::Inici >Barraques en forma de tronc de pirāmide

Barraques en forma de tronc de pirāmide

barraca en forma tronc pirāmide

Barraques en forma de tronc de piràmide.

Aquestes peculiars barraques tenen forma de tronc de piràmide i generalment solen ser dos o tres passes més fondes que amples. El grau d’inclinació de les seves parets, en relació al terra, és de 80º, una característica que es repeteix en totes, i al llarg de tot el terme.

Generalment tenen un sol cos, tot i què hi ha excepcions, amb una estança interior única

Moltes d’elles tenen unes escales exteriors integrades en la construcció, son pedres que sobresurten de les altres.

Aquesta de la foto és la més espectacular, per les seves dimensions, que conec i està situada en la partida de la Capona, a les planes de Santes Creus.

Són les barraques més antigues d'aquest paràtge i algunes d’elles eren habitades temporalment pels masovers del monestir de Santes Creus que guanyaven terrenys al bosc per ús agrícola o bé feien de carboners.

Sovint penso què és molt provable que moltes d'aquestes barraques construïdes en aquesta partió de terme, tinguessin el mateix mestre constructor, donat que la seva similitud i la perfecció amb que estan construïdes denoten un característic segell. Cal esmentar que en aquestes clotades* de les planes, en poden haver més d’una dotzena d'aquest tipus en unes poques hectàries de terreny.

*Les clotades son la part d’aquest terreny amb la terra més fèrtil i per tant les primeres que es varen conrear.No seria estrany que el propi monestir de Santes Creus les fes construir per donar sopluig als pagesos i carboners que varen desbrossar i despedregar aquestes terrenys i que eren vessalls seus o mossos d'alguna de les seves granges.amb escales