::Noticies >Descripció

Descripció

La Mancomunitat Taula del Sénia, amb l'ajuda del SOC, va realitzar un inventari complet de les Oliveres mil.lenàries o monumentals (de més de 3,5 m de perímetre de tronc a 1,3 m del suelo) del seu territori, arribant als 4.157 exemplars (repartits per 18 municipis, encara que la majoria estan a Ulldecona, Canet lo Roig i La Jana), fet que sembla és únic a tot el món.
A més d'això es dóna la circumstància que les oliveres són el cultiu majoritari en el territori (28.658 Ha, d'una superfície total 197.734 Ha), que representa el 14,5%, mentres que a Espanya és el 4,8%, a la Comunitat Valenciana el 4,1%, a Catalunya el 3,9% i a Aragó el 1,2%. I d'altra banda l'agricultura representa el 13,3% de la població ocupada d'aquesta zona, mentre que la mitjana a Espanya és del 6%, a Catalunya el 2%, al País Valencià el 4% i a Aragó el 6% .

Partint de tot això es va plantejar un projecte pilot amb l'objectiu principal de: "posar en valor les 4.157 oliveres mil.lenàries existents, aprofitant els seus valors en tots els aspectes possibles, però amb la finalitat que els beneficis reverteixin en la millor valorització de tot l'oli de la zona, i també que, un cop fetes totes les millores necessàries en els processos de producció i, després dels maridatges apropiats, serveixin per a la millora d'altres productes: gastronòmics, turístics, culturals, de salut, etc. "

El MAGRAMA va aprovar i, junt al FEADER, subvencionar amb 1.230.150 € el Projecte "Oli i Oliveres mil.lenàries, motor de desenvolupament sostenible del Territori del Sénia".