::Inici >L'encreuat sardanista

L'encreuat sardanista

57è APLEC BAIX CAMP - Reus, 17-9-2023

        
·      L’encreuat 2023 s’ha elaborat amb motiu del centenari de la mort de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner.

DE FRAGA A MAÓ: 1: Potser l’obra més emblemàtica de l’arquitecte, a Barcelona (5 paraules que baixen per la darrera columna). 2: Capçalera de l’Ebre. Moviment artístic que seguí en Domènech i Montaner, així com també Antoni Gaudí, en Puig i Cadafalch i tants altres. Tanca la porta. 3: A l’entrada de Reus. El doble de bé. Lletra que no porta la seva lletra al seu nom. Edifici preciós que l’arquitecte construí a l’Espluga de Francolí (al revés). 4: El revés de bé. Hi comença qualsevol dia de la setmana. Al centre del món. Nom de lletra. 5: Si vols que et donin alguna cosa, l’has de parar. Primer cognom de l’arquitecte, El bruixot d’en Picanyol que apareixia al Cavall Fort. 6: En Domènech i Montaner tenia estudis en ... romànic. Títol de cortesia que es pot anteposar al nom d’una senyora. Al final de l’escala. Desena lletra de l’alfabet hebreu a la qual tinc un odi desfermat. Principi d’Arquímedes. 7: Tribunal Constitucional, el nostre bon amic. Nota musical. Comença a ballar (sardanes o qualsevol altra cosa). Casa ... de Reus, tractants d’olis, obra del Sr. Domènech. 8: Puja a Montserrat i també fa de pont entre Barcelona i Madrid. “Si com lo ... se’n va fuit pel desert” d’Ausiàs March. Senyora que no pertany a la comunitat gitana. 9: Article ponentí. Segon cognom de l’arquitecte. Cap de nosaltres. 10: Algú. Casa ... , obra de l’arquitecte, al passeig de Gràcia de Barcelona. L’inevitable déu dels encreuats. 11: En quin lloc. Ciutat molt estimada que té l’honor de poder lluir diversos edificis d’en Domènech i Montaner. Comença a ser advers. Preposició que també és el nom d’una lletra. 12: No acaba de tenir salut. El primer de tots. Tant et pot vendre un pis com el pots posar a l’escudella. Obre l’assemblea. 13: Aquesta obre la porta. Nom de pila de l’arquitecte. Casa ... a la plaça del Mercadal de Reus, obra d’en Domènech, on les senyores anaven a comprar roba a metres. 14: Vegeu la definició de la primera columna.

 

DE SALSES A GUARDAMAR: 1: Institut de Reus, obra d’en Domènech i Montaner, dedicat a guarir la salut (dues paraules). Un altre establiment, també dedicat a la salut, però aquest és a Barcelona (quatre paraules que s’allarguen per la darrera fila). 2: El mestre em va pegar. Ciutat on en Domènech i Montaner nasqué el 30 de desembre de 1849 i on morí el 27 de desembre de 1923. Temps mort al bàsquet. 3: Inicials de l’autor d’aquest encreuat. Comença a tremolar. Beguda espirituosa molt famosa a Cuba. Acaba fatal. Dins del sac. 4: Serp molt gran que s’enfila. Un quart de dues. La tercera nota. Casa ... , a Reus, veïna de la del tractant d’olis. 5: Unió Democràtica. Entregui. Poca broma. Jo no feia re. Inicials del nom i del primer cognom de l’arquitecte. 6: Desena part d’un tot. Mató obtingut de la llet de soia. Unió Europea. 7: Abans s’hi anava a batre el blat. Una de dues. Fusta de color fosc, molt dura i molt apreciada per a fer mobles. Sí, amunt!. 8: La Lina desvocalitzada. Quan hi ha bona mar, arriba tota suau a la platja. Companys de l’ets. Els Estats Units d’Amèrica. 9: A Galícia n’hi treuen marisc (de baix cap dalt). Es triplica a cada exemple. Agradable. Z caiguda. 10: Mes camuflat. Companyia abreujada. Avançant per l’aigua, 11: Mul disfressat. Hospitaler amputat: ha perdut una part del seu nom, concretament l’ital. Papada. 12: Comença la selectivitat. Conjunt de tendes i cabanes dels nòmades. Cantant lírica molt famosa (i a cops casta). 13: Jo no vaig venir. Començo a emocionar-me. El pronom feble més oriental. Res de res. Bèstia voladora. 14: Vegeu la definició de la primera fila horitzontal. Guanya sempre al rei (que es foti!).

 Envieu-lo fins al 31/10/2023 amb les vostres dades personals a:

Colla Sardanista Rosa de Reus.

C/ de l’Orient, 17. 43204 Reus / Ap. 324

O al mail: csrosadereus@tinet.cat 

 

Entre totes les respostes correctes sortejarem lots de llibres que es lliuraran el dia 18/11/2023 en l’acte de repartiment de premis fotogràfics. El lot de llibres no s’enviarà per correu i estarà a disposició de la persona guanyadora durant un any al local social de l’entitat.