::Inici >Edició 2007

Edició 2007

 
 
 
La Veu independent dels Països Catalans
El Periódico a l'escola
SEbre
 
 
Tinet Digital
 
 
 
 
 
CRP Full Informatiu Baix Ebre
 
 
Vilaweb El Punt
 
 
Telenotícies Catalunya Informació
 
 
 
 
 
CPNL
juny de 2007
24 de gener de 2007
05/12/06
FOLC
Gener 2007
 
 
Ajuntament de Tortosa
27/02/07
20/02/07
16/02/07
 
Àrea de Normalització Lingüística d'Acúdia
La Marfanta
23 de gener de 2007
Bloc d'Oriol Gracià
28/02/07
Tens un racó dalt del món
juny de 2007
PusParlaCat
16/02/07
Feeds Ebre
23/01/07
 La Palometa
Atzavara-arrels
Jacmetolosa blog
Melting Pot Blog
CEIP Riu Avall
CEIP Remolins
IES Ebre
Febrer de 2007
IES Jaume I Salou
Febrer de 2007
 
 
 
Open directory project
Febrer de 2007
Socialistes.org
14/03/07
Destinia.com
Febrer'07
 
 
 
Infohilos
Febrer de 2007
Catalunya web a web
Març de 2007
Bloc.cat
Febrer de 2007

Setmana 0

Ha començat la Gimcana de les llengües!
 
La Gimcana de les llengües ha començat amb una mateixa pregunta per a tothom: “Quantes llengües es parlen al món?”
 
A hores d’ara ja hi ha molta gent engrescada a participar en la Gimcana. Mitjançant la web, que ja està en funcionament, s'han rebut correus electrònics de diversos punts de Catalunya, com Tarragona i Barcelona. Els centres escolars de Tortosa, i altres que ho han sol·licitat, ja tenen les bústies de la Gimcana, a les quals s'hi diposita la butlleta de resposta. Associacions i altres col·lectius de les Terres de l’Ebre, que hi participen en la categoria d’entitats i grups, també han demanat una bústia.
 
Per participar a la Gimcana n’hi ha prou de contestar la pregunta de la setmana; la qual, des de divendres, es pot trobar a les 23 bústies que s’han repartit a diversos punts de Tortosa, com l’Ajuntament, el Mercat, el Punt d'Informació Juvenil... Hi ha temps fins dijous per deixar la butlleta amb la resposta, no cal fer inscripció.
 
També es pot contestar la pregunta des de la web, www.gimcanatortosa.cat, que ofereix un recull d’enllaços amb altres pàgines d’arreu del món en què es troben curiositats relacionades amb les llengües i la informació necessària per respondre les preguntes.
 
Així mateix, la Biblioteca Marcel·lí Domingo téuntaulell reservat amb els llibres, exclosos de préstec, que serveixen per trobar les solucions de la Gimcana.
 
Cada divendres sortiran les preguntes de la setmana, que es publicaran a La Veu de l’Ebre i a d’altres mitjans, i s’emetran a Ràdio Tortosa, al dial 103.3, on cada divendres, a la franja de migdia, hi haurà un espai dedicat a la Gimcana en què es repartiran premis sorpresa.
 
L’organització de la Gimcana agraeix la col·laboració dels patrocinadors, que cada dia en són més.
 
Encara no hi participes?
 
Tortosa, 16 de febrer de 2007Setmana 1

La Gimcana tanca la primera setmana amb més de 1200 participants
 
 
Més de 1200 persones van contestar la primera pregunta de la Gimcana de les Llengües, i la majoria ho van fer correctament. Els concursants van participar-hi tant de manera individual com en equips, formats en els llocs de feina, entre famílies o per grups d’alumnes; i es van rebre respostes d’arreu dels Països Catalans, i fins i tot d’Europa.
 
La segona setmana la Gimcana s'ha complicat una mica més, i ja hi ha una pregunta per a cada categoria. Al carrer, als llocs de feina i a les classes s’ha parlat de l’origen de la taronja nàvel o del significat de David i Kevin; s'ha buscat informació arreu i s'han debatut possibles respostes. L’organització donarà per bona qualsevol resposta no prevista que estigui ben documentada.
 
