::Inici >Edició 2008

Edició 2008

L’any passat, l’Ajuntament de Tortosa i el Departament d’Educació de la Generalitat, en el marc del Pla d’Educatiu d’Entorn, van organitzar la Gimcana de les Llengües, una activitat del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades que té com a objectiu donar a conèixer la diversitat lingüística i el seu valor.

Si aquella experiència és especialment destacable és sobretot perquè l’entusiasme de l’organització es va encomanar ràpidament als tortosins i a les tortosines i tots plegats van aconseguir un rècord molt difícil de superar: 2501 participants. Aquesta xifra ha tingut molts efectes positius: primer va despertar l’admiració, després el desig d’igualar-la i, després, potser, de superar-la. Però més enllà de la xifra, la Gimcana a Tortosa va mostrar fins a quin punt els plans d’entorn poden crear un vincle entre l’escola i la societat, i també entre col·lectius diferents.
 
Tots els que vam assistir a la festa de clausura ens hem quedat amb el record inesborrable d’aquella trobada de persones, de generacions, de professions i d’orígens tan diversos compartint la festa després de setmanes d’haver compartit la descoberta de nous mots, de nous orígens i, sobretot la descoberta de la gran diversitat lingüística del territori.

Ara Tortosa organitza una segona edició de la Gimcana, una manera de demostrar que no té por als reptes. Superarà la participació de l’any anterior? Ben segur que aquesta pregunta és al cap de molts. La resposta, però, no és tan important. Perquè allò que compta és no deixar perdre l’alegria de la descoberta, del coneixement i de la convivència. I tot això és possible amb la gimcana. Aprendre més coses sobre les llengües és també aprendre més sobre nosaltres, conèixer el patrimoni lingüístic de la Catalunya del segle XXI i entendre que la diversitat no tan sols forma part de les nostres vides i la nostra història sinó que ens enriqueix i ens és imprescindible.
 
Naturalment, aquest 2008, declarat Any Internacional de les Llengües per l’ONU, és un bon moment per organitzar, més ben dit per tornar a organitzar, una Gimcana, i a Tortosa té el valor afegit de demostrar que els tortosins i les tortosines són capaços i capaces de superar els propis rècords. Amb aquest repte, us convidem a participar en una activitat que us farà descobrir coses que us fascinaran.
Bona Gimcana!

 

Carme Junyent

Carme Junyent
Professora titular de lingüística general a la Universitat de Barcelona
 i presidenta del Grup d’Estudi de les Llengües Amenaçades (GELA)

 

Carme Junyent va néixer a Masquefa el 1955. És doctora en filologia romànica, professora titular de lingüística general a la Universitat de Barcelona i presidenta del Grup d’Estudi de les Llengües Amenaçades.
Ha escrit diversos llibres, entre els quals hi ha Les llengües d'Àfrica (1986), Les llengües del món (1989), Vida i mort de les llengües (1992) i Contra la planificació (1996). Junyent és especialista en llengües africanes i en la vida i la mort de les llengües, tal com es pot observar a partir dels títols dels llibres, i també ha escrit uns quants articles per exposar el futur previsible de la llengua catalana, com, per exemple, "El català, una llengua en perill d'extinció”.