::Inici >El bandolerisme >Bandolers, guerrillers i malfactors

Bandolers, guerrillers i malfactors

guerrillersText de Rosa M. Canela

Hi ha una dita a la comarca que diu: "Al Pla, lladres hi ha; a Cabra,un a cada casa; al Pont, quasi tothom; a Santes Creus, tants com en veus; i a Alió, hasta el rector".

El bandolerisme a la comarca va ser especialment rellevant a Alcover i a Valls, i en especial al segle XVII amb els enfrontaments entre els anomenats voltors, que dirigia Pere Voltor de Valls, i els morells, que tenien per capità en Miquel Morell d’Alcover. Cal remarcar que, el 1719, Valls va veure néixer uns grups de civils armats amb Pere Anton Veciana al capdavant, que serien els precursors del cos dels Mossos d’Esquadra.

Molts noms han quedat com bandolers relacionats amb l’Alt Camp, entre els quals: Claudi, el Moliner, Cama de Boia, Minadó, Casulleres, Marimón, la Pera, el Xocolata de Valls, Ullblau fill d’Alcover, Granjó (Alcover), Garrofa, Borraco, el Gravat de Montagut,  Miquel Català Pai Català d’Alcover, el Rovireta de Vila-rodona, el Platisfa d’Alió, el Negret d’Alcover (de la quadrilla d’en Rovireta), el Gercho de Caragols (veí del Pla), el Moni Chico (natural de Valls), Sarracas (Alió), l’Esgarrat, etc.

Durant la visita pastoral de l’arquebisbe de Tarragona a Alcover l’any 1615, es va prohibir que el rector pogués guardar a l’abadia els delinqüents durant més de 6 dies.  Antigament era costum que si els delinqüents es refugiaven en les esglésies, d’allí dins cap autoritat podia fer-los capturar.

En alguns dels municipis encara es conserva el topònim o el record d’on eren penjats els criminals. A Valls, se n’anomenen diferents llocs: al carrer dels Jueus, al puig de Gallissà, i també a la plaça del Castell (Pati) i a la plaça del Quarter. A Cabra el lloc on es penjaven les forques era a tocar el pou de la neu, als Molinets. (Explicat per Joan Adserà, de Cabra del Camp, març de 2011.)Als límits dels termes de Selma i Montagut, hi ha el puig de les Forques, on morien penjats pel coll els reus condemnats a mort.