Els concursants ja esperen els premis. Per això, Ràdio Tortosa, en l'espai dedicat a la Gimcana, reparteix cada divendres al migdia entrades per als Cines Oscar i altres regals sorpresa. A més, quan faci un mes de l’inici de la Gimcana, l’organització té previst fer un sorteig de premis entre els participants que hagin acumulat més punts.
 
Per participar a la Gimcana n’hi ha prou de contestar la pregunta de la setmana; la qual, des de divendres, es pot trobar a les 25 bústies que s’han repartit a diversos punts de Tortosa, com l’Ajuntament, el Mercat, el Punt d'Informació Juvenil... Hi ha temps fins dijous per deixar la butlleta amb la resposta. No cal fer inscripció.
 
També es pot contestar la pregunta des de la web: www.gimcanatortosa.cat
 
L’organització de la Gimcana agraeix la col·laboració dels patrocinadors, que cada dia en són més.
 
Encara no hi participes?Setmana 2

1285 persones responen la segona pregunta de la Gimcana de les Llengües
 
 
La segona setmana de la Gimcana, la qual va tancar amb 1285 concursants, va ser motiu de debat i d'intenses cerques d'informació, amb raó de la dificultat de les preguntes. Tot i així, els participants a qui s’ha consultat expliquen que trobar les respostes de l’origen de la paraula tennis i conèixer els orígens de la taronja nàvel o el nombre de llengües que es parlen a Romania ha fet la Gimcana més interessant i curiosa. Els més menuts han estat els que han contestat amb més nombre d’encerts.
 
En la tercera setmana de la Gimcana s’espera augmentar el nombre de participants i superar, així, la franja dels 1300 concursants.
 
Els participants ja pregunten pels premis. Per això, Ràdio Tortosa, en l'espai dedicat a la Gimcana, que s’emet cada divendres a les 12.45h, va repartir  entrades per als Cines Oscar i entrades per a l’espectacle de dansa Homeland de l’Auditori. A més, l’espai radiofònic va comptar amb la presència de Jesús M. Tibau, autor del llibre Postres de Músic i coordinador del Club de Lectura de la Biblioteca Marcel·lí Domingo, que va celebrar la iniciativa de la Gimcana.
 
Per participar en la Gimcana n’hi ha prou de contestar la pregunta de la setmana; la qual, des de divendres, es pot trobar a les 25 bústies que s’han repartit a diversos punts de Tortosa, com l’Ajuntament, el Mercat, el Punt d'Informació Juvenil... Hi ha temps fins dijous per deixar la butlleta amb la resposta. No cal fer inscripció.
 
L’organització de la Gimcana agraeix la col·laboració dels patrocinadors, que cada dia en són més.
 
Encara no hi participes?Setmana 3

La setmana de la dona

La Gimcana de les llengües va dedicar la tercera setmana de concurs a la Dona, amb motiu del 8 de març, Dia internacional de la dona treballadora. Per això, cinc alumnes de català de l’Espai Dona, coordinat pel CPNL i l’Espai Obert d’Aprenentatge, van ser convidades a Ràdio Tortosa per participar en l’espai radiofònic de la Gimcana, que s’emet cada divendres a les 12.45h.
 
Als esudis de la ràdioFàtima, Izza, Mama i Naïma, d’origen marroquí i de cultura amaziga, i Zubia, d’origen pakistanès, acompanyades d’Irene Segarra, responsable de l’Espai Obert d’Aprenentatge, van donar-se a conèixer en antena i van parlar de la seva cultura i de les llengües que es parlen als seus països d'origen, com l’amazic i l’àrab, al Marroc; i l’urdú o el panjabi, al Pakistan; i van donar resposta a algunes de les preguntes de la Gimcana, de la setmana anterior, que feien referència a les llengües que elles coneixen, com la pronunciació de l’àrab ad–dayca, terme que va donar origen a l’actual Aldea, i que significa “masia”.
Algunes d’elles van venir acompanyades dels seus fills i filles més menuts, els quals van mostrar molta curiositat davant dels aparells i el funcionament de la ràdio, i de seguida van convertir l'estudi d'emissió en una fantàstica sala de jocs.
Irene Segarra va explicar que cada setmana participen en la Gimcana de les llengües des de l’aula, en la categoria C, i que quan no hi ha acord amb la resposta fan votacions. Algunes d'elles, a més, segons van dir, s'emporten la butlleta a casa i fan participar la família en la categoria de grups i famílies, la categoria F.
 
