchez-Marín Martínez

Secretària de l’Associació Artesania de les Gorres de Cop