::Inici >El bandolerisme >El Bandoler "El Griset de Cabra"

El Bandoler "El Griset de Cabra"

Cabra del CampText de Rosa M. Canela

En Joan Forner, àlies el Griset de Cabra, natural de Cabra del Camp, era molt conegut i temut a la Conca de Barberà i a l’Alt Camp, on tenia els seus amagatalls i feia les seves malifetes. Va ser guerriller d’una partida carlina, i col·laborava amb el Llarg de Copons. Hi ha una frase que diu: "El Griset, el Mora i el Llarg de Copons van sortir de Cabra sense pantalons", que fa referència aldia que aquests guerrillers van ser foragitats violentament de Cabra. En Joan Forner era molt llest, valent i decidit. Estava enamorat d’una noia de cal Canela de Cabra, però els seus pares no el volien per gendre. Una nit de Nadal, el Griset i la noia es van trobar i van anar a la seva. El pare va tenir por que la noia hagués marxat amb el Griset, i els va anar a buscar. Va trobar el Griset a la taverna de ca la Ramona, i va intentar matar-lo, però el Griset, enfadat, el va matar a ell. El rebombori al poble va ser gran. La mare del Griset va anar a demanar ajuda als veïns de cal Gregori, que eren molt amics, i allí la dona de la casa els va dir:

–Ai, filleta, no me’n parlis, que el nostre ahir va tirar un tiro al rei. No podem fer-hi res, que ja tenim prou feina amb el nostre(fent referència a Joan Oliva de Cabra, que havia intentat assassinar el rei Alfons XII a Madrid).

A partir d’aquesta mort, el Griset va tirar pel dret, tenia tot un equip, i es movia molt, el veien a Fontscaldetes, a Selmella, a Forès, etc. (Explicat per Joan Adserà, de Cabra del Camp, març de 2011.) A Cabra també s’explica que a la façana de l’Ajuntament hi havia una fusta, on el Griset deixava marques fetes amb la sang de les seves víctimes, cosa que tenia molt espantada la canalla del poble, als quals, per atemorir-los més, se’ls parlava dels espantosos crims del Griset. (Explicat per Joan Grimau, de Cabra del Camp, abril de 2006.) El Griset va ser mort a mitjan segle XIX, a Valldossera, traït perun de la seva colla. Dos companys seus, l’Antoni Aguilera, dit el Fregaire, i Pere Alegre, dit el Gallina, també van ser capturats. Es van presentar a l’indult, però van ser acusats de molts robatoris, entre els quals destacava el de cal Ros de Subirats, en què van cremar els germans Escuder en una cadira sense cul, de manera que també vanser executats. (Llenas, 2001, p. 74, que recolliren els autors J. Vicens Vives.