Enllaços d'interès
PARC NATURAL TERRES DEL GAIÀ
::INICIA >TEMES >Patrimoni

Patrimoni

patrimoni

Fortalesa ibèrica els Vilars d'Arbeca

La Fortalesa d'Els Vilars d'Arbeca, comarca de les Garrigues, està situada en una zona de plana menyspreant els turons propers. Construïda fa 2.800 anys, és única en el món ibèric català. Les seves característiques defensives la feien inexpugnable: una muralla amb dotze torres, una barrera de pedres clavades (chevaux-de-frise) i un fossat de 13 metres d'amplada. Era una expressió de poder davant les comunitats del territori circumdant i, molt possiblement, la residència d'un cabdill o príncep.

Amb el pas del temps la fortalesa va sofrir diversos canvis en els seus accessos i urbanisme. Les muralles i el fossat degueren impedir el seu creixement, ja que al segle IV aC els seus habitants abandonaren la fortalesa sense que aparentment hi hagi cap causa traumàtica que ho expliqui.

Font: ruta dels íbers

Webs relacionades: vilars2000 amics dels Vilars Ajuntament d'ArbecaEls Castells del Baix Gaià

catllatcA partir del segle X, a la conca del Gaià i territoris propers, es van anar construint diferents fortificacions o castells, que marcaven l'expansió cap al sud de la Marca Hispànica. És per aquest motiu que durant molts anys el Baix Gaià actuà com a terra fronterera entre el comptat de Barcelona i l'Al Andalus.

No tots els castells tingueren orígens, ni finalitats funcionals comunes, això fa que el seu estat de conservació també sigui divers. Aquestes fortificacions declarades Bé d'Interès Cultural per la Generalitat de Catalunya l'any 1985, han patit diverses modificacions al llarg del temps, algunes d'elles, avui romanen en mal estat de conservació fruit del seu abandonament, com a conseqüència de la pèrdua del seu valor estratègic en el passat. Altres s'han conservat al convertir-se en llocs de residència de la noblesa, habitatges o equipaments públics.

lalaD'altra banda, destaquen els diferents cascs històrics que tenen els seus orígens a l'època medieval i a resguard de les diverses fortificacions. L'estat i manteniment dels nuclis és desigual al llarg del territori, dels quals cal anomenar els nuclis antics d'Altafulla, Torredembarra, el Catllar, Creixell o la Nou de Gaià.

Encara que amb moltes modificacions i estils arquitectònics diversos els centres històrics, juntament amb les fortificacions permeten explicar l'intens passat medieval del Baix Gaià. Una història que ha deixat un patrimoni ric i abundant repartit arreu del territori.

Actualment el Consell Comarcal de Tarragonès, ha dissenyat una ruta turística "a peu pels castells del Baix Gaià", que engloba i uneix per camins els castells situats dins la conca estricta del riu.


Foto 1: Castell del Catllar, Foto 2: vila closa d'Altafulla