L’APLEC BAIX CAMP
El 1967 es pren la decisió d'organitzar un aplec a Reus: l'Aplec Baix Camp. Amb dues, tres i després quatre i cinc cobles. Amb la idea de fer-lo atractiu, ja des de les primeres edicions vam procurar envoltar-lo d'actes paral·lels, com recitals de folk, concerts d'orfeó, recitals de cançó, concursos de dibuix i pintura, concurs de fotografia, gegants i nans, concerts, balls, diables, actuacions castelleres, concursos de colles, espectacle infantil, tirades de bitlles, esmorzars populars, sardanova, teatre, tallers d'escacs, de jocs, de sardanes, de malabars, de castells, etc.
És un acte emmarcat dins la segona festa major de Reus des de 1967. Normalment se celebra el diumenge abans del dia 25 de setembre, festivitat de la Mare de Déu de Misericòrdia, a la plaça del Santuari. L'aplec té entrada gratuïta, i s'organitzen actes des de les 9 del matí a les 9 del vespre. S'edita un programa de mà i sempre hem tingut molta cura en la imatge de l'aplec i per això ens hem preocupat que els programes de mà tinguessin un disseny i un contingut atractius. En les seves pàgines hi han col·laborat moltes persones del món sardanista i una llarga relació d’escriptors del país. Amb el temps hem aconseguit que sigui un aplec amb cobles de qualitat i amb més assistència de públic de les comarques meridionals.
![]() |
L'APLEC DE SARDANES A MUNTANYA
Organitzat des de 1970 a 1990, de forma itinerant. S'organitzaren aplecs a diferents pobles fins arribar a l'edició núm. 20. Creiem que fou l'única experiència d'aquest estil portada a terme a tot Catalunya. L'objectiu no era només portar la sardana a un poble determinat, sinó aconseguir que el grup, entitat o associació que l'organitzava conjuntament amb nosaltres, l'any següent ja se n'encarregués tot sol. D'aquesta manera vam aconseguir fer arrelar força aplecs al Baix Camp i en altres comarques veïnes. Es van organitzar aplecs a les localitats de: Miramar, Siurana, Prades, Tivissa, Alcover, les Borges del Camp, la Mussara, Ulldemolins, Riudecanyes, Riudecols, Botarell, Maspujols, l'Argentera, Capafonts, Almoster, el Molar, Pratdip, Arbolí, Colldejou, l'Hospitalet de l'Infant i Vilanova de Prades. De tots aquests aplecs en van continuar 12 pels seus propis mitjans. L'any 1989, després de vint edicions, vam decidir que l'aplec ja havia acomplert els seus objectius i vam deixar de fer-lo.
![]() |
![]() |
El segon diumenge del mes de juliol a la plaça Major de la vila de Prades, a la comarca del Baix Camp. Amb dues cobles i amb interpretació de sardanes pel sistema de reducció de tirades. L'aplec de Prades va néixer com el tercer aplec de Sardanes a Muntanya, però el vam continuar els anys successius.
![]() |
L'APLEC D'APLECS
Organitzat cada dos anys al castell d'Escornalbou, a la comarca del Baix Camp. Entre els mesos de maig i juny. Amb dues o tres cobles i amb diversos actes paral·lels durant tot el dia. Hem tingut: Trobada de gegants, colles castelleres, trobada de puntaires, tirades de bitlles, concurs fotogràfic, visites culturals al castell d'Escornalbou, etc. Havíem fet molta escampada amb els aplecs a Muntanya i el 1986, any del 25 aniversari de l'entitat, vam pensar muntar un altre aplec a la comarca, més ambiciós: l'Aplec d'Aplecs. Anomenat així perquè estava organitzat per unes 15 entitats sardanistes del Baix Camp, i nosaltres n’érem els coordinadors. L'any 2000 es va fer l'última edició, però n’ha quedat un testimoni, un llibre que vam editar el 2003.
![]() |