::Inici >Temporada 2009/2010 >CONCERT LIRIC: ÓPERA I SARSUELA

CONCERT LIRIC: ÓPERA I SARSUELA

Centre Cultural: diumenge 25/10/2009

Ignacio Encinas, tenor
Començà els seus estudis amb el tenor Gianni Poggi i el baríton Gino Becchi. Debuta al Teatro de la Zarzuela de Madrid amb Rigoletto amb gran èxit que el porta per molts teatres espanyols, Palacio de Festivales de Santander, Cervantes de Málaga, Campoamor de Oviedo, Pérez Galdós de Las Palmas, Palau de la Música de Barcelona, etc...
  Es convidat   als teatres de Gstaad, La Haya, Rótterdam, Lieia, Marsella, Toulouse, Bonn, Hannover, Malta, Karlsruhe, Trieste, Génova, Cremota, Avignon, Pisa, Chipre, Palermo.
En la seva intensa activitat destaquen les seves principals col·laboracions en teatres de gran prestigi: : Ópera de Osaka-Turandot, Ópera de Copenhaggen-La Travista, Cancertgebovw de Ámesterdam-II Trovatore, Nacional Concert de Dublín-Gala Verdi, Teatro Regio de Torino-Tosca, Teatro Bellini de Catania-La Travista, Teatro San Carlo de Nápoles-Macbeth, Caballería Rusticana, Teatro Ópera de Roma-Andrea Chenier, Norma, Teatro Maestranza de Sevilla-Marina, Teatro Nacional de Atenas-Norma, Alter Oper de Frankfurt-Gala Verdi, Ópera de Hamburgo-Rigoletto, Palau de la Música Valenciana-La Gioconda-Marina, Deutsch Ópera de Berlín-Tosca, Un Ballo in Maschera, Covent Garden de Londres- Luisa Millar, Ópera de Viena-Il Trovatore, State de Francia de París- Aída, Teatro Colón de Buenos Aires-Caballería Rusticana, Teatro Municipal de Chile-Ernani, Teatro Carlo Felice de Génova-La Gioconda, Palacio Euskalduna de Bilbao-Turandot, Zigor, Teatro Real de Madrid-Concierto con la presencia de la Reina, Auditorio Baluarte de Pamplona-Marina Bellas Artes de México-Aída, Ópera de Varsovia-Turandot i Aída.
Ha treballat amb directors de gran prestigi: Santi, Viotti, Guadagno, Arena, Gavazenni, Carella, Guingal, Elder, Barbacini, Callegari, Licata, Guidarini, Ono, Severino, Dagi, Abbado, Joel, De Tomasi, Ionescu, etc…
Ha cantat amb: Nucci, Vandam, Witxell, Carroli, Estes, Milnes, Scandiuzzi, Agache, Fondarí, Millo, Casolla, Dimitrova, Marton, Cosotto, Neves, Gueghina, Ghiorghiv, Gruberova, Romanko, etc…
Els seus principals enregistraments son: La Gioconda, Il Trovatore, Marina, Tosca, Aída, Arias de Opera, Concierto RTV, Gala Lírica Mathow, Sueño de Gloria y Romanzas de Zarzuela, Gala Verdi, Canciones Napolitanas.
Guanyador del “Gréty de Cristal” al millor tenor pel seu important Calaf de l’Ópera Turandot en la temporada 2000-2001 en la Ópera Royal Wallonie.

Mª Angels Damunt, soprano
 Neix a Barcelona, on comença els estudis de solfeig i piano al Conservatori Municipal. Posteriorment rep classes de cant i repertori amb els seus pares el Mestre Josep Mª Damunt i la soprano Angelita Navés.
De molt jove s’inicia en la sarsuela, recorrent les principals ciutats d’Espanya en gira amb la companyia del Mestre Damunt. En el seu repertori destaquen títols com La del Manojo de Rosas, Katiuska, La Tabernera del Puerto, Don Manolito, Luisa Fernanda, La Chulapona, La Leyenda del Beso, El Cantar del Arriero, El Gaitero de Gijón, El Caserio, Cançó d’Amor i de Guerra, El Huesped del Sevillano, Los Gavilanes, Bohemios, Sueño de Gloria, El Conde de Luxemburgo, etc...

Ha actuat en els principals teatres i auditoris d’Espanya, com Barcelona, Madrid, Lleida, Girona, Camp e Mart a Tarragona, Auditori de León, Principal de Maó, Zamora, Romea de Múrcia, Salamanca, Bilbao, Sevilla, Vigo, Corunya, Ourense, Badajoz, Càceres, Valladolid, Saragossa, Santiago de Compostela, Auditori Palma de Mallorca, Pérez Galdós i Cuyas de Las Palmas de Gran Canària, Ciutat Europea de la Cultura 2007 a Rumania, etc...
Ha fet l’enregistrament de la sarsuela Sueño de Gloria, amb àries i duos amb el tenor Ignacio Encinas. També els DVD en directe del Festival de Canàries amb La Canción del Olvido, Sueño de Gloria, La Leyenda del Beso, emeses per televisió. Actualment actua assíduament a les Illes Balears, en el Auditori de Palma de Mallorca amb el repertori habitual de sarsuela, estrenant l’espectacle líric Nuestra Zarzuela.

