::Inici >Hist˛ria i actes

Hist˛ria i actes


UNA MICA D’HISTÒRIA

La Colla Sardanista Rosa de Reus neix l'11 de setembre de 1959 als locals del Centre Catòlic de Reus, actualment Bravíum, encara que realment no és fins l'any 1961 que, per diferències amb altres colles del mateix Centre, no es constitueix com a colla independent. És a partir d'aquesta darrera data que comptem els anys de la nostra entitat.


escuts

  

De l'any 1961 al 1963 vam formar part del Centre de Lectura i a partir de 1964 ens incorporem a l'Agrupació Excursionista Catalunya, actualment Associació, on encara som.

Van ser uns anys de molta vitalitat. La gran quantitat de membres que s'hi anaven incorporant van permetre de formar una nova anella, la Joventut Rosa de Reus, que es presentà el 26 d'abril de 1970.

 


EL QUE PENSEM

Tot allò que no ens ha funcionat ho hem deixat córrer i hem provat una altra cosa. No hem continuat mai els actes per tradició si no anaven bé. Així que hem fet i desfet, muntat i desmuntat molts actes i organitzacions sense por. Ens hem unit a projectes solidaris, reivindicatius, polítics, socials, etc. i hem donat el nostre suport a multitud d'iniciatives de tota mena. Els sardanistes també ens hem de mullar.

Creiem que la sardana és una de les danses més importants dels Països Catalans, però no l'única. Així que cal que estigui al costat de les altres, defugint els qualificatius de "nacional", "oficial", "única", etc. que ens han exclòs durant tants anys de la resta de manifestacions culturals.

Creiem que la sardana és una dansa eminentment lúdica i el seu exercici ha de servir per a la diversió, bàsicament. Voler seguir lligant la dansa amb el catalanisme polític és anacrònic i només ha servit per identificar-nos amb partits concrets. Els sardanistes som de tots colors i no podem acceptar que ens col·loquin dins un únic sac.

 


ELS CONCURSOS DE SARDANES
Des de 1961 a 1980 es va participar activament en concursos de sardanes, fou l'única tasca fins al 1966. La intensitat de l’assistència a concursos és gran durant els anys 60 i primers dels 70. Va disminuint cap a finals d’aquella dècada i desapareix l’any 1980 després d’uns anys de participació ja molt escassa. A partir dels anys 60 comencem a diversificar les activitats: audicions, aplecs, cursets... que cada vegada ens ocupen més temps i ens plauen més que la participació en concursos.

    

concursos

     

  


LES BALLADES

Havíem organitzat moltes ballades a Reus als inicis de l’entitat, però ara es redueixen bàsicament a les tres de la festa major de Sant Pere, a finals de juny. Totes amb el sistema de reducció de tirades, des de 1986.

  

  


ELS ESCUTS I ELS LOGOS

escuts2

 


 EL LOCAL SOCIAL DEL CARRER DE LES GALANES

 PICT2728.JPG  PICT2737.JPG  PICT2738.JPG  

 

 EL NOU LOCAL SOCIAL DEL CARRER DE L'ORIENT


 IMG_20230427_213541.jpg  IMG_20230427_213523.jpg 
FEST