::Inici >GRAN MESTRE IP MAN

GRAN MESTRE IP MANYIP 
MAN

(nombre real Yip Kai-man) (葉問 in pinyin:  wèn; en Jyutping) (FoshanProvincia de Cantón, Xina; 1 d'octubre de 1893-Hong Kong; 2 de desembre de 1972) fou un mestre (Shifu) de les arts marcials xineses en l'estil Wing Chun. El seu deixeble més famós fou l'artista marcial Bruce Lee.


BIOGRAFIA

Va iniciar el seu aprenentatge del Wing chun amb Chan Wah-shun als seus 13 anys i acabà el seu entrenament amb Sibak Leung Bik. Es diu que Yip Man defenguè a una dona que estava sent atacada per un policia estranger, derrotant-lo en defensa de l'agredida, el que el va apropar a Leung Bik, el qual acabar el seu entrenament amb l'estil Wing Chun.

Yip Man retornar a Foshan i és convertir en policia.
Donar servei en la Segona guerra xino-japonesa i va tornar a la policia que s'anomenava en aquella època Kuomintang, fins que fou acomiadat en 1948 por conflictes polítics.
Va marxar cap a Hong Kong a ensenyar Wing Chun en un petit gimnas, aquell mateix any.​

Yip Man fou el primer mestre (shifu en xino) en ensenyar obertament l'art marcial del Wing Chun, com forma de suport per la seva vida en viatjar als seus 55 anys a Hong Kong, lloc on va haver de combatre amb els diferents mestres de Kung Fu, amb la finalitat d'aconseguir el permis d'ensenyar en el lloc, després de derrotar a diversos d'ells i sense ningú que s'animés a enfrontar-lo, va aconseguir la seva comesa. En aquest lloc va tenir múltiples alumnes els qui finalment van difondre l'art a tot el món, art marcial del qual la història revela que va ser creat per una dona anomenada Ng Mui (monja Shao Lin) qui fos part dels cinc monjos supervivents (coneguts com Los Cinco Antecessors: Ng Mui, Chi San, Choy FokFun To Tak i Miu Hin) a la destrucció del temple Shao Lin. Va ensenyar Wing Chun a Hong Kong del 1948 al 1969.

De la seva mort se sap que Lun Kai, un dels seus deixebles, el va anar a visitar i va trobar Yip Man mort a la seva residència el 2 de desembre de 1972 als seus 79 anys a Hong Kong, la seva mort es va deure a un càncer de gola.

Tres anys després de la mort de Yip Man sense deixar cap líder de l'estil, Lun Kai va quedar com l'últim líder legítim de l'estil Wing ChunYip Man mai va fer servir el títol de Gran Mestre i tampoc va autoritzar que algú l'utilitzés. Yip Man descansa en un antic cementiri de Hong Kong, on practicants de tot el món el visiten per prestar-li homenatge.

Yip Man durant tota la seva vida va demostrar no agradar de cinc coses: fer servir vestit, dir que algú estava equivocat, ensenyar a estrangers, fer fotos i ensenyar tècniques de puntades de peu. Yip Man era un home extremadament educat i bondadós. "Un bon home", com esmenta francament el Mestre Duncan Leung.

Sobre la seva vida privada, es va casar amb Cheung Wing Sing, que va morir el 1960, i va tenir quatre fills. Dos fills anomenats Yip Chun (31 de juliol de 1924) i Yip Ching (1936) i dues filles anomenades Yip Sum i Yip Wun.