També esta realitzant recitals d’òpera i sarsuela en el Palau de la Música Catalana de Barcelona, Madrid, Canàries, etc..

Esther Martínez – Vila, soprano
 Esther Martínez és ben coneguda pels vallencs afeccionats a la música pels seus recitals i concerts que ha fet en els darrers anys. Va cursar els estudis per professora de piano, guitarra i cant en el Conservatori Superior del Liceu de Barcelona.
En el àmbit de cant va ser escollida com alumne directa en la càtedra d'Alfredo Kraus en el Conservatori del Liceu. Va participar en els Master Classe de Victòria de los Angeles (Santander), Montserrat Caballé (Andorra) i Gúndula Janowitz a Gutenstein (Austria).
Ha fet diferents recitals en Sales, Auditoris, Esglésies i Catedrals d'arreu de Catalunya i Espanya. A l'Auditori “Alfredo Kraus”, Las Palmas de Gran Canaria, va col·laborà amb l'Universitat de ESADE en el XX Congrés de AECOC Empreses del Sector de Gran Consum d'Espanya, estrenant una cançó creada per aquesta ocasió, Atrapa tus sueños. Ha actuat en concert a La Pedrera de Barcelona.
Coincidint amb la Diada de la Candela, la Xarxa de Cultura i l’Associació Amics de la Música de Valls la presenten com a cantant lírica en un concert extraordinari al Teatre Principal de Valls. El passat dia 8 de juny fa un recital d’àries d’òpera i sarsuela a Barcelona, a la Fundació Mas i Mas. En ambdós concerts ha tingut un gran èxit de públic i crítica.
Actualment les seves actuacions s’emmarquen dintre de l’àmbit d’àries de l'òpera verista i sarsueles.
 
Josep Mª Damunt, director
 
El mestre i director concertista Josep Mª Damunt, neix a Nulles (Tarragona) i cursa els estudis de piano, harmonia, composició i contrapunt en el Conservatori Municipal de Barcelona. També estudia direcció d’orquestra especialitzant-se en la sarsuela, gènere genuïnament espanyol on esta considerat com un dels grans analistes i director d’orquestra més competents.
Des de 1965, quan forma la seva pròpia companyia, ha recorregut tota la geografia espanyola i, fins ara, sempre ha dirigit i acompanyat al piano a la quasi immensa majoria de cantants que han format i formen part de la seva companyia.
Com director – concertador, l’any 1970 realitza la seva primera temporada de sarsuela a Barcelona en el Teatre del Parc d’Atraccions de Montjuïc, amb tant èxit que va repetir durant uns quanta anys, fins avui, en els teatres més importants de la ciutat comtal, com el Victoria, Romea, Espanyol, Talia, Apolo, Tívoli, Novedades….. Sempre amb molt èxit.
Es el primer qui representa en tot l’estat espanyol l’opereta La corte del faraón (després d’estar prohibida per la censura). L’any 1975 destaca com a compositor i estrena a Barcelona i a la resta d’Espanya la seva sarsuela Sueño de gloria, obtenint un important èxit de públic i premsa. Ediciones Albert Moraleda li confia la direcció musical de l’òpera Marina, Sueño de gloria i Romances i duos de zarzuela, per els enregistraments en CD l’any 1997, amb un gran èxit.
El mestre Moreno Torroba li confia l’estrena mundial de la seva darrera sarsuela Maria Manuela, i el mestre Pablo Sorozabal li ha confiat sempre les seves obres. Alterna el treball de director i pianista i dirigeix com a convidat en el Teatro de la Zarzuela de Madrid, Gran Teatre del Liceu de Barcelona, Palau de la Música Catalana, Festival de Opera de la Coruña… L’any 1997 es nomenat director artístic i musical del Festival de la Zarzuela de Las Palmas de Gran Canària. 

COR AUDITE
 
Agrupació coral formada per 45 veus mixtes. Va debutar oferint un Concert de Nadal el dia 22 de desembre del 1996. La directora d'ençà que e va fundar la coral és Teresa Reverté Calull. Durant els deu anys d'existència de l'entitat, ha ofert cent quaranta-set concerts a diferents indrets de Catalunya. Destaquen, a part dels de Valls, els oferts a la Catedral de Solsona, al Teatre Bartrina de Reus, al Claustre del Seminari de Tarragona, a la Capella de Santa Àgata de Barcelona, a l'Auditori de Vilafranca del Penedès i la intervenció a la 4ª Ressegna Internazionale di Canto Gregoriano e di Polifonia Sacra, celebrat a S. Maria de Vescovio, Província de Rietti, Itàlia, interpretant la Missa Pastoril, de Bernat Calvó (1819-1880), amb acompanyament de cobla de ministrers, i no interpretada en tot el segle XX.

Destaca, també, l'estrena de la cantata Cant a la vida, del cantautor vallenc Nitus Figuerola, amb acompanyament d'orquestra de cambra, de la qual s'han fet diverses audicions. El passat desembre del 2006, amb motiu de celebrar el seu desè aniversari, el Cor va estrenar un concert extraordinari interpretant sis composicions de W.A. Mozart com a homenatge al prodigiós compositor en coincidir amb els dos cents cinquanta anys del seu naixement  En el mateix concert foren interpretades, entre altres, composicions de J.S. Bach, G. Verdi, Carl Orff, J.F. Haendel i Bernat Calvó.