Les alumnes van mostrar molta confiança en la seva competència lingüística i van valorar molt positivament l’experiència de parlar català en directe i en un mitjà públic i de conèixer de prop l’emissora municipal.
Als estudis de la ràdioSetmana 5

Continua creixent el nombre de concursants i de patrocinadors de la Gimcana
 
La Gimcana de les Llengües, que incrementa cada setmana el nombre de nous participants, ja compta amb més de 1500 concursants inscrits en en joc. Atès que aquesta xifra supera la previsió mínima de participació que s’esperava per al total de la Gimcana, el fet que en el primer mes ja s’hi hagi arribat demostra que l’èxit de la iniciativa ha anat molt més enllà de totes les expectatives. L’organització de la Gimcana està molt satisfeta amb aquest balanç i està oberta a nous patrocinadors per poder repartir com més premis millor.
 
En la darrera setmana s’han rebut 100 kgs d’arròs Nomen, samarretes i gorres d’EinaSkate, material esportiu d'Adam Esport, material de la Queta del Consorci Per La Normalització Lingüística i de la Secretaria de Política Lingüística, lots de llibres de la Biblioteca Marcel·lí Domingo i 2 lots de llibres dels premis literaris que organitza l’IMACT. La Veu de l’Ebre també ha donat lots de llibres i subscripcions per al diari. Ben aviat, s’espera rebre productes de Sifons Toscà i els 100 llibres que Edicions Octaedro ja ha enviat.
 
A més, cada setmana Ràdio Tortosa, en l'espai dedicat a la Gimcana, que s’emet cada divendres a les 12.45h, reparteix  entrades per als Cines Oscar. La setmana passada l’espai va comptar amb la presència de dos alumnes i una professora de l’IES de l’Ebre, un dels centres amb més participació en la Gimcana, i dos concursants de la Gimcana radiofònica van poder anar al concert d’Antònia Font amb les entrades que van guanyar a la ràdio.
 
Per participar en la Gimcana n’hi ha prou de contestar la pregunta de la setmana; la qual, des de divendres, es pot trobar a les 25 bústies que s’han repartit a diversos punts de Tortosa, com l’Ajuntament, el Mercat, el Punt d'Informació Juvenil... Hi ha temps fins dijous per deixar la butlleta amb la resposta. No cal fer inscripció.
 
També es pot contestar la pregunta des de la web: www.gimcanatortosa.cat
 
L’organització de la Gimcana agraeix la col·laboració dels patrocinadors, que cada dia en són més.
 
Encara no hi participes?Setmanes 7 i 8

La pàgina web de la Gimcana: la més visitada durant els mesos de febrer i març

La web de la Gimcana va ser la més vista de totes les pàgines del seu servidor en els mesos de febrer i març, amb un total de 4757 visites a la pàgina d’inici i de 5163 a la butlleta electrònica. Actualment, la web de la Gimcana ja compta amb 5470 visites i 2286 participants.
 
Atès que aquesta xifra supera la previsió mínima de participació que s’esperava per al total de la Gimcana, el fet que ja s’hi hagi arribat demostra que l’èxit de la iniciativa ha anat molt més enllà de totes les expectatives. L’organització de la Gimcana està molt satisfeta amb aquest balanç i està oberta a nous patrocinadors per poder repartir com més premis millor.
 
