::Inici >HISTĎRIA >Els balls de gegants

Els balls de gegants

 
   En el moment de la  revifalla o evolució del moviment geganter català, els gegants s'apoderen del carrer d'una forma una mica desordenada i amb una certa disbauxa esw van organitzant activitats amb gegants. Vist des de fora, pot donar l'impressió que les colles geganteres són entitats que no tenen una bona estructura. Però l'experiència va dotant a les colles d'estructures ben organitzades i cada cp més els gegants van preparant festes i espectacles cada copmés planejats.

   Nosaltres també volíem ser partíceps d'aquesta tendència que cada vegada éra present a les places on participaven les nostres figures. Per tant vem dotar els nosstres gegants d'uns balls coreografiats per poder mostrar-los a les places en les nostres actuacions, així que després de buscar assessorament varem crear un ball, en concret el Gener, l'avantatge d'aquesta peça es que gairebé totes les colles de grallers la coneixen, i com a primer ball va anar molt bé. Però sens dubte el ball que més ens va marcar va ser el ball conjunt amb les quatre parelles colomines, "El Medieval".

   La colla de grallers local va donar-nos una grabació de cançons de gralla per escollir-ne una per fer un ball. Un cop triat ens vam posar a treballar i varem estar més de dos mesos assajant aquest ball. La seva complexitat de creuaments i de passades demanava un gran esforç als balladors, els últims dies d'assaig ens reuniem amb els grallers per fer del ball i la música una sola peça. Un cop ens trobàrem a la plaça, el ball es va fer tal com havia d'anar i per a nosaltres va ser un gran èxit. El treball fet ens va motivar per continuar treballant i l'any següent poder presentar un altre ball "La Marina" també amb les quatre parelles de gegants, els assajos van anar molt bé però un cop a plaça, els gegants es van col·locar malament i el ball no va sortir. 

   Actualment al ser tant pocs geganters no podem fer balls amb tants gegants, i però això no ens ha impedit crear més balls, el 2009 es va trobar una partitura d'un antic ball de Cercolets de la vila, però l'inconvenient era que era un fragment molt curt, així que es va demanar a Pol Pastor si podia ampliar l'antic ball per crear el que seria el próxim ball de gegants de Santa Coloma amb música pròpia. 

   Un cop feta la peça musical, ens vam posar a treballar per crear la coreografia i vam estar un mes i escaig assajant el ball, s'ha de dir que aquest ball té alguns passos difícils, el que els fa més díficils és que el ball s'executa sense puntes de referència, així que se li demana al geganter molta concentració. Buscavem un nom pel ball que tinguess una relació amb Santa Coloma i es va decidir el nom de "La Minerva". (La Festa major de Santa Coloma de Queralt es la festa de l'eucaristia, el primer temple cristià de Roma es va fer sobre les runes del Temple de la Minerva deesa de la sabiduria,  les arts i les tècniques de la guerra). D'aqui el nom del ball. 

   Aquest ball es va estrenar per la Festa Major del 2009 durant els actes de la trobada i va ser tot un èxit.