::Inici >Història de la plataforma

Història de la plataforma

Per tal d’apropar la cultura literària a la ciutadania en general, el 1988 neix la Setmana dels Premis Literaris, un seguit d’activitats complementàries al lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona.

Amb el pas del temps, aquesta idea primera rep tant de suport institucional i de la ciutat, que creix fins a convertir-se en la Tardor Literària, que ha esdevingut tot un cicle d’activitats que l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona organitza cada novembre, lligades al lliurament dels Premis Literaris.    

Pel que fa a la gent jove, l’Àrea de Cultura sempre ha tingut la voluntat, en íntima col·laboració amb Joventut i Festes, de poder-los fer arribar la vida literària de la ciutat d’una manera participativa. És en aquest context interactiu i de recerca d’estímuls per als joves creadors, que, durant la Tardor Literària de 2004 es va crear el programa “La Pell del Llavi. Acció i Sensació”.

Vés a dossier de Premsa!

Recorregut de La Pell

La Pell del Llavi va començar el 2004 com un cicle d’accions poètiques protagonitzades per joves de la ciutat. L’objectiu era oferir un tast poètic als ciutadans que mai s’havien interessat per la literatura, a través del cos, la veu i la imaginació d’aquests artistes novells.

L’impacte a Tarragona va ser tant positiu que, de cara a la Tardor Literària 2005, es va externalitzar el projecte a mans de katalitza.com, una jove empresa de Tarragona, per tal de coordinar les activitats de la plataforma de joves creadors durant tot l'any. Aquest fet suposà la consolidació definitiva de La Pell del Llavi com un projecte estable a la vida cultural de la ciutat.

 

La Rosa que roda, un conjunt d'activitats de caire literari que organitza l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona per Sant Jordi, acull les accions de La Pell del Llavi i, des del 2006, la presentació de la seva nova revista, Papers del Llavi.

A banda d'aquestes dates més purament literàries o festives, La Pell del Llavi ha participat en accions de caire reivindicatiu i solidari, com el Dia Mundial de la Sida, La Festa pel Comerç Just o el Dia Mundial de l’Alimentació ...

Tardor Literària 2006:

Amb la voluntat d’homenatjar el poeta Joan Brossa, els joves creadors de La Pell del Llavi han pres com a lema el vers del poeta “sóc com sóc i no vull ser model de res”, un cant al respecte per la diferència, la llibertat individual i l’alegria de viure.  

Busca'ns al GOOGLE!
A l'Espai Brossa!

El festival BarriBrossa (del 16 al 22 d’abril), organitzat per l’Espai Brossa de Barcelona i dirigit per Hermann Bonnín, aquest any commemora el seu desè aniversari i inclou lectures dramatitzades, videoart, performances, col·loquis, espectacles de Commedia de l'Arte, poesia en escena i teatre al carrer.

El dissabte dia 21 d’abril a les 18h, a la Plaça d’Allada Vermell (davant de l’Espai Brossa), La Pell del Llavi va oferir als espectadors de Barcelona l’acció poètica “Sóc com sóc i no vull ser model de res”, on els joves creadors interpretaran, mitjançant la fusió de les arts visuals, escèniques, performàtiques, musicals i plàstiques, la recerca de la quarta dimensió del poema: transformistes, visionaris, misèries, capellans, obrers i strippers. Una voràgine d’accions i sensacions aparentment sense sentit, però impregnades de màgia, joc escènic, poesia i quotidianitat.
 

“El centre de la cultura no és l’erudició. El centre de la cultura és la creació. Hi ha dos tipus de persones: els que fan les coses i els que en parlen.”


Totes les fotos!
Tardor Literaria 2007

Amb la voluntat d’apropar les lletres i les arts al conjunt de la ciutadania mitjançant l’acció i la sensació, La Pell del Llavi presentà tot un seguit d’accions poètiques dedicades als autors i poetes del romanticisme del XIX, la literatura gòtica i als monstres clàssics. Els joves creadors han agafat com a lema el vers d’en Walt Whitman, “Jo canto el cos elèctric”, un crit d’amor a la sensualitat, la llibertat individual i l’emoció de viure el moment.