Aquesta setmana, la Gimcana dedica una mirada especial al concert gratuït que la Coral Tyrichae durà a terme el diumenge, 15 d'abril, a les 7 de la tarda a la Sala Petita de l'Auditori, en col·laboració amb la "Fundación Vicente Ferrer". La Coral Tyrichae, que participa en la Gimcana en la categoria de grups i entitats, presentarà diumenge un programa musical amb cançons d'arreu del món, com Israel, Japó, Suècia, Senegal, Colòmbia... cantades en les llengües d'origen de cada país. El concert s’acompanyarà amb projeccions d’imatges d’aquests països i es complementarà amb una presentació de la Fundación Vicente Ferrer, a càrrec del representant de la fundació a Barcelona, el senyor Lancy Dodem. Raül Martínez, director de la coral, serà avui, divendres, a Ràdio Tortosa, a la una del migdia, per explicar més detalladament en què consistirà l'acte, en el qual es podran trobar peces d'artesania de diversos països.al, Col çons d'arreu del mentarça del
 
Per participar en la Gimcana n’hi ha prou de contestar la pregunta de la setmana; la qual, des de divendres, es pot trobar a les 25 bústies que s’han repartit a diversos punts de Tortosa, com l’Ajuntament, el Mercat, el Punt d'Informació Juvenil... Hi ha temps fins dijous per deixar la butlleta amb la resposta. No cal fer inscripció.
 
També es pot contestar la pregunta des de la web: www.gimcanatortosa.cat
 
L’organització de la Gimcana agraeix la col·laboració dels patrocinadors, que cada dia en són més.
 
Encara no hi participes?Setmana 9

La Gimcana arriba a la desena setmana de concurs

En la desena setmana de concurs de la Gimcana encara hi ha nous participants que s’hi incorporen. La categoria B, que engloba l'alumnat de cicle mitjà i superior de primària, és capdavantera en nombre de participants (775), seguida de prop per la categoria C (610); a continuació se situen la categoria individual (E), la de grups i famílies (F), la dels més petits (A) i, en últim lloc, la D, la categoria d’estudiants de batxillerat i universitaris.
 
D’aquests, l’IES de l’Ebre i el Col·legi Sagrada Família són els centres que encapçalen el rànquing de participants, seguits del CEIP del Temple i del CEIP Daniel Mangrané de Jesús.
 
Aquest divendres, l’espai de la Gimcana radiofònica comptarà amb la presència de Mohamed El Hachemy, portaveu del projecte “Llum del Desert” que, coincidint amb la setmana de Sant Jordi, presenta la Setmana Cultural Amaziga, que es celebrarà del 21 al 27 d’abril, a la biblioteca Marcel·lí Domingo. L’acte d'inauguració tindrà lloc a la mateixa biblioteca, aquest dissabte, 21 d’abril, a les 11.30h. L'alumnat de "Llum del Desert" mostrarà en públic les peces d'artesania que han creat. Aquesta exposició, que es mantindrà durant tota la setmana, i on hi haurà també altres objectes de la cultura amaziga, es complementarà amb altres actes, com un taller d’escriptura en tifinac el dia de Sant Jordi, un recital de poesia musicada, xerrades, una mostra de documentals, tallers de henna, degustació de productes típics i una conferència sobre la identitat històrica, politica i cultural dels amazics, el dijous 26 a les 18 h., a càrrec de Salwa El Gharbi d’UNESCOCAT.
 
Per participar en la Gimcana n’hi ha prou de contestar la pregunta de la setmana. No cal fer inscripció. També es pot contestar la pregunta des de la web: www.gimcanatortosa.cat
 
L’organització de la Gimcana agraeix la col·laboració dels patrocinadors, que cada dia en són més.
 
Encara no hi participes?Setmana 10

La Gimcana de les Llengües arriba a la onzena setmana de concurs amb una fidelitat de 1000 participants setmanals i més de 6000 visites a la web.
 
