::Inici >Narrativa

Narrativa

L'Argentera...quan anàvem amb avarques
aquí podeu consultar el llibre


L’Argentera... quan anàvem amb avarques.

Solatges de memòria

de Josep Mèlich
  Cossetània edicions  www.cossetania.com
 
 
  
Es tracta d’un llibre on si mesclen, la memòria de l’autor durant els seus divuit anys de vida a l’Argentera, i la crònica etnològica i costumista d’aquest poble del Baix camp .
    L’Argentera, és un exemple fefaent de l’agonia de la gran part dels pobles de “secà” de la ruralia catalana. A partir dels anys 60-70, va morir com a comunitat agrícola, per esdevenir un nucli residencial, d’estiuejants i visitants de cap de setmana. Avui, només hi viuen de forma permanent, una cinquantena de persones, la majoria jubilats.
      El llibre és ple d’anècdotes personals viscudes amb els veïns del poble, contemporanis de l’autor i d’imatges molt representatives ( unes dues-centes, entre fotografies i dibuixos). Hi trobem també, la referència de totes les eines de pagès, els oficis d’aquell temps (molts d’ells ja desapareguts), les contrades i els noms de les finques (“els trossos”) del terme, els renoms de les cases, la litúrgia religiosa, les festes socials i populars (La Festa major descrita punt per randa), l’escola d’aquella època franquista, i els jocs del pati de col·legi, cançons i rondalles “de la padrina” i un glossari de col·loquialismes, adagis i refranys propis del poble i de la comarca.
    Hi ha un capítol dedicat a retrats dels fets i gent més relacionats amb l’autor: Família , amics, ciutats, pobles (Reus, Duesaigües, Mont-roig), i famílies que van tenir un paper important en la seva vida. Tot amanit amb ironia “rural” i prosa de fàcil lectura, gens mancada d’una bona càrrega poètica.
    El llibre s’obre amb dos magnífics pròlegs de la prestigiosa filòloga i catedràtica, Dra. Maria Teresa Cabré, nascuda a L’Argentera i de la filla de l’autor, Glòria Mèlich, respectivament.
  Alguns fragments d’aquesta obra els heu trobat en la pàgina web que esteu visitant.