A un mes vista del final de la primera edició de la Gimcana de les Llengües de Tortosa, ja s'estan fent els preparatius per a l'acte de cloenda, que tindrà lloc a l'IES Joaquim Bau el dia 8 de juny a la tarda. Tot i que el programa d'actes es farà públic ben aviat, ja us podem avançar que comptem amb la presència de la professora de lingüística de la UB i fundadora de la Gimcana de les Llengües, Carme Junyent; que hi haurà berenar per a tothom i un grup d'animació per a tots els públics. En l'acte final es repartiran premis per a tothom.
 
Per això us convidem a assistir-hi, tant si heu participat en la Gimcana com si no ho heu fet. La xalera està assegurada!
 
Per participar a la Gimcana n’hi ha prou de contestar la pregunta de la setmana a la bústia més propera. No cal fer inscripció. També es pot contestar la pregunta des de la web, www.gimcanatortosa.cat.
 
Cada divendres surten les preguntes de la setmana publicades a La Veu de l’Ebre i s’emeten a Ràdio Tortosa, al dial 103.3, on cada divendres, a la franja de migdia, es reparteixen premis sorpresa.
 
L’organització de la Gimcana agraeix la col·laboració dels patrocinadors, que cada dia en són més.
 
Encara no hi participes?Setmana 14

La Gimcana arriba l’última setmana de concurs amb més de 2.300 participants inscrits

Aquesta és l’última butlleta de la primera edició de la Gimcana de les Llengües de Tortosa. Atès que es pot participar en la Gimcana fins a l’últim moment, l’organització encara no sap amb certesa el nombre total dels participants, però amb més de 2300 participants i més de 7000 visites a la web a hores d’ara, ja es pot dir que la Gimcana ha estat un èxit i que s’han superat amb escreix les expectatives de l’organització. Per això, ja s’està parlant d’una segona edició de la Gimcana de cara a l’any que ve, amb la possibilitat de fer-la extensible a altres municipis de les TE.
 
Cal entendre aquest èxit de participació com una suma de diversos factors. En primer lloc, l’entusiasme de la gent i dels centres educatius ha estat decisiu. Així mateix, les preguntes cedides per la professora Carme Junyent han desvetllat la curiositat i han provocat molt de debat. Per altra banda, el paper de la Biblioteca Marcel·lí Domingo ha estat cabdal, en facilitar que les fonts d’informació es trobessin a l’abast de tothom. A més, la col·laboració del CNL TE i de la Secretaria de Política Lingüística han permès que la Gimcana es fes més gran.
 
Segons l’organització, ha estat fonamental el ressò que el concurs ha tingut a la premsa: La Veu de l’Ebre ha publicat la butlleta cada setmana i ha informat del desenvolupament del concurs; i Ràdio Tortosa ha cedit un espai setmanal des d’on s’han plantejat les preguntes, s’han resolt les proves, s’ha donat premis en la Gimcana radiofònica, s’han fet moltes entrevistes i s’ha gaudit de les músiques d’arreu del món. Per a aquells que s’ho hagin perdut, ja es poden escoltar els programes de ràdio a la web de la Gimcana.
 
L’organització de la Gimcana ja ha anunciat una festa per al dia 8 de juny, a les 6 de la tarda a l’IES Joaquim Bau, en què hi haurà premis per a tots els participants. Ben aviat es farà públic el programa d’actes, però ja es pot anunciar que hi assistirà la presidenta del Grup d’Estudi de les Llengües Amenaçades, Carme Junyent. A més, hi haurà un taller de hip-hop per als més atrevits i es gaudirà de les actuacions de l’alumnat de diversos centres. L’organització convida tothom a assistir a la festa.Setmana 15

La Gimcana de les Llengües tancarà el concurs amb una gran festa de repartiment de premis

Cartell de Cloenda
S’ha acabat la primera edició de la Gimcana de les Llengües de Tortosa, amb un gran èxit de participació. Per això, ha arribat el moment de premiar aquesta participació i l’entusiasme de totes aquelles persones que cada setmana han dedicat part del seu temps a buscar, informar-se i resoldre les proves de la Gimcana.
 
El proper 8 de juny, a les 6 de la tarda, a l’IES Joaquim Bau, tindrà lloc l’acte de cloenda i de repartiment de premis de la Gimcana, al qual tothom hi és convidat:
 
Dia: divendres, 8 de juny del 2007
Horari: de 18 a 21 h
Lloc: IES Joaquim Bau, Tortosa
 
18 h: Benvinguda a càrrec de l’alcalde de Tortosa, la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre i el secretari general de Política Lingüística del Departament de Vicepresidència de la Generalitat de Catalunya.
 
18.15 h: Conferència a càrrec de la professora Carme Junyent
 
18.40h: Actuacions de:
·        Grup de danses tradicionals Lo romangó del CEIP La Mercè
·        Grup de percussió del CEIP Remolins
·        Conte “L’àrab i el camell” de l’IES Ebre
·        Ball Els gegants i la Cort de les Bèsties del CEIP El Temple
·        “Cançó de la pau” del CEIP Ferreries
·        Conjunt instrumental de l’IES Joaquim Bau
 
19.30 h: Lliurament de diplomes i premis als guanyadors
 
També es lliurarà un obsequi a tots els participants de les categories D-E-F que assisteixin a aquest acte. Els obsequis de les categories A-B-C es faran arribar als centres.
 
20h-21h: Taller de hip-hopTancament

Tortosa tanca la gimcana lingüística més participativa

La Gimcana de les Llengües de Tortosa va tancar la primera edició amb més de 2.500  participants i més de 8.000 visites al web, i s'ha convertit amb la més participativa del país.
 
 
L'institut Joaquín Bau de Tortosa va acollir el dia 8 de juny l'acte de cloenda de la Gimcana de les Llengües de la ciutat, una iniciativa del Pla educatiu d'entorn. L'acte va aplegar centenars de persones que durant catorze setmanes van participar en aquest concurs lingüístic i diferents grups escolars que van fer actuacions artístiques per amenitzar l'acte. El punt culminant de la festa va ser el lliurament de premis als finalistes i als guanyadors de la gimcana en les diverses categories. La festa es va cloure amb un taller de hip-hop de la campanya "Dóna corda al català".

L'acte es va iniciar amb la conferència que va pronunciar de Carme Junyent, professora de la Universitat de Barcelona i inventora d'aquest joc lingüístic, sobre el valor pedagògic de la Gimcana de les Llengües. El secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Miquel Pueyo, va presidir l'acte, juntament amb Francesc Lahosa, president del Consell del Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre, i Josefa Beltran, directora dels Serveis Territorials d'Educació a les Terres de l'Ebre. 

Participació rècord


Pueyo va destacar "l'èxit" obtingut per aquesta iniciativa, remarcant que el gran nombre de participants "ha superat amb escreix les expectatives de l’organització". D'altra banda, Carme Junyent, va deixar clar que la de Tortosa ha sigut la gimcana més participativa de les que s'han organitzat fins ara arreu del país, superant les 1.290 persones que va mobilitzar la de Masquefa l'any 2001.

L’organització va destacar el ressò que va tindre el concurs als mitjans de comunicació de la ciutat i en especial la gimcana radiofònica, un espai setmanal que va permetre plantejar des de  l'emissora municipal les preguntes en directe, resoldre les proves, donar premis cada setmana i gaudir de les músiques d’arreu del món. L’espai radiofònic de la Gimcana de les Llengües, que va ser inaugurat per la professora Carme Junyent i  es va acomiadar amb la participació de Roger de Gràcia, presentador del programa de TV3
Caçadors de paraules.
 
Ja es parla d’una segona edició de la Gimcana de les Llengües de cara al curs vinent, que coincidiria amb l’any Internacional de les Llengües.
 Actuació d'un grup d'escolars durant la festa de la Gimcana
El lliurament de premis i una festa posa punt i final a la primera edicióActe de cloenda

La Gimcana de les Llengües tancarà el concurs amb una gran festa de repartiment de premis

Us convidem a assistir a la festa de la Gimcana.
Vine i t'emportaràs un regal segur!

Invitació a l'acte de cloenda. Versió per imprimir